Interview
Læsetid: 4 min.

Kan De Radikale og Socialdemokratiet overhovedet arbejde sammen?

Forholdet mellem De Radikale og Socialdemokratiet er hårdt prøvet. Vi har spurgt Rasmus Stoklund (S) og Sofie Carsten Nielsen (R) om, hvordan de to partier overhovedet skal kunne arbejde sammen, hvis de får muligheden efter det kommende valg
De Radikale kan efter et valg ikke bakke en regering op, som arbejder for et asylcenter i Rwanda. Det har Socialdemokratiet erklæret, at man arbejder for.

De Radikale kan efter et valg ikke bakke en regering op, som arbejder for et asylcenter i Rwanda. Det har Socialdemokratiet erklæret, at man arbejder for.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
17. september 2022

Rasmus Stoklund, politisk ordfører, Socialdemokratiet

– Hvordan vil du beskrive forholdet til De Radikale i dag?

»Jeg synes, vi har haft et på mange måder godt forhold til De Radikale de seneste tre år, hvor vi har lavet en lang række politiske aftaler i fællesskab. Jeg tror, det er det parti, vi har indgået flest aftaler med i regeringsperioden.«

– Regner du med, at I kan blive enige med De Radikale om at danne en ny regering, hvis der er rødt flertal efter valget?

»Nu skal vælgerne lige have mulighed for at sammensætte et nyt folketing først, og som bekendt er der ikke udskrevet folketingsvalg endnu, så den diskussion må vi gemme. Men vi går til valg på at fortsætte som regering. Hvis ikke vi kan finde opbakning til det, så har Mette Frederiksen åbnet for, at vi kan lave en regering med både blå og røde partier.«

– De Radikale har meldt ud, at de ikke kan støtte en regering, som vil lave et asylcenter i Rwanda, hvilket I jo forsøger. Hvordan vil I undgå, at et af partierne taber ansigt efter valget i det spørgsmål?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

De radikale lader til at være ramt af MAGT-KULLER sådan som de fører sig frem politisk i øjeblikket.

På den ene side vil de vælte regeringen på Rwanda historien, og samtidig også være en del af en mulig kommende S-regering, og hvis ikke så en regering henover midten, med S, V og K.

Grundlæggende må det undre at et lille midterparti som de radikale tror de sådan kan hundse rundt med større partier - som det passer dem?

De radikale er jo det mindste af regeringspartier i S-regeringen, så hvordan de kan få den tanke; "at de helt naturligt står over de andre partier i regeringen"?

Skulle et valg ende med muligheden for atter en S-ledet regering, så vil de ikke deltage grundet Rwanda spørgsmålet, og så må andre partier forsøge at danne en regering, - men hvor de radikales plads i en sådan regering er meget svær at se, ikke mindst fordi Rwanda spørgsmålet næppe vil blive ændret af en liberal regering.

En flertalsregering hen over midten S, V og K vil næppe naturligt tage de radikale med ind i en regering, men vælge andre støttepartier, - så de radikale vil igen stå udenfor indflydelse. og uden at have opnået noget som helst.

De radikale lader til at have en politisk forståelseskløft af dem selv i forhold til de/den politiske virkelighed, som de radikale i deres selvophøjede vidtløftighed tror er virkeligheden.

Man fristes til at stille spørgsmålet; "Er der overhovedet ikke en voksen til stede i partiet de radikale", der kan indse tåbeligheden i det politiske fjolleri som de radikale omgiver sig med.

Det vi ser er jo en absolut mangel på politisk realitetssans som de radikale udstiller, som det ophøjede intellektuelle parti de selv mener de er, hævet over alle andre.

Man kan håbe på partiet om nogle år vil være politisk udslettet, og forladt af vælgerne, som indser partiet tåbeligheder i politisk sammenhæng som vigtig for Danmark, - overhovedet ikke er tilfældet!

Susanne Kaspersen, Inge Nielsen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

Det er som om at det kun er de rigtige løsninger og det rigtige brede samarbejde hvis de radikale deltager (og helst bestemmer dagsordenen) og når de så ikke kan det, så bliver de pigesurer og hiver stikket til Danmarks regering midt i en tid med mindst hele 3 kriser og hvor regeringen bør have ro og stabilitet til at fokusere på disse.

Specielt tænker jeg også på invasionen af Ukraine, som har afledt flere af de andre kriser, hvor det synes at Danmark/regeringen bag kulisserne måske spiller en større rolle internationalt end folk flest lige regner med, så bare dette alene er for mig nok til at der ikke bør være valg lige nu og før det absolut er nødvendigt, stabilitet og erfaring er her stikordene!

Det vil tage nogen tid, før en ny regering vil være på plads, oppe i gear og vil kunne bidrage 100% både indenrigs og udenrigs, og som nævnt, vi står i flere kriser lige nu, tiden er ikke til det.

Det er både infantilt, utidigt og arrogant på en og samme tid, og faktisk også utroligt egoistisk at de radikale diktere et valg i utide, for hvad er grunden egentligt, ja som jeg høre det, så er grunden blot at de radikale pt. ikke har nok indflydelse og så er de afledte konsekvenser af en valgudskrivelse ellers ligegyldige, bare de kommer til fadet.

De radikale bør tænke på hele Danmark og ikke kun på deres egen lille selvcentrede navle!

Mig mig mig... det er de radikale!

Kim Houmøller, Karl Vilhelm Christiansen, Susanne Kaspersen, Inge Nielsen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Antoniette caldera

Jeg haaber virkelig, at Radikale holder fast i deres ultimatum om, at der skal udskrives valg senest ved Folketingets aabning. Den siddende regering har optraadt magtfuldkommen i en grad, som er fuldstaendig uacceptabel med minkskandalen som det foreloebige lavpunkt.

@Antoniette caldera

Hvordan kan en mindretalsregering være magtfuldkommen når den skal ud at søge et flertal til alt hvad den beslutter blandt de andre partier, det har jeg aldrig helt forstået?

Peter Hansen.
Spot on, men nu har en eller anden i den borgerlige blok, opfundet ordet - og har forelsket sig i det.......sammen med pressen som i en uendelighed gentager ordet.....faktisk lidt komisk efterhånden, USÆR set i lyset af hvad de har ladet
Løkke mf slippe afsted med.
Lige som pressen også HELE tiden "glemmer" perspektivering af tidens store problemer- sundhedsvæsen og Skat f.eks - er SKABT af Venstre mf.......hvis ikke DET er magtfuldkommenhed?
Nu harselerer de så over at S ikke får ryddet op i deres rod !

Pressen er nok den mest magtfuldkomne i DK, da det er dem, som vælger hvilke ord, emner, vinklinger der skal videregives.....læg dertil tonationen og sammenhængen et tema videregives i.......og de er mere blinde for egen rolle og selverkendelse, end både Pape, Elleman og Frederiksen til sammen !

De Radikale :) det blivet et nej tak herfra !

Jeg går faktisk ind for en et-parti regering FORDI det tvinger den givne regering til at gå bredt ud, for at få opbakning.......den mest "henover-midten" regering der er mulig i praksis !

@ Inge Nielsen

Tanken har nogle gange strejfet mig om det bare er fordi Mette Frederiksen er en dygtig leder, og man så ingen saglige argumenter har i mod hende og hendes regering, ja måske har det endda noget at gøre med at hun er en stærk og dygtig kvinde, men lad det nu ligge, det er bare strøtanker fra min side.

Men det er i hvertfald tydeligt, at de radikale ikke har kunnet trække hende rundt i manegen som de kunne med Helle Thorning.

Ps. Når det er sagt, så er ingen selvfølgelig fejlfri, men spørgsmålet er om nogen kunne have gjort det bedre, f.eks i forhold til minksagen, det tror jeg ikke.

Antoniette caldera

@ Peter Hansen

Under coronakrisen bad regeringen Folketinget om at få overdraget vidtgående magtbeføjelser, hvilket et flertal desværre gik med til. Herefter misbrugte regeringen disse magtbeføjelser til at profilere sig selv og forandre Danmark til en karrikatur på en diktaturstat med minkskandalen som det mest markante lavpunkt. Og jo andre kunne have gjort det meget bedre. F.eks. ved at overholde loven.

Antoniette caldera

Og med al forlov så overlever Danmark nok et folketingsvalg i oktober. Man vil altid kunne finde en eller anden grund til, at et valg bør udskydes, hvis man ikke ønsker det lige nu. Der er kun godt 8 måneder, til der ifølge grundloven SKAL udskrives valg, og til den tid er der nok også nogle kriser, man kunne henvise til for at begrunde "arbejdsro".

@ Antoniette caldera

Som du selv skriver var det et flertal der bevilligede beslutningerne under coronakrisen, resten er spekulation, og hvad skulle det ændre hvis Mette forsætte som statsminister efter et valg, hvilket jeg er ret sikker på hun gør, så ja lad os tage valget om 8 måneder når det er nødvendigt efter grundloven og ikke i utide til ingens fordel.

Antoniette caldera

@ Peter Hansen

Hvis et flertal i Folketinget udtrykker mistillid til regeringen efter Folketingets åbning 4. oktober, så bliver der valg, uanset hvad du og andre socialdemokrater mener om det. Og det må siges at være det mest sandsynlige udfald, med mindre Mette Frederiksen kommer det i forkøbet og "frivilligt" udskriver valg senest under sin åbningstale. Jeg kan ikke forestille mig, at Radikale Venstre blot opgiver deres krav om nyvalg til Folketinget og en anden regering. I så fald vil de miste enhver troværdighed.

@Antoniette caldera

Radikal pistol demokrati, men ja lad os nu ser hvem der trækker det længste strå, jeg ser ingen fordele for de radikal ved et valgdiktat, tværtimod vil det ramme dem selv som en bommerang. Men jeg glæder mig da til at se om de vil udstille sig selv, jeg tror ikke Mette lader sig føje og så må de jo vælte hende.

Antoniette caldera

@ Peter Hansen

Det er vel nærmere regeringen, der har udstillet sig selv med minkfadæsen og meget andet. Det er fuldkommen rimeligt at forlange regeringens afgang, og det eneste, der kan siges at være lidt usædvanligt, er måden, det sker på.