Det skal ikke være dyrere at være dansker – men så må nogle andre jo betale prisen

Vi forbruger langt mere, end der er ressourcer til. Derfor har vi brug for en erkendelse af, at lovgivning kan være frisættende og vitaliserende
Moderne Tider
29. oktober 2022
Vi forbruger langt mere, end der er ressourcer til. Derfor har vi brug for en erkendelse af, at lovgivning kan være frisættende og vitaliserende

Wilfred Gachau

Et ofte hørt slogan i den valgkamp, som næsten er forbi, er, at det ikke skal være dyrere at være dansker. Sloganet ligger godt i munden på de fleste af vores mainstreampolitikere. Det taler både ind i den socialdemokratiske fortælling om den enlige mor, der ikke har råd til kødsovsen, og den liberale fortælling om, hvordan skatter og afgifter står i vejen for markedskræfter og konkurrenceevne.

Under alle omstændigheder siger sloganet noget om, hvor vigtigt forbrug og forbrugsvalg faktisk er for os relativt velbjærgede borgere i Vesten. Som historikeren Colin Campbell har sagt, så blev den ’isme’, der vandt efter det 20. århundredes store sværdslag mellem konservatisme, liberalisme, kommunisme, socialdemokratisme og så videre, ganske enkelt forbrugerismen. Det er i dag markedet, der afgør, om noget skal leve eller dø, og også fælles goder som velfærd og uddannelse tænkes ind i logikken af levedygtige produkter. Fra vores mest intime sfære, vores livsstil og vores seksualitet, til vores mest offentlige liv, i forhold til uddannelsesvalg og karriere: Vi er tvunget til at tænke som forbrugere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lillian Larsen

"Her bakker politikeren ofte tilbage: Det er ikke populært at være den, der siger, at vi skal ofre noget, at det koster noget at ændre os selv, at vi skal opgive store dele af vores livsstil, endda vores patologier. Ingen gider dydsmønstre og løftede pegefingre."
Politikerne har da travlt med at få alle til at arbejde, gerne mere end 'fuld tid', dvs vi skal ofre vores tid og energi og samvær med andre for at producere så meget som muligt.

Arne Albatros Olsen, Anders Bentsen, Rasmus Kristiansen, Atlas Dahl, Lise Lotte Rahbek, Torben Skov, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Som historikeren Colin Campbell har sagt, så blev den ’isme’, der vandt efter det 20. århundredes store sværdslag mellem konservatisme, liberalisme, kommunisme, socialdemokratisme og så videre, ganske enkelt forbrugerismen."

Nej, vinderen er kapitalismen, den markedsfundamentalistiske af slagsen.
Forbrugerismen er belønningen for at være indrulleret i konkurrencestaten.

Hvorfor ellers lade sig stresse næsten ihjel, hvis ikke der dingler en gylden gulerod for næsen af én i den næste TV-reklame, eller arbejde så det sortner, hvis man ikke kan se frem til en eller flere årlige rejser med fly?

Ovenstående indbefatter selvfølgelig kun dem, der er så heldige at være nogenlunde raske nok til at arbejde, eller være rige nok til at lade være med at 'knokle', som det hedder i politikerjargon.

Resten af befolkningen forbruger alt det, de har til overs efter de faste udgifter, og mangler næsten altid penge.
Nogle har hverken råd til medicin, tandlæge eller tre måltider om dagen.
Der findes et A- og B-hold allerede, hvor mange tusinde mennesker lever under fattigdomsgrænsen, og slet ikke forbruger, men knapt nok overlever.

"Den økonomiske lighed i Danmark er ikke så stor, som vi tror.
Tager man velstandsfordelingen med i beregningen er Danmark et mere ulige land end Storbritannien og i liga med Namibia og Zimbabwe, skriver Paul Tiedemann, økonom."

https://www.altinget.dk/artikel/oekonom-danmark-er-mere-oekonomisk-ulige...

Desuden er det de rigeste 10 procent, der står for over halvdelen af klimaudledningerne:

https://videnskab.dk/kultur-samfund/den-rige-del-af-verdensbefolkningen-...

Viggo Okholm, Alan Frederiksen, Estermarie Mandelquist, Arne Albatros Olsen, Anders Bentsen, Rasmus Kristiansen, Atlas Dahl, Lise Lotte Rahbek, Inger Pedersen, Lillian Larsen, erik pedersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar