Reportage
Læsetid: 15 min.

Sverige er en nation af preppere: »Man skal ikke tage sit land eller samfund for givet«

Med Ukrainekrigen fik svenskernes katastrofebevidsthed et nyt boost. Tusinder har meldt sig til hjemmeværnet, private borgere fylder lagrene med frysetørret mad, og i fjernsynet simulerer statskanalen katastrofe og krig. Men ét sted fylder sikkerhedssituationen ganske lidt, nemlig i den nuværende valgkamp, for måske er det vigtigste valg allerede truffet
Per Wehlin (tv.) og Roger Löfgren bruger deres lørdag morgen på at instruere en flok hjemmeværnsfrivillige i våbenhåndtering og i at nedkæmpe modstandere fra forskellige skydestillinger.

Per Wehlin (tv.) og Roger Löfgren bruger deres lørdag morgen på at instruere en flok hjemmeværnsfrivillige i våbenhåndtering og i at nedkæmpe modstandere fra forskellige skydestillinger.

Frederik Danielsen

Moderne Tider
3. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Hjemmeværnssoldaten Nylander løber hen over græsset og søger dækning bag en trækonstruktion formet som et omvendt T.

»Dæk mig,« råber hun og skifter magasinet i sin automatkarabin.

Nær skovbrynet springer fjenden op bag en jordvold. Nylander læner sig selv og geværløbet ud til højre fra sit skjul og trykker tre gange på aftrækkeren. Skuddene runger længe mellem skovens træer. Fjenden falder og forsvinder ned bag volden, og Nylander kryber igen i dækning.

For ikke at gøre sig sårbar ved at stikke hovedet frem samme sted som før vender hun nu geværet, så kolben hviler på venstre skulder, og venstre hånds pegefinger ligger på aftrækkeren, og dukker frem på modsatte side af dækningen – surprise. Fire skud runger nu gennem skoven, og fjenden falder.

Sammen med otte andre frivillige hjemmeværnssoldater bruger hun denne lørdag morgen på at træne sine kampfærdigheder på det svenske forsvars øvelsesterræn nær Umeå, godt 600 km nord for Stockholm.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvad er en prepper?

Det er personer der forbereder (prepper=prepared for) civilsamfundets kollaps.

https://en.wikipedia.org/wiki/Survivalism

Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Peter Hansen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

*Der forbereder sig på.

@John Johansen. Tak!

Ingen dårlig idé. Når el og varmeforsyning ikke længere fungerer er det klogt at være forderedt. Situationen i Sverige er anderledes, da det er velkendt el-forsyningen kan være afbrudt i op til 14 dage. En generator samt en brændeovn er uundværlig på landet.

Claus Nielsen, Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen, Jacob Nielsen, Eva Schwanenflügel og Ole Olesen anbefalede denne kommentar

Preppere er vel en god ting. Så har vi folk til at regulere trafikken når vi en gang i mellem stimler sammen til dyreskue og lignende.

Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Der er et gammelt ordsprog, som hedder: "Hjælp dig selv, og så hjælper du verden".

Faktisk er prepperbevægelsen stigende overalt i den vestlige verden, og selv i DK findes der nu en stor gruppe , som udveksler alle mulige tips til hinanden.

Der er ingen tvivl om , at jo flere der er, jo nemmere bliver det , at overkomme en krise, forstået på den måde , at beredskabet i et givent land ikke behøver alle de ressourcer, det ville kræve, hvis alle skulle hjælpe.

Så tak prepperne for det !

For kriserne ville komme i den ene eller anden form.

Det er personer der forbereder (prepper=prepared for) civilsamfundets kollaps.

... eller måske 'længselsfuldt imødeser det' ?

/O

Frederik Schwane, Alvin Jensen, Rasmus Kristiansen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

Det er ikke så godt hvis mange laver et større mad lager der engang imellem skal kasseres

Tomater på dåse, frysetørret mad, og pasta kan holde sig uendeligt. En mindre beholdning af tomme plastflasker med skruelåg, til at fylde op med vand; tager kun 5 minutter.

Jagttilladelse, bøsse plus lidt jagtpatroner. Og så er det altid godt at have et “lille” lager af benzin til bilen, så man kan nå til Portugal, when the shit hits the fan. Gerne med klampen i kælderen, hvor der ikke er kø, så regn med maks. 10 kilometer pr. liter.

Altid en kontantbeholdning af €, £ og $.

Blot til inspiration……

Claus Nielsen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Iøvrigt er pensionsopsparing også Prepping.

@Rasmus.
Det er kun en skakke frist de køber sig der. Det vil ende med et jæger-samler-samfund uden penge.

borgerprep forbereder (sig på) civilsamfundets kollaps – vildmarksprep alene – fladbombet byprep – statsprep hjemmeværn SD 5. kolonne Forenet Rusland Putin – köttbullar i fett og håndsvingsradio er næppe tilstrækkeligt in a tight corner – det bliver håbløst elendigt