Interview
Læsetid: 17 min.

1950’ernes husmor er tilbage: »Jeg vil hellere være der for min familie end for arbejdsmarkedet«

Hun går med forklæde, samler på porcelæn, hjemmepasser sine børn og opvarter sin mand. Theresa Søndergaard er del af en global trend, der går under navnet ’tradwives’, og som er vokset frem i en krisetid
Engang var Theresa Søndergaard en »klassisk tolvtalspige«, der drømte om en god uddannelse og karriere. Nu har hun forladt arbejdsmarkedet, og hvis hendes tidligere jeg kunne se hendes nuværende, ville det tænke: Hvad foregår der?

Engang var Theresa Søndergaard en »klassisk tolvtalspige«, der drømte om en god uddannelse og karriere. Nu har hun forladt arbejdsmarkedet, og hvis hendes tidligere jeg kunne se hendes nuværende, ville det tænke: Hvad foregår der?

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
12. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

30-årige Theresa Søndergaard er hver morgen den første til at stå op. Klokken 05.30, mens det stadig er bælgmørkt udenfor, kryber hun ud af sengen, og mens familien sover videre, lægger hun makeup, tager forklæde på og sætter boller i ovnen.

Herefter begynder børnene én for én med søvnige øjne at komme dryssende ud i køkkenet. Den sidste i køkkenet er som regel hendes mand, der troligt hver morgen får serveret morgenmad klokken 06.35, når han har været i bad og taget jakkesæt på. På den måde er han klar til at blive sendt godt ud ad døren lidt i syv, når Theresa Søndergaard rækker ham hans madpakke og giver ham et kys.

Det lyder næsten som en filmscene fra 1950’erne, men det er det ikke. Vi befinder os i nutiden hos en rigtig familie, der bor i Ballerup nordvest for København, og som har valgt at indrette deres familieliv efter de traditionelle kønsroller. Her er det faren, Alexander, der går på arbejde og tjener pengene, mens moren, Theresa, er hjemmegående husmor, som passer børnene, tager sig af de huslige pligter og nyder at opvarte sin mand, når han kommer hjem efter en lang dag på kontoret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Sunde kristne værdier er ikke at kimse af
Så opdager man heller ikke hvor grelt det står til i verden

David Zennaro, Ruth Sørensen, Susanne Kaspersen, Lise Lotte Rahbek, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvornår får vi nogle artikler om mænd, der har trukket sig fra arbejdsmarkedet, og går hjemme med børnene, mens de lader sig forsøge af deres kone? Der ville være en nyhed.

Holger Nielsen, edith nielsen, Torben Arendal, Mette Johansson, Stella Nielsen, Kamma Thomsen, Maya Elise Filskov, Karen Grue, Anna Regine Irgens Bromann, Christel Gruner-Olesen, Inge Lehmann, ingemaje lange, daniel malcus, Mogens Holme, Danny Rasmussen, Caroline Lillelund, Tino Brahmer Svendsen, Anders Olesen, Rasmus Kristiansen, Ruth Sørensen, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, June Beltoft, Nike Forsander Lorentsen, Naja Abelsen, Jonas Efternavn, Arne Albatros Olsen, Dennis Baggers Laursen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Måske Theresa Søndergaard kan få sin mand til at snedkerere et kakkelbord - det er så hyggeligt med lidt rumsteren, og måske knægtene kan lære noget.

Lise Lotte Rahbek, June Beltoft, Naja Abelsen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dennis Baggers Laursen

Jeg er selv 33 år, og har selv en forkærlighed for retro-æstetik, og mit hjem er også præget af platter på væggene, broderet vægkunst, kakkelborde og gamle kommoder. Så den del af Thereses liv kan jeg godt spejle mig i.
Jeg har også stor sympati for ønsket om at træde ud af hamsterhjulet, og sætte familien over karrieren. Therese glemmer måske, at det er hendes egen politiske ideologi, der har skabt hamsterhjulet, mens det traditionelt har været venstrefløjen, der har arbejdet for mindre arbejdstid, og, ja, mere tid til familien.

Hvis Therese og manden 100 % selv har valgt livet, vil jeg naturligvis ønske dem alt det bedste. Men hvis valget sker for at være kontrær over for en "venstreorienteret feminisme", ja, så er det ret barnligt, umodent, og i øvrigt et stort, personligt offer, bare for at provokere.

Det er også værd at bemærke, at Thereses liv jo ikke er alle forundt. Selvom de har skåret ned på forbruget, antager jeg, at det kræver en god løn fra mandens side, ligesom Therese nok også selv var ved muffen som jurist, for at det kan løbe rundt.

Mange vil nok gerne have mere tid til børnene, men kan ikke, da de er afhængige af to indkomster.

Ninna Maria Slott Andersen, Holger Nielsen, Stella Nielsen, Anna Regine Irgens Bromann, Christel Gruner-Olesen, Inge Lehmann, ingemaje lange, Peter Hansen, daniel malcus, Alexander Bak, Mogens Holme, Bjørn Pedersen, Rasmus Kristiansen, David Zennaro, Ruth Sørensen, Susanne Kaspersen, Gitte Holmen, Anders Reinholdt, Morten Petersen, June Beltoft, Naja Abelsen, Jette Kjældgaard, Dorte Sørensen, Mette Kirk, Lillian Larsen, Inger Pedersen, erene rusmann, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Der er noget jeg virkelig ikke forstår - hvordan kan en klog (?) veluddannet kvinde nøjes med at læse Familie Journalen, The English Garden og kongehusets historie? Og - det er da en kende ærgerligt at Theresa ikke fandt ud af at hun ville være husmor inden vi gav hende en dyr uddannelse.
Hilsen hende som har sendt 4 robuste børn ud i verden selvom både mor og far passede deres jobs.

Holger Nielsen, edith nielsen, Stella Nielsen, Kamma Thomsen, Anna Regine Irgens Bromann, Inge Lehmann, ingemaje lange, Gitte Loeyche, Alexander Bak, Mogens Holme, Tino Brahmer Svendsen, David Zennaro, Susanne Kaspersen, Anders Reinholdt, June Beltoft, Naja Abelsen, olivier goulin, Lotte Tvede, erik pedersen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen og Rikke Petersen anbefalede denne kommentar

Skræmmende!

Inge Lehmann, Gitte Loeyche, Tino Brahmer Svendsen, Susanne Kaspersen, Jens Thaarup Nyberg, Carsten Munk, Christian Mondrup, Lise Lotte Rahbek, Naja Abelsen, Lotte Tvede, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det virker også noget mærkeligt, når andre mødre ikke må gå hjemme og passe børn og hjemmet, men bliver tvangs udstent i pasningsordninger og kontanthjælpen bliver frataget familierne.
Erhvervslivet råber på arbejdskraft, pensionsalderen kræves sættes op osv. pga en manglende arbejdsstyrke - hvordan passer denne historie ind i den fortælling?

Holger Nielsen, Lillian Larsen, Ingrid Mohr, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Alexander Bak, Ragner Rambling, Bjørn Pedersen, Dennis Tomsen, Rasmus Kristiansen, Susanne Kaspersen, Anders Reinholdt, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

Det havde en mand aldrig fået lov til.

Familierne skal sgu' da selv bestemme hvordan de indretter deres tilværelse. Desværre har den tidligere regering gjort en del for at ødelægge dette i samarbejde med venstrefløjen.

Rosa Maluna Dahl

Om Alexander Søndergård på DAs hjemmeside:
Alexander Søndergaard er chefkonsulent i området for beskæftigelse og arbejdskraft. Alexander arbejder for, at beskæftigelsesindsatsen og de offentlige ydelser i videst muligt omfang understøtter virksomhederne og arbejdsmarkedets behov for arbejdskraft. Alexander har bl.a. fokus på fleksjobordningen, ressourceforløb og førtidspension.

’Jeg arbejder i DA, fordi jeg finder det motiverende og meningsfyldt at være med til at styrke danske virksomheders rammevilkår og adgang til kvalificerede medarbejdere – til gavn for Danmark og danskerne’.

Holger Nielsen, edith nielsen, Mette Johansson, Stella Nielsen, Lillian Larsen, Ingrid Mohr, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Bjørn Pedersen, Rasmus Kristiansen, David Zennaro, Ruth Sørensen, Mads Madsen, Susanne Kaspersen, Finn Jakobsen, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, June Beltoft og Inge Sandholt anbefalede denne kommentar

Rigtig fin udpegning af forarmelses samfundet og "hamster-hjuls" problematikken; men næppe den bedste løsning. Den ville have været om et par i ligelighed kunne passe hjem og børn og være lige lønnet for det. Evt. kunne have skiftet ngl. ligeligt om ude- og hjemme livet. Kvinders priviligerede liv kan jo kun realiseres i en verden hvor højtlønnede har "råd" til at have en kvinde i hjemmet. Det er en forvridning mellem køn og i social struktur.

Theresa kæmper for at opprioriterer sande værdier, godt gået, men offeret er han som fordummet, forblændet og undertrykt maser rundt for at styrke den generelle værdi forarmelse gennem øget "markeds-gørelse" af alt andet end lige hans egen hjemme situation.

Må jeg foreslå at I får to ½ - dags job så børnene kan får ligeligt glæde af far såvel som af mor. Det synes jeg de har krav på. Og samvær med børn er udviklende for mandes værdifuldeste kompetencer: leg, nydelse, kreativitet.

Ninna Maria Slott Andersen, Holger Nielsen, edith nielsen, Anna Regine Irgens Bromann, Lillian Larsen, Inge Lehmann, Alexander Bak, Mogens Holme, Kim Houmøller, anne lindegaard, Rasmus Kristiansen, David Zennaro, Ruth Sørensen, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, June Beltoft, Steen K Petersen og Naja Abelsen anbefalede denne kommentar

"Den ville have været om et par i ligelighed kunne passe hjem og børn og være lige lønnet for det."

Man kunne lade pengene følge børnene. Det ville løse den udfordring.

Nike Forsander Lorentsen

Så går vel den kvinde miste om at optjene til folkepensionen i fremtiden, før folkepensionen er vel baseret på år af arbejde og indkomst?

Holger Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Inge Lehmann, David Zennaro og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

"Så går vel den kvinde miste om at optjene til folkepensionen i fremtiden, før folkepensionen er vel baseret på år af arbejde og indkomst?"

Nej

"Så går vel den kvinde miste om at optjene til folkepensionen i fremtiden, før folkepensionen er vel baseret på år af arbejde og indkomst?"

Den er baseret på opsparing. Jo mere du selv har spinket og sparet op, des mindre får du i folkepension.

Samfundet bør generelt indrettes så folk også har et liv udenfor arbejdet, til familien, selvstændige tiltag og udvikling med mere.

I dag bruger vi de bedste timer i døgnet i vores mest friske aldre på arbejdspladsen og ofte på ting som som ikke rigtig udvikler os som menneske eller interessere os.

Fremtiden bør baseres på væsentlig mere fritid/off time, hvor menensket kan lade op og få overskud til kreativitet og selvstændige tanker.

Lad os starte med med at sætte arbejdsugen og normtiden ned til 25-30 timer pr. uge.

Der er intet sket på den front siden 1990 hvor man indførte 37 timers arbejdsuge, så er det ikke snart på tide med udvikling og et større ryk på den konto?

Jeg tænker at fagforeningerne bør begynde at arbejde på kortere arbejdstid fremfor alt muligt andet, vi har kun dette ene korte liv og tiden spildes/flyver, hvorfor skal livet arbejdes væk, er det virkelig meningen med det!

Ninna Maria Slott Andersen, Stella Nielsen, Lillian Larsen, Inge Lehmann, fin egenfeldt, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, anne lindegaard, Ragner Rambling, Rasmus Kristiansen, David Zennaro, Anders Reinholdt, Steffen Gliese og Dennis Baggers Laursen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Du godeste.... Hun ligner jo også Laura Ingalls.

Jeg er absolut fortaler for at alle har ret til at vælge sit liv, i det omfang, det kan lade sig gøre og her har man så et sponsoreret husmoderskab. Hver sin lyst.

Men mandens rolle skræmmer mig.
Han har magt og indflydelse i samfundet og vælger at indrette sig et liv, hvor han spiller rollen som absolut magtfaktor. Som en af fædrene i Gilead. Er han mon i position til at udfolde den rolle i bredere kredse.
Det er virkelig skræmmende.

edith nielsen, Stella Nielsen, Kamma Thomsen, Lotte Tvede, Lillian Larsen, Inge Lehmann, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Ruth Sørensen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Sjovt at læse alle de fordømmende og udskammende kommentarer fra de selvudnævnte inkluderende og tolerante personer.
Tænk at en familie selv ønsker at bestemme hvordan deres liv skal indrettes.
Det er jo ganske forfærdeligt.
De skal nedgøres...og det bliver de så.

Ninna Maria Slott Andersen, Torben Kjær Andersen, Morten Jensen, Jacob Mathiasen, Peter Hansen, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Per Christensen, Jens Jensen, arne tørsleff, Ragner Rambling og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
Dennis Baggers Laursen

Jeg kan heller ikke lade være med at tænke, at der er noget selv realisere de, og dermed uautentisk over Theresas livsstil. Den påstand begrunder jeg ud fra to ting:
- Først og fremmest, at Theresa viser sit liv igennem Instagram. Havde hun bare levet, altså uden at iscenesætte sit liv på de sociale medier, havde det været autentisk. Men nu er livsstilen blevet en online-identitet for Theresa.
- Derudover bemærker jeg også, at der er sket et pludselig skift i Theresas liv, fra moderne karrierekvinde til traditionel husmor. Når folk laver pludselige skift, nærmest fra den ene yderlighed til den anden, virker det også falsk, uautentisk og selvrealiserende. Hvorimod, hvis skiftet lader til at være i overensstemmelse med personens præferencer, er det noget helt andet. Hvis Theresa altid har haft en forkærlighed for retro-stil, og altid har drømt om at gå hjemme med tre børn, havde skiftet været ægte, og i overensstemmelse med Theresas personlighed. Men dette radikale skift lugter en lille smule af usikkerhed på sig selv, og et selv-iscenesat liv, til ære for de sociale medier, og for at "brande" sig selv som værende en del af en politisk-kulturel trend.

Ligesom mig, er Theresa generation Millenial, der for de flestes vedkommende har levet et helt ungdomsliv først igennem Arto, og så siden Facebook. Det kunne være spændende at finde Theresas digitale spor fra 00'erne. Gad vide hvad vi vil finde?

Lad mig understrege, at ovenstående mest er gisninger i den mere polemiske ende, og såfremt Theresas levevis er oprigtig, ønsker jeg naturligvis hende og hendes familie alt det bedste.

Inge Lehmann, Mogens Holme, Inger Pedersen og Christina Maasbøl Lauridsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

sjovt at læse en kommenator synes andre kommentatorer er fordømmende og udskammende. Tænk at andre kommentatorer selv formulerer deres kommentarer uden at spørge om lov..
Det er sådan lidt underligt, at nogen synes de skal være fordømmende ift andres kommentarer og synspunkter, men ikke har egne kommentarer til artiklen.

Kamma Thomsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Christina Maasbøl Lauridsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

@ Jan Sørensen

Der er en saglig diskussion - som ikke kommer i nærheden af at nedgøre nogen.

Willy Johannsen

Nu er det her jo Information, så selvfølgelig skal hun hånes.
Og hendes motiver mistænkeliggøres.
Hvorfor ikke erkende, at der nu engang er forskel på mennesker?

Jeg tør vædde hvad som helst på, at der sidder en og anden - og sikkert endnu flere - af debattørerne og føler et stik i hjertet eller i samvittigheden nu.
Og for at dulme og overdøve det, så falder de i med koret her.
Selvfølgelig skal hun kanøfles.
Eller hvad?
For det virker jo lidt for rart, ikke sandt?

Men trods alt kan man se, at livsstilsprogrammer åbenbart også er noget, der fænger hos Information. Hvor mon vi så kan gå hen efter en lødig avis?

Vi var glade for hjemmegående mødre i 60erne og begyndelsen af 70erne; men det var godt nok ikke lige på den måde, det foregik.
Mine forældre havde travlt med aftenskole og foreningsliv - og jeg havde travlt med kammerater og leg. Og så det lødige tv, man havde dengang, som rent faktisk kunne lægge et grundlag for almen dannelse.

Stella Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Lillian Larsen, Peter Hansen, Per Christensen, Alan Frederiksen, Dennis Baggers Laursen, Rasmus Kristiansen, Jens Thaarup Nyberg og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Uden at gøre mig klog på det, så tror jeg de hjemmegående husmødre har været her hele tiden, de har måske bare ikke haft lyst til at gøre et stort nummer ud af det.

@Rikke Pedersen
Dem får du ikke (succes-historierne om mænd der vælger at gå hjemme og lade konen om at være breadwinner), af den simple årsag at de ikke findes - ret længe ad gangen. De fleste kvinder tænder af på mænd der tjener mindre end dem selv (min egen ikke-verificeret teori) og hvis de ikke gør så skal mænd nok tænde af på ikke at kunne være kvinder overlegne i alt hvad der ikke har med omsorg og æstetik at gøre, og dermed også så når det kommer til jagten på uden-huslige goder og prestige.

Har selv erfaringer som hjemmegående hus(pap)far gennem 13 mdr. På det rent praktiske plan fungerede det super, men noget i psykologien fik det til at smuldre og det er svært at beskrive oplevelsen på anden måde end at kvinder tilsynelandende har brug for at kunne prale af deres mænds meritter, mens der bare ikke er nok poient i at passe børn, med mindre det foregår i en institution, hvor der dog heller ikke der er særligt mange poients at hente for mænd, med mindre de har en nøglerolle. Omvendt, er der en masser af poient at hente helel vejen rundt for en mand der kan prale af en sød, varm og omsorgsfuld kone.

Men igen, det er bare min oplevelse. Hvis andre mænd har divergerende og postive erfaringer med at tage vare på hjemmefronten, mens konen passer karieren udenfor hjemmet, skal det være jer vel undt.

Jes Balle Hansen , Per Christensen og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Hvornår for vi nogle artikler om mænd der går hjemme og bliver forsørget af kvinder? Jeg har forsøgt mig i årevis på Tinder, men har ikke fået én eneste henvendelse.

fin egenfeldt, Mogens Holme, Rasmus Kristiansen, Niki Dan Berthelsen, David Zennaro og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Dejlig for Theresa, at hun og hendes mand har mulighed for at tilrettelægge og have det liv, de ønsker sig. Umiddelbart tænker jeg, at mange gerne helt eller delvist ville gøre det samme, hvis de økonomisk havde muligheden.

Som tingene ser ud lige nu, vil det formodentlig kun være de allerbedst stillede, der fremover vil få muligheden for at kunne vælge, hvordan familielivet skal være. Jeg tænker her, at Theresa - som LA medlem - er garant for at sikre, at uligheden (igen) bliver mere og mere udbredt i vores samfund og derfor reelt vil fastlægge livsforløb for størstedelen af befolkningen uden mulighed for at kunne vælge ret meget selv.

Stella Nielsen, Karen Grue, Lillian Larsen, Ingrid Mohr, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Peter Hansen, Mogens Holme, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Christina Maasbøl Lauridsen, Dennis Baggers Laursen, Rasmus Kristiansen, Ruth Sørensen, Steffen Gliese og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Jeg synes alligevel, at det er bemærkelsesværdigt, at man for at have den livsstil er nødt til at skære så voldsomt ned på tidligere status - selv i hendes mands lønklasse.

jens peter hansen

Venstrefløjen har ønsket ligeløn, børneinstitutioner og barselsorlov. Alt sammen noget der i den grad passer til hamsterhjulets arbejdsfiksering, som også skulle være med til at frigøre kvinderne fra mændenes pengemonopol. Deltidsarbejde blev nedgjort som luksus. Lønarbejdet har i den grad været prist på venstrefløjen, så prist at et indlæg her på tråden tror at retten til folkepension og arbejde hænger sammen.

Det er jo ikke bare et simpelt valg af livsstil, men et politisk statement idet hun gør et stort nummer ud af at fremstille sin hverdag på de sociale medier. Hun er ikke bare husmor, men influencer - noget der sjovt nok ikke fandtes i 1950’rene.Derfor forstår jeg ikke de kommentatorer i tråden her, der mener at det er urimeligt at kritisere de synspunkter, hun fremsætter i artiklen.
Personligt synes jeg det er mærkeligt at gøre det til sit livsprojekt at leve som man forstiller sig livet i 1950’erne. Når jeg tænker på mine bedstemødre, så var der dog den forskel at de f.eks. læste bøger, gik på aftenskole og mødtes med veninder, der også gik hjemme og de havde småjobs og ansvar i foreningslivet. De var ikke bare tilfredse med at læse familiejournalen og gå klædt som Laura Ingalls.
Theresa og hendes mand må leve som de vil, men denne reportage stiller ikke nok spørgsmål til deres ultrakonservative livsstil og synspunkter.
- hun synes at det er for let for kvinder at forlade deres ægtefælle i dag. Er det rimeligt at det kun er mændene at forlade kvinderne, hvis de ikke trives?
- Hun har angiveligt slet ingen indtægt og skal derfor bede sin mand om penge til alt. Dette giver manden magt til at styre hendes liv i detaljer, han bestemmer hvilke behov hun og børnene skal have opfyldt.
Hvordan fungerer det for dem og hvordan er hun sikret mod økonomisk vold?
- hvordan harmonerer deres valg af livsstil med mandens arbejde for DA og på den politiske højrefløj, der går op i at udvide arbejdsudbuddet?
- Theresas familie er så privilegeret at kunne leve af en indkomst. Ser hun det som en samfundsopgave at få flere kvinder til at gå hjemme, eller er det et statussymbol for de få at have råd til en hjemmegående husmor (akkurat som i 1950’erne)?
Det ender som en tandløs livsstilsreportage der ikke går nok til en kvinde med en politisk agenda.

edith nielsen, erik pedersen, Ruth Sørensen, Stella Nielsen, Anna Regine Irgens Bromann, Kamma Thomsen, Steffen Gliese, Lotte Tvede, Christel Gruner-Olesen, Lillian Larsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Inger Pedersen, Dennis Baggers Laursen, Rasmus Kristiansen, olivier goulin og Jesper Johannsen anbefalede denne kommentar

Jamen, retten til folkepension nu om dage er afhængig af lønarbejde, studier og selvstændig virksomhed. Hvis man ikke kan præstere 40 år af det i Danmark, når man når pensionsalderen, så får man brøk-pension.

Ragner Rambling, Rasmus Kristiansen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Det her er kun begyndelsen. Fremover kommer vi til at se langt flere yngre mennesker træde ud af arbejdsmarkedet, så snart økonomien tillader det. Det kan være som Theresa eller det kan være som tidlig selvpension gennem målrettet planlægning, arv, eller andet. Der er mange muligheder at leve som rig uden penge, hvis det er det man vil. tænker ikke de yngre generationer vil være på arbejdsmarkedet i 40 år dag ind og dag ud som min generation har gjort det. Særligt de højt uddannede med de høje lønninger vil have gode muligheder for at planlægge sig økonomisk ud af arbejdsmarkedet i en tidlig alder. Ikke mindst hvis topskatten blev fjernet. Så kan opsparingen til formålet øges betydeligt. For fremtiden er det således kun lavuddannede og lavtlønnede, som er tvunget til at blive på arbejdsmarkedet hele livet til det er slut som 74 årig.

Men det er jo netop essensen i det blå holds frihedsbegreb. For dem der har råd vel at mærke. Ikke så sært det blå hold vil af med kontanthjælp, dagpenge, SU og folkepension. For det giver de mennesker de velhavende skal leve af mulighede for at træde ud af arbejdsmarkedet før tid.

Og hvad skal de velhavende, som gerne vil gå på tidlig pension så leve af eller blive serviceret af?

Rasmus Kristiansen, erik pedersen, Ruth Sørensen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Samlet set virker det som en iscenesat opsætning for at understøtte højrefløjens ideologi med sin egen lykkes smed mere end noget andet. Med en tilknytning til Liberal Alliance og Dansk Arbejdsgiverforening, samt med det arbejdsområde hendes mand Alexander Søndergård udfører i dagligdagen. Det vil ikke overraske mig, om Thessa har en indkomst gennem de social medier og/eller en konsulent tilknytning til hendes mands arbejdsplads eller lignende.

Det her er ikke et livsstilsvalg. Det minder mere om en del af et iscenesat ideologisk korstog.

Rasmus Kristiansen, erik pedersen, Lotte Tvede, Lillian Larsen, Ingrid Mohr, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

I halvtredserne arbejdede mange kvinder; tjenestepiger, der sled med grukedler og strygejern, moppe og opvask; telefondamer, der ikke måtte gifte sig, endsige have kærester; og så naturligvis de mange med et hjem st passe, uden mulighed for at tilslutte sig arbejdsmarkedet af hensyn til statusprofilering.

Rasmus Kristiansen, erik pedersen, Stella Nielsen, Lillian Larsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Inger Pedersen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Tino Brahmer Svendsen

Jeg tænker også; SKRÆMMENDE!

Rasmus Kristiansen, erik pedersen, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Dorte Sørensen

Er du sikker på at du vil have det spørgsmål besvaret?

Hvis du vil, så tag et nærmere kig på indkomstsammensætningen hos det brede felt af tradwives, der, ligesom Theresa Søndergaard, er indholdsskabere på nettet, samt på indkomstsammensætningen i deres husstand. Og i de tilfælde, hvor deres digitale fodaftryk er tydelige nok til at det er muligt, så kig også lidt på hvad deres forældre havde i indkomst og formue i deres opvækstår.

Hvad du vil finde, hvis du gør min foreslåede research, er at arbejdsfrie indtægter og indtægter fra onlineindhold generelt altid har en solid plads i tradwives' indkomstsammensætning. Kigger du på hele tradwife-hustanden, så er stillinger og opgaver med høj timebetaling også en del af ligningen, hvori den typiske tradwife ofte har fagspecialiserede opgaver, der klares fra en digital hjemmearbejdsplads, og den typiske tradwife-partner ofte er fuld tid på arbejdsmarkedet, hvilket ikke sjældent enten er som arbejdsgiver eller ansat leder. Og hvad du vil finde ud af ved at kigge på forældrene, er at adgangen til den gode økonomi som denne livsstil indeholder og kræver, i høj grad har bestået af socioøkonomisk arvelige privilegier.

Det er absolut ikke tilfældigt tradwife-romantiseringen af tidligere tiders husmorliv er et fænomen, som er forbundet til holdninger ude i det borgerlige højrelandskab. Et meget udbredt perspektiv hos den typiske tradwife og tradwife-partner er at de begge har arbejdet og arbejder benhårdt, samt har truffet gode valg og foretage svære prioriteringer, for at have råd til at have den livsstil de har. De har fortjent sin gode tilværelse, de har bidraget til samfundet (som gode skatteborgere) og de har måske endda bidraget så meget at de fortjener en bedre tilværelse end den de aktuelt har, så hvis andre vil have hvad de har, så må disse andre selv arbejde for det.

Hvis erhvervslivet mangler arbejdskraft, så må det derfor være fordi for mange af disse andre ikke arbejder/bidrager nok og derfor må man hjælpe disse andre til at træffe gode valg og foretage svære prioriteringer med tiltag som højere pensionsalder, aktive beskæftigelsesindsatser. og "incitamentsskabende" lave ydelser.

Med brug af "rette logik" passer fortællingen altid.

Rasmus Kristiansen, erik pedersen, Stella Nielsen, Jens Thaarup Nyberg, Lillian Larsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Inger Pedersen, Dennis Baggers Laursen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
anne lindegaard

Rigtig træls at Information på den måde medvirker til at gøre omsorg til et anliggende for enten institutionerne eller højrefløjen.
Lidt almindelig journalistisk research ville ellers vise at mange venstrefløjsfeminister (m/k) er optagede af omsorg - såvel teoretisk som aktivistisk.

Rasmus Kristiansen, Lotte Tvede, Lillian Larsen, Ingrid Mohr, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Ragner Rambling
13. november, 2022 - 13:38

"Hun er toppen af Danmark, vore børn fortjener et hjem, med hygge og en forældre som er der."

Ragner Rambling, det lyder meget fint og oppe i de her tider. Men kan du fortælle mig, hvordan en SOSU arbejder eller en lagerarbejder skal kunne få økonomisk råd til at realisere det som vore børn fortjener?

Venter spændt på dit svar. Jeg tænker der er mange SOSU'er og lagerarbejde, samt alle andre dårligt betale arbejdsområder, som kan få gavn af det.

Ninna Maria Slott Andersen, Rasmus Kristiansen, Kamma Thomsen, Lillian Larsen, Inge Lehmann, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Jens Ole Mortensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Du har ret til fuld folkepension, hvis du har optjent, hvad der svarer til 40 bopælsår i optjeningsperioden. Du har ret til fuld førtidspension, hvis du har optjent bopælstid i Danmark i mindst 9/10 af tiden, fra du fyldte 15 år, til du kommer på førtidspension.

Altså boet, ikke arbejdet i DK, er betingelsen. Så er der regler om statsborgerskab og aftaler med forskellige lande, så det er ikke tilknytningen til arbejdsmarkedet, men bopælen det er det vigtige.

Rasmus Kristiansen, Christel Gruner-Olesen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

jens peter hansen.
Ja, jeg har også lige slået det op.

Hvis nogen skulle interessere sig for højere middelklasse-kvinder i 1940ernes USA og deres liv og tryghed, vil jeg anbefale romanen "Mrs. Bridge" af Evan S. Connell.
Den er god læsning, skrevet i samtiden og ikke af internettes influencere, som ændrer identitet, når den tidligere begynder at kede dem.

Jens Thaarup Nyberg, Dennis Baggers Laursen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Lige en tilføjelse:

Har ordet "misundelse" strejfet nogen af de forargede?

Jesper Johannsen

Willy Johannsen, siden hvornår har det været "misundelse", som gør at forældre gerne vil give deres børn en så god opvækst som muligt?

Den forstår jeg ikke lige.

Dennis Baggers Laursen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Har ordet "blæsebælg" måske strejfet nogen af dem, som hellere vil diskutere kommentarer og kommentatorer end artiklen selv?

Stella Nielsen, Jens Thaarup Nyberg, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar

"Jamen, retten til folkepension nu om dage er afhængig af lønarbejde, studier og selvstændig virksomhed. Hvis man ikke kan præstere 40 år af det i Danmark, når man når pensionsalderen, så får man brøk-pension."

Det er så ikke korrekt. Derimod er det korrekt at når man selv sparer op får man mindre i pension. Pensionsopsparinger må derfor betragtes som ekstra beskattet.

For at få fuld folkepension i Danmark skal man have boet i Danmark i 40 år, ikke arbejdet i 40 år.

"Optjeningsprincippet for folkepensionister baseres på den faktiske periode, den enkelte har haft bopæl her i landet mellem det 15. år og folkepensionsalderen. Ret til fuld folkepension er betinget af 40 års fast bopæl her i riget mellem det 15. år og folkepensionsalderen"

https://star.dk/ydelser/pension-og-efterloen/folkepension-tidlig-pension...

Rasmus Kristiansen, Morten Petersen , Peter Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@Willy Johannsen; 13. november, 2022 - 17:20

Jeg er så ikke forarget, men godt nok misundelig, ikke at ku’ ha’ alle mine kvinder og børn boende under et tag.

Som gammel feminist, så er det mig umuligt at blive forarget eller misundelig på kvinder, som vælger at være 50’er husmødre.
Blåstrømperne kæmpede bla a for, at kvinder kunne have stemmeret.
Rødstrømperne for, at kvinder kunne bestemme deres eget liv.
Og det er netop, hvad Theresa Søndergaard kan.
Det kunne 50’erhusmødrene ikke.
De var afhængige af manden. Og hvis han blev syg, døde eller fandt en yngre model, ja, så stod hun med fletningerne i postkassen og var mere eller mindre social udstødt. Dertil sikkert meget fattig.
Hendes muligheder på arbejdsmarkedet var stærkt begrænset.
Det har rødstrømperne gjort op med, så en kvinde i dag får en uddannelse, et arbejde (ikke til ligeløn dog) og bliver ikke socialt udstødt, hvis hun er enlig.
Blå- og rødstrømperne har sørget for frihed og lighed for kvinder.
Det har kostet en del for de kvinder, der tog kampen for Theresa Søndergaard og andre. Udskamning, latterliggørelse og dobbeltarbejde for de kvinder, som insisterede på at komme ud på arbejdsmarkedet, mens manden ikke tog sin del af husarbejdet.
Det har også kostet for børnene.
Jeg selv gik hjemme i to år med mit barn og var med i diverse arbejdskollektiver, som gjorde, at vi kvinder (og mænd) både kunne arbejde og have børnene hos os.
Den del af kvindefrigørelsen fik ikke så meget vind i sejlene. Men den var der i 70’erne og senere.
Jeg ser ingen modsætning mellem kvindefrigørelsen og Theresa Søndergaards projekt, så længe kvinden har et solidt grundlag i form af uddannelse og adgang til arbejdsmarkedet, og en ordentlig ægtepagt.
Og valget er ægte frit.

Steffen Gliese, Jes Balle Hansen og jan sørensen anbefalede denne kommentar

Godt brølt Karen Grue
Spot on

Morten Petersen

Forargelsen her er himmelråbende. Tendensen har peget i en retning de sidste 10 år.
Generelt handler disse valg selvfølgelig om tid, men også om en distancering fra et arbejdsmarked der for mange ikke er drømmen om “Det gode liv”
Som min læge så fint sagde under sidste konsultation:
“Blodtryksmedicin er blevet den arbejdende danskers formiddagsæble”
Har man en begavelse nogenlunde på gennemsnittet vil man også forstå, at tendensen fortsætter.

Niki Dan Berthelsen

@Karen Grue

Det er godt at hun har et valg - men har han?

Jeg er med på at han kan frit vælge at skulle være 'brødvinderen' og han kunne vælge at bruge mere tid med sine børn.

Men kunne han blive 'husfar'?
Ville han have samme sikkerhedsnet?
Ville han kunne tage børnene i en skilsmisse og blive forsøget af staten, anvist ny bolig, osv?

Hver gang jeg læser om kvinders muligheder for at 'vælge deres eget liv', så kan jeg selvfølgeligt se det medmenneskelige i det, men jeg kan også se på mit eget liv og andre mænds liv, både kammerater og historier om andre - og se at vi ikke har de samme valg.

Vi kan ikke vælge hvornår vi får børn.
Vi kan ikke vælge at tage det meste af barslen.
Vi kan ikke vælge at den anden skal være 'brødvinderen'.

Der får kvinden lov at enten vælge for os, eller vælge først.

Og når jeg siger vælge, så mener jeg sige fra. Fordi det er også et valg.

Sige 'nej tak' hvis en kvinde er gravid og vælger at beholde barnet. Eller kræve halvdelen af barslen, da det er op til hvad kvinden føler hun har brug for. Eller sige at hun skal betale regninger en-til-en på lige fod med os mænd.

Det er ikke fordi vi er svage, men lidt groft sagt så forventer vores fædre sat vi tager ansvar som en 50'er mand, mens vores mødre forventer vi tager ansvar som en 70'er mand.

Og derfor skal vi give kvinden valget før vi selv får lov at vælge.

Så hun har frit valg - men har han?

Niki Dan Berthelsen

*forsørget af staten
(Beklager)

Sider