Reportage
Læsetid: 11 min.

Klimaaktivister tog nye metoder i brug på Aarhus Havn: Nu går man direkte mod udlederne

I denne uge blokerede klimaaktivister en af vejene til Danmarks største industrihavn i Aarhus. Det er et eksempel på »direkte aktivisme« og udtryk for en stigende frustration blandt klimaaktivister, siger en af arrangørerne. På havnen bliver det kaldt noget »forbandet pis«

En lastbil fra Viborg bliver stoppet på vej fra olieterminalen på Aarhus Havn af demonstranter, som blokerer vejen.

Frederik Danielsen

Moderne Tider
10. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

»Who shuts shit down?!«

En ung kvinde med kort hår rækker en knyttet hånd i vejret og råber til de omkring 80 andre demonstranter. De svarer i kor:

»We shut shit down!«

Råbene runger mellem betonbygningerne, mens demonstranterne bevæger sig fra midten af Aarhus og ned mod havnen. Bag dem er trafikken forsinket, en lastbilchauffør trykker hornet i bund.

I denne uge blokerede klimaaktivister en af adgangsvejene til Aarhus Havn for at vise deres modstand mod en planlagt udvidelse af havnen, som vil medføre en markant stigning i antallet af lastbiler og containerskibe på havnen. I omkring tre timer var vejen blokeret for gennemkørsel, hvilket medførte trafikale problemer ved indfaldsvejene til havnens olieterminal.

Ifølge talsperson for organisationen Global Aktion og en af arrangørerne, Mads Thunestvedt, er aktionen en del af en ny strategi i den danske klimabevægelse, hvor man i stedet for at protestere foran Christiansborg for at appellere til politikerne vil blokere industrien for at stoppe udledningerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er kun begyndelsen. Jeg har sagt til mine børn at en Cote du Beuf på grillen om lørdagen ikke fortsætter lang tid endnu. Det vil blive en luksusspise i fremtiden.

Men klimaaktivisterne i Aarhus havn, og anonyme Jacob der går og pifter SUVer på Frederiksberg, gør det i afmagt, og retter desværre deres vrede det forkerte sted. For de går efter de lavest hængende frugter, og gør micro til deres kamp.

Men det er ikke micro, men alene macro der kan løse klimaet. Som eksempel er Folketingets beslutning om at udfase Nordsøen senest i 2050, et micro, en politisk markering, der ingen reel betydning har, andet end vi nu har skudt os selv i foden og energimæssigt er på røven. Et selvskabt problem, der gør os alle fattigere og afhængige af despoter i bl.a. Mellemøsten. For der er nemlig gas nok derude til at dække Danmarks behov de næste 100 år, men man vil bare ikke give tilladelse til at lede efter det og hive det op.

Men spørg lige en araber i Emiraterne og de har nogle planer om at skrue ned for aircon’en og svede lidt for klimaets skyld. Eller en familie i Subsahara om at stoppe med at få mere end 3 børn, for ikke at belaste vores lille blå planet, med trods alt begrænsede ressourcer.

Nope.

Thomas Helbo Hansen

Godt gået af de unge!

Mine forældres og min egen generation har fejlet utilgiveligt...

Hans Larsen, Ruth Sørensen, Inge Lehmann, Steen K Petersen, erik pedersen og Thomas Stage anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Ja, godt gået af de unge, men får de de andre unge, i alle aldre, der fester, flyver og forbruger så alle tøjbutikker, kiosker og kølediske kan holdes igang, får de dem med?
Fint i så fald, for det tilsvarende er jo ikke lykkedes for os gamle… se fx blot til den nye engelske konge og den nye engelske regering…

Hvis du vil gøre noget godt for klima og miljø så gå over til en plantebaseret kost.

Det er forresten også en fin måde at anerkende andre dyr som mere end produktionsmaskiner o. l.

Alan Frederiksen, Ruth Sørensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Registrer alt den vold som I bliver udsat for.
Pus jurister på dem der gør jer ondt.

Lad intet, bare gå - for så bliver i selv forrået.

Jacob Nielsen - flyder gassen fra Nordsøen, læner vi os alle, også du og jeg, os tilbage og tager den grønne omstilling, "sådan lidt hen ad vejen". Når der bliver koldt i stuerne får alle pludseligt travlt med at få sat gang i ændringerne. Jo større behovene er, jo mindre gider nogen at høre på vores klimaministers tåbelige hockeystav, og jo hurtigere får vi sat gang i de nødvendige samfundsomvæltninger. Og jo længere tid vi venter, jo større huller får vi skudt i vores børn og børnebørns fødder. Så olien og gassen, lad den endelig blive hvor den er. Og godt gået af de unge!

Anders Bentsen "men der findes andre måder at spare på energi på end at lukke for energiproduktionen."
Netop - at lade olie og gas blive i jorden. Sjovt som de fleste politikere skifter både mening og gear når de bliver pressede. Jo, nogen tænker mere kul, men det er ikke flertallet, hvilket kan være stærkt inspirerende for resten af os til at spare og omlægge. Sker den grønne omstilling alene på markedsvilkår og vælgervandring til valgene, samt på flertallets præmisser, sker der det som der er sket de sidste 50 år - nemlig alt for lidt. Så der skal ændring af vilkårene frem for holdningerne til. Den anden vej rundt, tager alt alt for lang tid. Hvad ville du i stedet foreslå, altså konkret?

Anders - regeringen eller Folketinget gør på ingen måde alt hvad den og det gør, men så længe det ikke har parlamentariske konsekvenser, synes vores regering og det meste af oppositionen at køre i slæbegear. Når Christiansborg først har mærket boligejernes vrede, er det som om alt løb foregår i gang, og egne vælgergrupper skal ikke generes for meget og for ofte. Det er vi og Christiansborg nødt til at ændre på. Den med solcellerne lyder som en overordentligt god start. Og så et slut for Folkekirkens og andre erhvervsinteressenters mulighed for indflydelse eller vetoret for opstilling af vindmøller. Flere mange flere, og meget hurtigt. Mere betalt forskning i bølgeenergi, A-kraft osv.

Arne Albatros Olsen

" Do not go gentle into that just fight

any age should burn and rave at the close of the day

rage, rage against the dying of the planet. "

( Dylan Thomas modifikation)

Jeg synes det er ærgerligt at det fremstilles som om SUV'erne bliver punkteret (dvs. der laves hul i dækket). Som har har forstået det, bliver de bare piftet (luften lukkes ud af ventilen, så ingen skade; kun gene).