»Du er en skid, Anker«: Det var ikke let at lede SV-regeringen i ’78. Men måske var den bedre end sit rygte

Mette Frederiksen taler om en ny regering hen over midten. Kun én gang før har Socialdemokraterne og Venstre reelt siddet i samme regering – og siden har ingen af dem turdet prøve det. Men måske har eftertiden været for hård ved Anker Jørgensens ’arbejder-bonde-regering’ fra 1978
Mette Frederiksen taler om en ny regering hen over midten. Kun én gang før har Socialdemokraterne og Venstre reelt siddet i samme regering – og siden har ingen af dem turdet prøve det. Men måske har eftertiden været for hård ved Anker Jørgensens ’arbejder-bonde-regering’ fra 1978

Jesse Jacob

Moderne Tider
8. oktober 2022

Anker Jørgensens tredje regering, der eksisterede fra 1978 til 1979, er trods dens korte levetid på blot 14 måneder muligvis den af de i alt fem Jørgensen-regeringer, der har sat de største aftryk på danmarkshistorien: Det var den regering, der vedtog efterlønnen, lagde beslutningen om dansk kernekraft eller ej ud til befolkningen, gennemførte den grønlandske hjemmestyrelov, fik staten tilbage til oliefelterne i Nordsøen ved at sætte sig på gasdistributionen, og på den mindre heldige, men lige så bemærkelsesværdige side, var det på denne regerings vagt, at overenskomstforhandlingerne førte til en historisk høj lønstigning på 20 procent midt i en krisetid. Men alt det er der ingen, der husker den for i dag.

Det eneste, man husker ’Regeringen Anker Jørgensen III’ for, er den store fiasko, det endte med, da der for første og foreløbig eneste gang siden krigens samlingsregeringer blev dannet regering hen over midten med Venstre og Socialdemokraterne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her