Mette Frederiksen giver støttepartierne en stor del af æren for den grønne omstilling, men vil stadig have en bred regering

Mette Frederiksen er klar til at hæve 70-procentsmålet for klimaet i den kommende regeringsperiode, men spørgsmålet er, hvem der skal realisere det. På den ene side siger hun, at de røde er grønne, og de blå er sorte. På den anden side vil hun gerne i regering med de blå
Mette Frederiksen (S) siger, at hun håber, Alternativet kommer i Folketinget igen: »Man må bare sige, og det synes jeg, vi skal være ærlige om, at det ikke er de gamle store partier, der har drevet det. Det har i høj grad været Alternativet.«

Mette Frederiksen (S) siger, at hun håber, Alternativet kommer i Folketinget igen: »Man må bare sige, og det synes jeg, vi skal være ærlige om, at det ikke er de gamle store partier, der har drevet det. Det har i høj grad været Alternativet.«

Pelle Rink

Moderne Tider
29. oktober 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Information møder Mette Frederiksen i den store røde valgbus, som hun har kørt landet tyndt i, siden valget blev udskrevet.

En kampagnemedarbejder går forsigtigt frem i bussen med en pose rugbrød i den ene hånd og en pakke ost i den anden, mens bussen snørkler sig ud af Slagelse centrums små gader.

»Jeg spiser lige en ostemad imens, det håber jeg er okay,« siger Mette Frederiksen og smører sig en klapsammen.

På siden af bussen står teksten ’Lad os passe på fremtiden’ ved siden af et stort billede af hendes ansigt. Og det er netop fremtiden, og hvordan vi bedst passer på den, vi skal snakke om.

Efter valget i 2019 stod hun i spidsen for den regering, der forhandlede en historisk klimalov på plads, som forpligter politikerne til at reducere vores udledning med 70 procent inden 2030.

Men lige nu er det store spørgsmål, hvem der skal og kan realisere det mål.

På den ene side siger Mette Frederiksen, at omstillingen kræver et rødt flertal.

»Der er ikke nogen garanti for, at et blåt flertal vil videreføre hverken de aftaler, der er vedtaget, eller ambitionerne fremadrettet,« siger hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Man skal ikke stemme på socialdemokraterne hvis man ønsker en grøn regering. Det parti klarer 70% I 2030 ved at tillade amerikanske og australske koncerner at lagre klimagasser i den danske undergrund. Det trækker de så fra i det nationale regnskab., der desuden er baseret på usikre fremskrivninger og formodninger ud fra forsøgsopstillinger i et laboratorium.
Og så medregner liste A en langt større el- bilpark og pænt ser det ud, men klimaregnskabet medregner ikke den el der er produceret på fossilt materiale og heller ikke materialeforbrug v. fremstilling af de langt tungere el-biler.
Fup og omskrivninger. Stem på et parti der står for et reduceret forbrug i Danmark og for forskningsbaseret viden.

Peter Bomholt Andersen, erik pedersen, Jeppe Lyngsø Bundgaard og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Steen Ole Rasmussen

Mette Frederiksen har ikke noget at give nogen æren for!

Der er ikke noget, at tage æren for!

Den grønne omstilling er, hvad den største post angår, faktaforvrængning/en skrivebordsøvelse! Hvorfor, hvordan? Fordi det drejer sig om, at broderparten af den såkaldte grønne energi består i afbrænding af TRÆ! Dvs. den del, der her er bogført som bæredygtig energiproduktion i det åh... så grønne Danmark, består i afbrænding af indenlandsk træ men især importeret træ, fx fra de baltiske lande, hvor man fælder og fliser natura 2000 skov, for så at eksportere det til DK, hvor det tæller ind i DKs klimaregnskab som klimaneutral energi fra de centrale og decentrale kraftvarmeanlæg, der brænder det af!

Skovejere og landmænd har de sidste år fjernet store dele af mere eller mindre oprindelige hegn og småbeplantninger i det danske landskab for at flise dem og sælge det til kraftvarmeanlæg som grøn energi! En meget stor del af den såkaldt grønne energi er kommet her fra. Men der er ikke ret meget mere at tage, så de opgørelser over mængden af grøn energi, som har indeholdt disse ressourcer, vil ikke være der fremmadrettet. Mængden af grøn energi vil falde fremmadrettet, hvad det angår! Fakta!

Landbruget, der står for 35 % af nationens officielle belastning af klimaet med drivhusgasser, har de facto været fredet af Frederiksen i regeringsperioden! Handlingsplanen, som er vedtaget med bredt flertal i folketinget, sigter primært på implementering af en teknik, der på trods af århundredes anvendelse, endnu ikke har vist sit potentiale i forhold til det at fange og opbevare CO2 på en måde, der gør en forskel i forhold til udfordringen. Det drejer sig om Pyrolyse, der kan sammenlignes med det kulsviere har gjort i århundrede. Teknikken går ud på at varme organiske restmaterialer fra landbruget op i et iltfattigt miljø, således af de organiske forbindelser til dels forgasser, kan udnyttes om "biogas" og hvor en restfraktion bestående af forkullet kun delvis nedbrudt organisk materiale, aktivt kul, er tilbage, og som kan tilføres landbrugsjorden igen, hvor det teoretisk vil forblive i en del år fremmadrettet i en form, der indeholder en hvis mængde bundet CO2.
Pyrolyse er kombineret med den ekstremt dyre biogas det tekniske fix, som hele folketinget satser på. Biogas koster en bondegård, der slipper store mængder af metan ud fra anlægene, der gennemgående skader klimaet mere end de gavner på grund af dysfunktionelle udslip. Biogassen er udelukkende indført med det formål at greenwashe svineindustrien, der i sig selv er en katastrofe for klima og miljø, takket være det gigantiske forbrug af soja, som svineindustrien står for, og som produceres på bekostning af urskoven i Brasilien. De danske svins klimaeffekt via sit sojaindtag tæller slet ikke med i Mette Frederiksens klimaregnskab. Gjorde det, så ville hendes fortælling om en bæredygtig omstilling også her have fundet sig en pind til ligkisten.

Omlægningen af lavbundsjordene står stille! Der sker ikke en skid! Ambitionerne om at omlægge og nedlægge dyrkningen af de ekstremt klimabelastende lavbundsjorde er latterlige! Faktuelt latterlige!

Transportsektoren er fredet i sin nuværende form, den såkaldte infrastrukturplan, vedtaget bredt i folketinget, med et budget på 161 milliarder frem til 2035 er ikke engang klimaneutral, sådan som den foregående trafikminister påstod, løgnagtigt, hvorfor han blev gået, men klimabelastende!

Regeringen med partihopperen Ida Auken i spidsen, levebrødspolitiker ud i tredje generation, satser entydigt på elektrificeringen af bilparken! Man husker omhyggeligt at glemme i den sammenhæng, at elektrificeringen kun er marginalt bedre for klimaet og at den på nuværende har en lang række af uheldige konsekvenser for miljø og klimaet, sådan som oparbejdningen af de sjældne jordarter/metaller sker, og sådan som Kina har monopol på, da Kina sidder på 90 % af produktionen af de for elektrificeringen nødvendige råvarer!

Rasmus Prehn og Mette Frederiksen har de facto fredet den animalske produktion! Det er cementeret i forbindelse med handleplanen for landbruget. Fakta!

Mærsk har for indeværende år det største overskud nogen dansk virksomhed nogen sinde har præsteret. Langt over 200 milliarder i overskud. Dette så stolte firma udbetaler 100 milliarder til sine aktionærer i år i udbytte. Virksomheden betaler stort set ikke skat. Men hele virksomhedens omsætning tæller ind i vort lille kongedømmes pengeøkonomiske nationalregnskab, det hellige BNP! Men det faktum, at Mærskflådens skibe brænder lige så meget fossilt olie af, som resten af nationen, det figurerer ikke i den stolte nations klimaregnskab! Samtlige partier står sammen om denne form for kreativ bogføring, der sammen med så meget andet afslører, at samtlige af dem, der ser ud til at få noget at skulle sige efter valget, vil lyve, forvrænge og snakke lort om sig selv og sin ære og grønhed fra nu af og i al evighed.

Det er ikke muligt at beskrive den førte politik på en pæn måde, hvis beskrivelsen skal svare til det beskrevne. Det er så grimt, at man ikke kan sige det på en pæn måde.

Politikerne skulle have mundkurv på op til valget. De lyver så det driver, når de taler om at give sig selv og andre æren for noget.

jens christian jacobsen, Freddie Vindberg, Inger Pedersen, Estermarie Mandelquist, erik pedersen, jesper jacobsen, Flemming Berger, Lasse Glavind, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Torben Skov, Willy Johannsen, Ebbe Overbye, Kim Houmøller og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Er det ikke et dejligt billede, som illustrerer artiklen:
Mette Frederiksen på sin sædvanlige gåtur i skoven....
Tilmed på et så sent tidspunkt af valgkampen...
Men sådan ved vi jo, at hun er.
Så ægte, naturlig og så troværdig.
(Ministerbilen holder uden for billedet....)

Willy Johannsen

Jeg burde nok have tilføjet:
Det her er sågu for tykt....

Jeppe Lyngsø Bundgaard

Hun forsøger at tale Alternativet op, så hun ikke mister magten pga stemmespild. Hvor er det let gennemskueligt.

Læs billedteksten!!

Estermarie Mandelquist og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

I dag vil jeg nøjes med at anbefale to indlæg i klimadebatten. For det første har Peder Hvelplund fra Enhedslisten lørdag d. 29. 1 0. 2022 skrevet en kronik i dagbladet Politiken. Den handler fortrinsvis om partiet Venstres hykleriske dobbeltspil omkring klima-og miljøproblemer i landbruget.

Peder Hvelplunds kronik om partiet Venstre og landbruget er ganske enkelt noget af det bedste jeg har læst i de 17 år hvor jeg har brugt min fritid som pensionist på klimaforskning. Køb avisen, klip kronikken ud og put den i lommen. Så har I altid argumenterne parat, hvis i møder nogen, der benægter Venstre og Landbrugets hykleriske dobbeltspil.

I kan såmænd også gøre det samme med Steen Ole Rasmussens ovenstående kommentar. Den er fremragende.

Peter Bomholt Andersen, Ole Olesen, Jeppe Lyngsø Bundgaard og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Skal nogen være rige? Ja da. Også mega rige? Hvorfor ikke. Skal nogen være fattige?

NEJ.

Jeppe Lyngsø Bundgaard

De mega rige(den ene procent) står for over halvdelen af alle udledningerne, så NEJ, ingen skal være mega rige. De skulle til gengæld beskattes meget hårdere, så de kunne betale for den grønne omstilling.

jens christian jacobsen, Estermarie Mandelquist, erik pedersen, David Zennaro og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Jeg kan blive SÅ TRÆT langt ind i mine gamle knogler af nysprog og propaganda!
Det er den sikreste måde at få mig til til at flygte skrigende bort!!!

Men må jo altså også tilføje: - hvis jeg opdager det...

Peter Bomholt Andersen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Steen Ole Rasmussen har nogle relevante kritiske bemærkninger til den såkaldte grønne omstilling under (og før) Mette F.
Men for nu at gribe i et af kritikpunkterne nemlig indfangning af CO2 (CCS) så er der trods alt grund til at beholde ja-hatten på. Ikke såmeget set med danske briller, men i et internationalt lys:
Udviklingsrojekter, nogle få kommercielle anlæg og forskningen er enige om, at blot 'fangst' af CO2 ikke er tilstrækkelig, hverken økonomisk eller ift. at 'rense luften effektivt.'
CCUS-teknologi (Carbon capture, Utilization, and Storage) er derfor vigtigere i bestræbelserne på hurtigt at afbøde drivhusgasemissioner og opnå global CO2-neutralitet. De følgende tal skal ses i lyset af at især den fossile energiproduktion på verdensplan forbliver på samme niveau (2020) dvs at ingen andre teknologier er inde over reduktion af CO2.
Der er lovende udvikling i gang af såkaldte dekarboniseringsteknologier i CCUS til at fange CO2 fra røggas eller fra atmosfæren efterfulgt af transport af CO2 til udnyttelse eller permanent opbevaring. CCUS er en kulstofreduktionsmulighed for eksisterende kraft- og industrianlæg, der ellers kunne udlede ca. 600 Gt CO2 i løbet af de næste 50 år. Tunge industrier som fx cement-, stål- og kemisk industri er svære at reducere CO2-udslippene fra endsige at udnytte anvendelse af det indfangede materiale. Her anses CCUS som en af de mest omkostningseffektive veje til kulstoffattig brintproduktion indenfor en tidshorisont på ca 10 år og en ren produktion i et lidt længere tidsperspektiv.
Det er praktisk umuligt at opnå kulstofneutralitet fra midten af det 21. århundrede uden CCUS. For at nå CO2-neutralitet forventes CCUS i 2070 at nå 9.5 Gt og 6.6 Gt, henholdsvis næsten 42 og 165 gange af 2020-niveauet. Her vil ca en fjerdedel af CO2 være fanget i de tunge industrier, hvor emissionerne er svære at reducere på andre måder.
Opsamling og lagring af CO2 i 2070 vil udgøre 10 Gt hvoraf 40 % vil komme fra fossile kraftværker gennem CCS. Den stærke globale efterspørgsel efter CCUS forventes at ligge mellem 2040 og 2060, mens Kina vil være hurtigere med udbredelse af CCUS så her falder behover for CCUS allerede i 2050.
Summa summarum: Estimater tilsiger at CCUS vil være udfaset mellem 2050 og 2060 fordi der ikke længere er brug for CCUS. Herefter vil andre CO2-neutrale teknologier have taget i den tunge industri og i transport på verdensplan.
Omvendt - med nej-hatten på - kan man selvfølgelig sige, at det kvarte århundrede der går, inden vi når klimagasneutralitet forudsætter, at transport og land- og skovbrug fortsætter som hidtil, at fossil afbrænding forbliver på 2020-niveauet og at mange globalt set vil være døde eller på flugt fra ubeboelige hjemegne.