Brevkassen: Min ven er et svin

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Har du en nød, du ikke kan knække, så hit med den – vi giver ikke op, før vi har prøvet
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Har du en nød, du ikke kan knække, så hit med den – vi giver ikke op, før vi har prøvet

Mia Mottelson

Moderne Tider
12. november 2022

Jeg har en ven, der er sød og klog og opmærksom og omsorgsfuld. Men han lever desværre som et svin. Hans hjem er et syndigt rod med bunker af beskidt tøj overalt og skidt på alle flader. Det rager mig som sådan egentlig ikke, hvordan han vælger at bo. Men griseriet begrænser sig ikke til hans egen bolig. Når vi er ude at spise, sviner han både bord og gulv til, som var han et toårigt barn, hvilket jeg synes er ekstremt pinligt. Jeg er efterhånden også lidt tøvende ved at invitere ham hjem til middag, fordi han simpelthen spiser så grimt og efterlader madrester, sovsepletter og rod overalt.

Men er det noget, jeg kan sige til ham? Eller skal jeg bare slappe lidt af og leve med det?

— Marianne, Aarhus

Svar I:

Jeg har svært ved at gennemskue, om din ven er klodset eller klam.

Klodset: man spilder lidt kaffe og marmelade hist og pist, glemmer at skifte sin karklud og er så ivrig under samtaler, at man kommer til at tale med mad i munden og spytte lidt krummer ud imens.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

helter-skelter, Willy-nilly? Det er no-go.......

Din ven har ADHD. Han er kun i begrænset omfang i stand til selv at ændre på det. Giv ham hjælp og kærlig støtte.

Susana Ritius, Merete Andersen, Steen K Petersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det er en af de svære, for det hele afhænger af hvor meget du holder af ham, kontra hvor meget du går op god tone og æstetik. Jo mere du holder af ham, jo større krav kan du også stille. Hvis forholdet bare er sådan lidt lunkent er det spørgsmålet om det indsatsen værd, for det er som regel en pænt stor opgave at lave om på folk og der kan opstå alverdens bivirkninger i processen, som kan gå hen og overskygge et formodede resultat. Måske skulle du hellere finde en anden ven, der bedre matcher dine forventninger?
Vælger du alligevel at give det et skud, så læg kortene på bordet og fortæl ham hvad du er ude på og ikke mindst hvorfor. Hvis du er meget heldig, er det måske i sig selv nok til at skabe den nødvendige forandring.

”..Min ven er et svin..” – hvis du ikke selv har skrevet overskriften – hvad synes du så selv din relation er ? – hvad betyder ”min ven” ? – ”et svin” ? – det er helt sikkert komplet umuligt at ændre noget som helst på et andet menneske – måske har du minimal chance for at ændre lidt på dig selv – din måske ven er måske chanceløs fortabt – eller også prepper han bare på et fremtidskaos hvor du vil have seriøse tryghedsudfordringer på det meste .)

Lise Lotte Rahbek

Sig til vedkommende, at han grisser.
Det er jo sandt, så vidt beskrivelsen er korrekt.
Det kan godt siges kærligt, og så har du forklaringen når han spørger, hvorfor du altid render rundt med en opreden karklud i hans nærhed. Han grisser sandsynligvis videre og du får lov at rette op på hygiejnesvigtet. Win-win.

Rasmus Kristiansen, Viggo Okholm og erik pedersen anbefalede denne kommentar