Stambord
Læsetid: 4 min.

Klimakrisen kalder på kødløs charcuteri. Udfordringen er at få rødbedeskinken til at smage godt

Smagen af velhængt kød er svær at overgå, men forsøget må gøres, hvis man vil være dyrenes og klimaets ven
Smagen af velhængt kød er svær at overgå, men forsøget må gøres, hvis man vil være dyrenes og klimaets ven

Emma Koldbæk

Moderne Tider
10. september 2022

Efter en sommer, der yderligere har synliggjort vores jordklodes sørgelige forfatning med vanvittig tørke, vanvittige oversvømmelser og en ny sæson af Spise med Price, føles det vigtigere end nogensinde at fokusere på den plantebaserede diæt.

Og en aften slog det mig, at så godt som alle vinbarer og restauranter – selv dem med naturvin, som er på fornavn med deres økoaspargesproducenter – stadig serverer saltede udskæringer af gris i stor stil: prosciutto, coppa, lardo (åhhh, lardo!) og salami. Tyndtskårede, fedtede umamibomber, der smelter så vidunderligt på tungen, men som ofte kommer fra penicillingrise, der i stor stil fodres med sojabønner, som er dyrket i det, der før var regnskov. For slet ikke at tale om hvordan det grundlæggende er at leve som svin i en dansk, polsk eller italiensk svinestald.

Noget må gøres.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Så længe den kunstige umami-smag forsøger at lave wannabe-kød, hsr den tabt kampen.

Lav dog ikke-kød-mad (læs: vegetarisk/vegansk), der smager godt i sin egen ret som ærlig mad!

Hvad ellers?

Johnni Hansen, David Zennaro, Lene Basballe, Birte Bune Smith, Lillian Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Så længe den kunstige umami-smag forsøger at lave wannabe-kød, hsr den tabt kampen.

Lav dog ikke-kød-mad (læs: vegetarisk/vegansk), der smager godt i sin egen ret som ærlig mad!

Hvad ellers?

Grøntsager der skal smage som kød er det dummeste i verdenshistorien.
Grøntsager er langt mere smagsrige og uendeligt meget rigere i smagsvariation end kød. At opnå umamismag i grøntsager er blot et spørgsmål om at vælge de grøntsager der giver netop denne smag (...og dem er der eder huleme mange af) og så tilberede dem korrekt
Det kræver selvfølgelig at man kan lave mad og det er sgu nok her den største hurdle for at få bragt kødforbruget ned.
Hvis man ikke vil spise kød, så lad være med det, men lad være at med at ødelægge grøntsagerne ved at lave dem om til noget de ikke re og aldrig kan blive.

uffe hellum, Johnni Hansen, Lene Basballe, Carsten Bjerre, Viggo Okholm, Ditlev Palm, Alan Frederiksen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

​​
Når mange angiveligt stadigt læner sig mere og mere til den grønne side kan det skyldes nedværdigende, hæslige og mærkværdigvis statsstøttede produktionsformer i det konventionelle animalske landbrugs stærkt forurenende foder- gødnings- og dyreproduktion her i landet og i Sydamerika tillige med dokumenterede helbredsskader ved daglig indtag af et slutprodukt fra permanent indespærrede dyr hvis produktion, ud over sprøjtegifte kræver et velassorteret apotek og mindst 4 gange mere protein end slutproduktet indeholder.

Det er ikke underligt hvis nogen hævder at produkterne har en bitter eftersmag af manglende dyrevelfærd, algeopblomstring, Roundup og medicinrester samt en pikant note af kloakslam.

Grunden til EU-kommissionen på 6 år har udbetalt 1,9 milliarder til europæiske landbrugs interesseorganisationer til reklamer for kød og mejeriprodukter kunne være interessant at få oplyst, fra EU kommissionen, især set på baggrund af at der intet naturligt indhold er i de nævnte produkter som ikke findes i rigelige mængder i en varieret, væsentlig sundere, ikke betændelsesfremmende og meget mindre miljøbelastende kost uden kød og mejeriprodukter.

Det er påvist at nogle af EU-pengene er brugt til at promover bacon overfor børn og unge her i landet og efter som bacon er dokumenteret kræftfremkaldende, ligesom tobak og alkohol, er det forventeligt at tobak og alkohol producenter vil forlange en tilsvarende kompensation til bedring af den begåede konkurrenceforvridning.

spis 1 ting 10 gange og din hjerne har vænnet sig til det – en gulerod er en gulerod er en gulerod – stop med kødfantasier – bedre at springe end krybe og slå så lige en grøn kolbøtte :)