Analyse
Læsetid: 7 min.

Har du også tænkt på, hvad Hegel ville synes om ’Gift ved første blik’? Her kommer svaret

Som læser af Information er det måske lidt en guilty pleasure for dig at følge med i sådan noget reality-snask som ’Gift ved første blik’. Men bare rolig, her kommer det intellektuelle forsvar: Hegel ville også se det, hvis han kunne

Emma Koldbæk

Moderne Tider
22. oktober 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I 1831 døde G.W.F. Hegel. Hvis han stadig havde været i live i dag, ville han imidlertid have elsket Gift ved første blik. For ham var idealet netop det fornuftige ægteskab, hvilket ikke behøvede at være – men meget vel kunne være – et arrangeret et af slagsen. Ideen om saglige eksperter, der på baggrund af en objektiv vurdering af parternes kvaliteter matcher parrene bedst muligt, og så håber på at der opstår sød musik, havde været lige hans kop te.

I det politisk-filosofiske hovedværk Retsfilosofien (1820) skriver Hegel sig op imod to forskellige traditioner i forståelsen af ægteskab.

Den første er Kants kølige kontraktforståelse, som i den klassiske formulering lyder, at ægteskab er »foreningen af to personer af forskelligt køn i livslangt gensidig besiddelse af hinandens seksuelle attributter«, som det så romantisk hedder i Sædernes metafysik (1797).

Den anden tendens er den romantiske, som Hegels egen tid var rundet af: ideen om ægteskabet som grundet i stormende kærlighed og gensidig lidenskabelig tiltrækning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jørgen Winther

Jeg tror, at det er vigtigt at komme væk fra den helt forfejlede forestilling om, at folk, der læser information, på nogen måde skulle være mere intelligente eller intellektuelle!

Intelligente, Nej

Selvforløjne og skinhellige, Ja.

Lise Lotte Rahbek

Jørgen Winther
Jeg synes du skal opsige dit abonnement så. Den slags skal du ikke lade dig byde.

Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Jørgen Winther

Jeg holder mig bredt informeret som en god borger. Undskyld at prikke hul på det fragile selvbillede her i ekkokammeret

Lise Lotte Rahbek

Jørgen Winther
Jeg tænkte, du havde brug for hjælp, eftersom din kommentar emmer en del frustration over det, du læser på Information. Men hvis du gerne vil have det sådan, er det dit valg.

Allan Nørgaard Andersen

Jeg synes det er flot af Jørgen Winther at han er i stand til at gennemskue hvad der karakteriserer Informations-læsere - og altså derunder ham selv. Og det er da indlysende at man må være forløjen og skinhellig, hvis man kan finde på at læse nogle refleksioner over hvad en af vores kulturs store tænkere kunne tænkes at mene om udbredte forestillinger om ægteskab, sådan som de på vekslende vis belyses i et meget populært tv-program. Det mest skinhellige er vel at artiklens forfatter åbent erklærer at han/hun også sætter pris på programmets underholdningsværdi. I stedet for - mener Winther sikkert - at inddrage Søren Kierkegaard i refleksionerne, når vi nu ved at han er det danske modsvar til Hegel (mente SAK selv). Tak for at du sætter os på plads, Winther, du sande hellighed.

Lise Lotte Rahbek

:-D

Erik Vestergaard

Realitysnask bliver i mit perspektiv ikke mindre snasket af at blive anmeldt i Information. Mærkelig hyldest til noget så tåbeligt.