Brevkassen: Kan jeg tvinge min familie til at give genbrugsgaver?

Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar
Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar

Mia Mottelson

Moderne Tider
5. november 2022

Min kæreste og jeg har nu i fire-fem år forsøgt at få min jyske familie til at købe brugt, når vi udveksler ønskelister til jul og fødselsdage. Vores ønskelister består altid af legetøj, børneudstyr og børnetøj, som er masseproduceret og relativt nemt vil kunne erhverves brugt – så det burde ikke være så besværligt. Men de har endnu ikke købt noget brugt til os.

Nu overvejer jeg så at skrive, at vi kun vil modtage gaver, der er brugt. Jeg ved, de vil synes, vi er noget frelste i det, og at der er ekstra arbejde forbundet med at købe genbrug – og særligt min mor synes allerede, det er synd for mine børn, at de primært går i arvet tøj og leger med slidt legetøj.

Hvad skal jeg gøre? Kan man diktere, hvad andre skal købe?

— Mor

Svar I:

Den Blå Avis er genial! Min søns yndlingsfødselsdagsgave var nogle slidte boksehandsker fra en kasse med gamle Nerf Guns, jeg havde købt som gaver til ham og mine nevøer. Hver fredag får han et brugt Anders And-blad fra 1980’erne og ligner min barndom i sofaen der.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mit yngel er flinke til at skrive links med købested på ønskesedlerne - GOD ide, når jeg jævnligt ikke har nogen anelse om, hvad det vitterligt drejer sig om til de der teenagere...
Nogle gang er det nyt - nogle gange er det brugt - men altid med en kærlig hensigt...

De ved jo godt - fordi det har jeg klart fortalt - at mit gavebudget er max 500 kr, pr. gave - og kan barnet så få TO ting i samme budget, er det jo bare en fordel, ikke?

Jyder er ganske gode til genbrug. Naboens søn fik for mange år siden en brugt cykel/mountainbike i fødselsdagsgave. Cyklen var meget lidt slidt, da den tidligere fødselar havde været utilfreds med farven. Det var ligegyldigt for dagens fødselar. Inden dagen var omme, var der med stor fornøjelse kørt mange timer på den (for den nu nye ejers) nye cykel. I det hele taget har jeg oplevet mange, ogdet gælder også børn, være glade for gaver selv om det r genbrug. Det er jo stadig nyt for dem.

Lisbet Kjeldsen

Jydemobning
Jeres spørgsmål er godt (jeg går ud fra at I selv laver dem), men hvorfor bruge lejligheden til at positionere jer som en københavner avis? ("min jyske familie", "eksiljysk københavner med de rigtige holdninger", "din jyske familie" , "bed om regningen, det gør jyder generelt...")
Både spørgsmål og svar ville have fungeret lige så godt uden latterliggørelse af det jyske (bevares med glimt i øjet)
Og når jeg nu er i gang: Hvordan kan I dog lægge et arrangement med Hanne Dam og Karen Syberg og Katrine Hornstrup-Yde på samme dato som Informations kulturfestival i Århus? Det er Informations Venner der indbyder, men både Karen og Katrine er journalister på avisen, så de kunne have råbt vagt i gevær (et gammelt militærudtryk, som sikkert kun bruges af pensionerede jyder)
Overvejer at tage min gule vest på næste gang jeg tager toget (Orange pensionistbillet) fra Fredericia og møder op til et arrangement på Information

Søren Kristensen

Det er meget enkelt. Den der betaler festen bestemmer også musikken, som man siger. Så hvis I holder jul sammen og det er jer der lægger hus til så bestemmer I også spillereglerne. Dog ikke så meget at I kan gøre noget ved det, hvis gæsterne ikke følger dem, andet end at true med ikke at lægge hus til en anden gang.

Generelt i den her slags sager, hvor det har med familien at gøre, bør man udvise en ekstrem høj grad af tålmodighed/rummelighed, fordi det er så fjollet at lade mindre væsentlige ting ødelægge spillerummet for de mere væsentlige som det jo er trods alt at kunne mødes. Så altså hvis nogen insisterer på at dukke op med spritnyt juleskrammel, så prøv at sige pyt. Det er jo ikke forbudt at sælge tingene på DBA og sende provenuet fx til Ukraine. Måske den tilgang ligefrem kunne få gæsterne til at tænke sig om på mere end en måde. Det gælder med andre ord om at vise storsind, som er den eneste rigtige attitude, når det handler om julen og dens potentiale for at fremkalde det bedste i mennesker. I øvrigt varer det ikke længe før julen faktisk står for døren, så Rigtig Glædelig Jul til dig og din skøre familie.

Alle brugte ting har været nye engang.
Så betragt de nye gaver som noget, der tager første skridt på deres rejse mod genbrug.
Pas på dem, og send dem videre efter brug (det er faktisk det vigtigste element i den ligning).

jydebashing er en normal mindreværdsreaktionær payback som foregår hele tiden – så hvad er der i vejen ? – københavnerbashing er en normal mindreværdsreaktionær payback som foregår hele tiden – så hvad er der i vejen ? – bortset fra at det begge veje er pisseirriterende – de fleste af os er jo internt fordrevne eller frivillige migranter – var selv engang eksileret i det allerallerallermørkeste Vestjylland med ryggen op mod verdenshavets stride storme og slikker stadig på dybe ridser i lakken – 78% af de vaskeægte etniske indfødte jeg mødte dér var helt igennem bundsolide – sendrægtige OK men jævnt overvejende hæderlige bortset sortepenge og træls krejlen om alt fra bøjede søm til genbrugsminkpelse – ægte Københavnere findes der ikke så mange af mere i København – men udgrænsede til yderkant og vestegn i trøstesløse lejekaserner og parcelenklaver – jeg mødte engang en anden i Jylland en sorgløs murersvend i fodlænke og flaaad Valbyfonemik som jeg efter 1 minut geograferede til hjørnet af Toftegårds Plads og Rasmus Rasks Vej – nu sælger han vist ispinde til urlaubstyskere på Fanø !

Jesper Eskelund

Jeg har flere gange bemærket, at Information er ubehageligt fordomsfuld overfor Jylland og jyder.
Det er såmænd blot Inger Støjberg med modsat fortegn...!

...og det skal I ikke opfatte som ros...