Den smager ikke af noget og vinder ingen priser, men neutralolie kan blive din bedste ven i køkkenet

Neutralolie har ingen stærke ambitioner og er måske netop derfor en af køkkenets mest undervurderede råvarer. Og så klimabelaster den markant mindre end smør
Neutralolie har ingen stærke ambitioner og er måske netop derfor en af køkkenets mest undervurderede råvarer. Og så klimabelaster den markant mindre end smør

Emma Koldbæk

Moderne Tider
29. oktober 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Forleden var jeg løbet tør for solsikkeolie og måtte – lettere panisk – banke på hos mine kære naboer i bofællesskabet. Der skulle nemlig steges plantebøffer til børnefødselsdagsburgerbaren og laves mayo. Og det skulle gå lidt tjept, da de fem-seks-årige gæster allerede var begyndt at flå vores hus i stykker, råbe »fucking syyygt« hele tiden og åbne dåser med glimmerslim.

Jeg kunne selvsagt ikke nå i supermarkedet. Men til min store skræk havde naboerne kun koldpresset rapsolie og den der olivenolie med den grønne etiket fra Brugsen, som jeg tidligere har advaret mod i disse spalter (læser alle ikke Information?). Og da jeg lidt insisterende spurgte, om de nu var helt sikre på, at de ikke havde noget neutralolie stående, kiggede mine ellers så elskværdige naboer blot uforstående på mig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg synes nu mayonnaise med en anelse koldpresset olivenolie smager godt. Men der skal selvfølgelig være med smagsneutral olie i den.

Inger Pedersen

neutralolie... ?
Hvad er der i vejen med ganske almindelig rapsolie til mayoen - og billig majsolie til at koge den kommende juls klejner i?
I min mund smager de ganske neutralt...

Ordentlig olivenolie kan vi så reservere til osso-buco og kalvenyrer med hvidløg og svampe...
Jeg glæder mig til at tage hul på den, jeg fik af min genbo som tak for at vande deres krukker, mens de var i Italien :-)

Altid sjovt at læse om mad i Information
Tit må jeg kommentere, fordi det der skrives er forkert.
1 Rapsolie er IKKE en neutralolie, da den smager umiskendeligt af gammel urengjort æblekælder, hvilket gør den specielt uegnet til mayonnaise. Mayonnaise piskes af vindruekerne, solsikke eller risolie
2 En mayonnaise er pisket af æggeblommer, hvidvinseddike, Dijonsennep, salt, cayennepeber (Cayennepeber fordi det ikke giver sorte prikker i mayonnaisen) og en af de tre ovennævnte olier.
Æggehvider giver en ”Lang” og elastiks mayonnaise som ikke besidder den ægte mayonnaises lette skørhed og elegance
Ingen ville kalde en Ford for en Ople, blot fordi de begge har fire hjul, så hvorfor forvanske opskriften på mayonnaise.
3 Forholdet mellem æggeblommer og olie, er en æggeblomme til 2 dl. Olie. Dette giveren helt fast mayonnaise hvor en ske kan sættes i midten af skålen uden at den vælter. Sådan er konsistensen på en mayonnaise.
4 Opskriften: 5 æggeblommer piskes helt seje med 1 tsk. Salt. Der tilføjes 3 spk. hvidvinseddike, 1 toppet spk. Dijiosennep og 1/4 tsk. Cayennepeber og det hele piskes godt igennem. Herefter piskes olien i lidt efter lidt. Pisk altid kun i den ene ”halvdel” af skålen, således der altid er en portion uskildt mayonnaise, som kan redde misseren, skulle man komme for meget olie i af gangen.
Når al olien er brugt, piskes mayonnaisen hidsigt til ”piskearmen” er ved at falde af, for at være sikker på at mayonnaisen ikke skiller efterfølgende.

Esben Grønborg Brun

Rigtig aioli - for hvidløgs og olivenolie elskere.
1 æggeblomme 1 fed hvidløg 1dl god olivenolie,
salt. Knus hvidløget til mos i en morter med lidt salt.
Bland hvidløgsmosen med æggeblommen og tiksæt olien dråbevist langsomt under piskning,
elpisker er fint. En stor glat morter med træstøder kan bruges istedet for piskning. Konsistensen bliver meget stiv - den kan justeres ned få dråber vand eller citronsaft. Spis med rå grøntsager.