Drømmen om midten
Læsetid: 4 min.

Fire dronningerunder og en »ret umulig« situation: Sådan udspillede Danmarks længste regeringsdannelse sig

Det begyndte med håbet om en regering over midten og sluttede med en socialdemokratisk mindretalsregering. Her er historien om 35 kaotiske dage i 1975, der bød på fire forhandlingsrunder og anklager om politisk udnyttelse af dronningen
Det begyndte med håbet om en regering over midten og sluttede med en socialdemokratisk mindretalsregering. Her er historien om 35 kaotiske dage i 1975, der bød på fire forhandlingsrunder og anklager om politisk udnyttelse af dronningen

Preben Tolstoy/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
19. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Efter snart 20 dage er det stadig svært at se, hvordan de nuværende regeringsforhandlinger vil ende. Til den ene side forhandler Mette Frederiksen (S) om en midterregering, som mange fortsat tvivler på, at hun overhovedet ønsker, og på den anden side står et højst skrøbeligt rødt flertal.

Uanset hvor kompliceret det ser ud lige nu, er der dog ikke tvivl om, at det hele har været mindst lige så vanskeligt engang. Nemlig i 1975, hvor tre forskellige kongelige undersøgere over 35 dage og fire dronningerunder først forsøgte at danne en bred regering over midten, før det endte med en socialdemokratisk mindretalsregering.

Historien om den rekordlange regeringsdannelse begynder på valgdagen den 9. januar i 1975.

Poul Hartling, siddende Venstre-statsminister, havde efter jordskredsvalget i 1973 stået i spidsen for en historisk smal regering, hvis mandat han med valgudskrivelsen håbede at styrke. Og så skulle Fremskridtspartiet og Mogens Glistrup, som var braget ind i Folketinget i 1973 med 28 mandater, helst holdes uden for indflydelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Hvad er et egentlig osse i vejen med en mindretalsregering, som er nødt til at regere hen over midten - er det ikke det alle vil?