Essay
Læsetid: 15 min.

Vi må åbne øjnene for penges sociale dimension, hvis vi vil gøre op med deres magt over os

Penge er det stærkeste symbol på markedsøkonomi, og vi mærker alle deres magt. Men først når vi lægger mærke til, hvordan vi også bruger penge på måder, der intet har med markedet at gøre, åbner vi for en egentlig økonomisk fantasi: Den gør det muligt at forestille sig en verden, hvor det mindre er pengene, der gør noget ved os, end os, der gør noget med pengene, skriver Mikkel Thorup i dette uddrag fra hans nye bog ’Fællesøkonomi’

Professor i idehistorie Mikkel Thorup, Aarhus Universitet.

Søren Vendelbo

Moderne Tider
1. oktober 2022

I 1984 brugte kunstneren Boggs en tegnet dollarseddel til at betale for sin mad på en Chicago-diner. Resten af sit liv – han døde i januar 2017 – brugte han tegnede penge til at købe varer for. Han tegnede for eksempel en pengeseddel på ti dollar til at betale for 7,50 dollar varer, og så fik han 2,5 ’rigtige’ dollar tilbage. Han solgte derefter sine byttepenge, kvitteringen og nogle gange de varer, han havde købt, som kunstværker. Han solgte altså ikke de egentlige kunstværker, de tegnede pengesedler. Det, han solgte som kunst, var det underlige forhold, at nogen havde accepteret en tegning som lig en pengeseddel. Kunstværket blev til rigtige penge, og de rigtige penge, han fik tilbage, blev kunstværket.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Noget af det bedste, jeg længe har læst om økonomi.