Retsina emmer af charterferie og hovedpine. Men den græske vin kan være en stor smagsoplevelse

Det er essensen af turistfælde, og det meste er elendigt. Alligevel er den græske retsina ved at blive moderne igen. Men kan man tale om terroir og druekarakter, når et tilsætningsstof har fået vinen til at smage af håndbold?
Det er essensen af turistfælde, og det meste er elendigt. Alligevel er den græske retsina ved at blive moderne igen. Men kan man tale om terroir og druekarakter, når et tilsætningsstof har fået vinen til at smage af håndbold?

Emma Koldbæk

Moderne Tider
8. oktober 2022

For en mellemekstremistisk naturvinspurist som mig er det tæt på helligbrøde at tilsætte noget som helst andet til vin end druer. Den nøgne vin er den sande vin, fordi den ikke kan gemme sig – og sine fejl – bag sminkende gær, enzymer og svovl. Men måske behøver tilsætning ikke være fjenden. For der findes jo meget andet i denne verden at tilsætte vinen end storindustriens profitfokuserede fødevaremakeup. Spørgsmålet er blot, om vinen mister sit ’terroirudtryk’ – altså smagen af blandt andet jordbund, klima og topografi – når man tilsætter udefrakommende smagsgivere, eller om det snarere forstærker den.

Den mest berømte vin med tilsat smagsgiver er retsina. En græsk (turistfælde)vin, der er tilsat harpiks, hvilket giver den en umiskendelig duft og smag af håndboldhal i Herning, og som for de fleste er forbundet med tågede charterferieminder fra Rhodos med ouzo i ascendanten. Men retsina kan være meget mere end det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Yamas ;-)

Alexandra Moltke Johansen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Skulle måske også lige have tilføjet: Og også hej til dig Tue Bach Petersen ;-)

Esben Grønborg Brun

Der findes en rødvin med (let) harpikssmag
der laves på kanariøen La Palma:
Vino de tea de La Palma: "tea" er en art fyrretræ.
https://journalofethnicfoods.biomedcentral.com/articles/10.1186/s42779-0...
Prøv den hvis du kommer til La Palma, som også er
et meget spændende sted iøvrigt.