COP27 i Egypten stiller aktivister over for et dilemma: klima eller menneskerettigheder

Klimabevægelsen er splittet forud for COP27, som begynder på søndag. Det er vigtigt for klimasagen at deltage i konferencen, men den egyptiske værtsnation er også et benhårdt militærdiktatur, der vil udnytte begivenheden til at grønvaske sit image
Brændende affald ved siden af en motorvej i Maadi-distriktet syd for Kairo i Egypten. Flere klimaforkæmpere kritiserer, at COP27 skal afholdes i et land, der kun lader, som om det tager klimakampen alvorligt, og desuden har over 60.000 politiske fanger.

Brændende affald ved siden af en motorvej i Maadi-distriktet syd for Kairo i Egypten. Flere klimaforkæmpere kritiserer, at COP27 skal afholdes i et land, der kun lader, som om det tager klimakampen alvorligt, og desuden har over 60.000 politiske fanger.

Amr Abdallah Dalsh

Moderne Tider
5. november 2022

Deltagere strømmer i disse dage til Sharm el-Sheikh i Egypten, værtsby for COP27, for at tage del i forhandlinger om tidens med afstand mest presserende spørgsmål: Hvordan kan menneskeheden samles om at redde kloden fra klimakatastrofe?

Men for den internationale klimabevægelse melder et andet spørgsmål sig nu også som akut nagende: Hvordan undgår man, at værtsnationen bruger én som brik i et misliebigt spil?

Kritikere påpeger, at Egypten synes at have en anden dagsorden hinsides den påståede omsorg for klimaet. Nemlig at ’grønvaske’ sig selv, så det internationale samfunds fokus rykkes langt væk fra det faktum, at det egyptiske militærdikatur er et af verdens mest repressive regimer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Thjaaa. Skal kampen om klimaet bare have en lille chance skal der være plads til alle. Uanset styreform.

Jesper Johannsen

Nu har vi snart nået Paris aftalen på 1,5 grader. Med COP27 er næste mål 2,8 grader.

Mon ikke vi når det også?

Jesper Johannsen

Altså, med de fantastiske mennesker vi har til at lede verden. Spørgsmålet er efterhånden, hvor de mon leder os hen.