Center for Vild Analyse
Læsetid: 4 min.

Effekten af VM bliver ikke en normalisering af Qatar, men en udstilling af FIFA’s korruption

De perverst velhavende emirer håbede, at når først deres stadioner var færdige, ville de indgå i FIFA’s kredsløb af turneringer, tv-aftaler og merchandise, og forskellen mellem denne og tidligere slutrunder ville blive visket ud. Men de tog fejl
Emiren af Qatar, Tamim bin Hamad al Thani, sammen med FIFA’s præsident, Gianni Infantino, ved åbningen af årets VM i fodbold.

Emiren af Qatar, Tamim bin Hamad al Thani, sammen med FIFA’s præsident, Gianni Infantino, ved åbningen af årets VM i fodbold.

Qian Jun/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
26. november 2022

Hvis sport er en form for erstatningsreligion, kan man da sammenligne stadionbyggerierne i Qatar med opførelsen af berømte katedraler som for eksempel Notre Dame i Paris?

Byggeriet af Notre Dame blev ifølge historiebøgerne påbegyndt i 1163 af biskoppen i Paris Maurice de Sully. Da han døde i 1196, var kirken endnu ikke færdig. Det blev den først i 1260. Eller: Notre Dame blev konstant modificeret og udbygget op igennem århundrederne både i middelalderen, renæssancen og endnu senere. Og den blev det igen flere gange efter Anden Verdenskrig. Kirken var midt i en restaurering, da den i april 2019 pludselig antændte og stod i flammer. Så arbejdet fortsætter lidt endnu. Det hører i øvrigt med til denne historie, at koret, hvor alteret stod, blev bygget færdig i 1182, og at Notre Dame allerede på det tidspunkt begyndte at være i brug som helligt rum.

En kirke er med andre ord en bygning, der kan tages i brug og leve op til sit formål i absolut forstand, samtidig med at den meget sent eller aldrig bliver bygget færdig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak for en spændende ny koreografi eller scene at vende Qatar og fodbold på. Jeg tog turen med, men forstod vist ikke helt hvorfor FIFA slap så let igennem. Det er min opfattelse at kritikken af Qatar burde bæres frem af FIFA på vegne af sportsfolk og på vegne af de nationale forbund. Det skyldes at jeg ser sport som ritualiseret krig. Her er spotsudøverne omgærdet af sportens regler intet andet. (Jeg glæder mig til fodboldkampen imellem Iran og USA). For at dette rituelle system skal opretholdes må sportsudøvernes private holdninger deponeres et sted og det sted kan jo kun være hos dem, der står for arrangementet. FIFA. Kvalifikationskampe, turneringstilrettelæggelse, udpegning af dommere og valg af vært med passende sportsfaciliteter. Med til arrangementet hører også at holde styr på tilskuerne, der udtrykker deres holdninger indenfor ritualets rammer med stor fantasi. FIFA. Arrangørerne af den rituelle krig skaber jo et parallel-univers af kortere varighed, hvor man skal løsrive sig fra det virkelige univers. Politikkens verden. Den løsrivelse eller bro imellem de to universer er jo FIFAs overordnede opgave. FIFAs er ikke hævet over virkeligheden ved at have taget den olympisk idé og gjort den til en forretning. FIFA opererer i verden som et turistbureau der glemmer at koble turister til destinationens kultur.

Kirsten Klercke

Jeg er som ofte før oplivet eller hvad man skal kalde det af de vilde analyser. Tak for center for vild analyse. Men det er svært stof. Der er en art sportens ånd - en ædel krig? - ligesom der er den religiøse ånd. Så sammenlignelige er de måske ikke? Hvad sker der under forskellige materialiseringer af denne ånd, jo især omsættelsen af ånd til bytteværdi og vare i et omfang - det kan antydes at være et rent kvantitativt spørgsmål - der ødelægger den? Mao - bliver sport ikke slemt ødelagt af kommercialisering, som man ville have sagt det i 70'erne?

tak for endnu flere interessante perspektiver på VM og Fifa.
Det bliver for mig mere og mere tydeligt, at FIFA i realiteten fungerer som en korrupt diktaturstat, der korrumperer sine vasaler (medlemsnationerne) til at støtte diktatoren for en pris, der samtidig sikrer repræsentanterne private privilegier.

Det er især pinligt for nationerne, at "præsidenten" for FIFA, nu bliver genvalgt af 207 ud af 211 medlemsnationer.

Hvis UEFA mener, at FIFA svindler og korrumperer, kan de opfordre de europæiske nationer til at tabe kort efter gruppespillet i mellemrunden, så status, prestige og betydning tages ud af VM trofæet, som nu er voldsomt skandaliseret.
Det bliver interessant at se hvem, der gider vinde trofæet og blive mødt med respekt.

Jesper Johannsen

Lotte kan slet ikke forstå kritikken. For livet er dejligt i Qatar.

https://avisendanmark.dk/artikel/lotte-levede-et-eventyr-liv-i-doha-de-d...