Analyse
Læsetid: 3 min.

Hvor langt bør EU-Kommissionens magt række, når vores normale spilleregler er sat ud af kraft?

Med et nyt initiativ vil EU-Kommissionen sætte unionen i stand til at handle mere effektivt under kriser – blandt andet ved at styrke Kommissionens magt
EU-Kommissionen har varslet et initiativ, der skal beskytte det indre marked i fremtidige kriser og sikre produktion af essentielle varer. Her holder kommissionsformand Ursula von der Leyen sin årlige tale til Europa-Parlamentet.

EU-Kommissionen har varslet et initiativ, der skal beskytte det indre marked i fremtidige kriser og sikre produktion af essentielle varer. Her holder kommissionsformand Ursula von der Leyen sin årlige tale til Europa-Parlamentet.

Yves Herman

Moderne Tider
17. september 2022

EU er mange ting, men helt centralt er det indre marked og de fire friheder, det er sat i verden for at realisere – for varer, tjenesteydelser, kapital og arbejdskraft. De seneste år har imidlertid understreget, at EU’s indre marked og den frie bevægelighed bliver sat under hårdt pres i krisetider. Da medlemsstater under de første måneder af pandemien tilbageholdt værnemidler ved sine grænser, og da Ungarn meldte ud, at det ville forbyde eksport af gas fra Ungarn til andre EU-lande under energikrisen, blev det tydeligt, hvordan kriser kan underminere det indre marked.

EU-Kommissionen har derfor varslet et nyt initiativ, der skal styrke og beskytte det indre marked i fremtidige kriser og sikre produktion af essentielle varer. Det er netop sådanne krisesituationer, det såkaldte Single Market Emergency Instrument (SMEI) skal regulere. Initiativet rejser en række principielle spørgsmål om, hvor langt Kommissionens beføjelser bør strække sig, og om hvem der bestemmer i undtagelsestilstanden, når vores normale politiske spilleregler er sat ud af kraft.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her