Baggrund
Læsetid: 12 min.

Sådan endte offentligheden med at få misvisende oplysninger om kvælstof

Miljøstyrelsen udgav i sommer en nyhed med en misvisende beskrivelse af den årlige reduktion af kvælstof. Nu viser det sig, at nyheden blev til på baggrund af et månedlangt arbejde, hvor en embedsmand fra Miljøministeriet ønskede, at tallene så »en smule bedre ud«

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
17. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Sidst i august kunne forbipasserende se fladfisk flyde livløse rundt med bugen i vandoverfladen ved Halkær Bredning i Limfjorden. Udvasket kvælstof havde ført til algeopblomstring, og algeopblomstring havde suget ilten ud af vandet.

I midten af august var 2.800 kvadratkilometer af de danske farvande ramt af iltsvind – et areal på næsten samme størrelse som Fyn. Det konkluderer forskere fra Aarhus Universitet i deres nyeste rapport om iltsvind fra september 2022.

Danmark er en international klimadarling inden for grøn omstilling, men Danmark er også verdens mest opdyrkede land, kun overgået af Bangladesh.

Når det gælder den danske kvælstofudledning, er der derfor meget på spil for både vandmiljøet, det grønne nationalnarrativ, politikerne og dansk landbrug, som tegner sig for størstedelen af kvælstofudledningen.

I de seneste politiske aftaler har man især forsøgt at komme den skadelige kvælstofudledning til livs ad frivillighedens vej. Målet i landbrugspakken fra 2016 var således en årlig kvælstofreduktion på 2.450 ton gennem frivillige miljøvenlige tiltag fra landmænd og kommuner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

John Damm Sørensen

Jeg må atter gøre opmærksom på landbrugets omfattende dræning, der fungerer som motorveje for bortledninger af 70% af al nedbør. Nogle kommuner herunder Aarhus Kommune har på hjemmesider offentliggjort kort over hoveddrænledninger. I tilfældet Aarhus Kommune viser kortene, at urenset drænvand fra hele kommunen i store træk ender i Aarhus Å og via havnen med havnebad financieret af fru Salling løber direkte ud i bugten.

uffe hellum, Peter Mikkelsen, Inge Lehmann, Mogens Holme, Erik Tvedt, Flemming Kjeldstrup, Steen Obel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Tak for grundig opfølgning!

Anne Svendsen, Kim Houmøller, Inge Lehmann, Lene Basballe, Steen Obel, Inger Pedersen, Harald Viuff og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Hvad blev der af d gyllesepereringsanlæg som man udviklede på for over 20 år siden?

Det vil give en kontrolleret håndtering af gyllen så den ikke kommer ud i vandmiljøet og med produktions af både fosfor og kvælstof til videresalg, og som giver en mere kontrollerbar udnyttelse.