Alenetid
Læsetid: 11 min.

Historisk mange danskere er single: »Men der er stadig en stor længsel i os efter at være sammen med nogen«

Selv om teknologien burde have givet os historisk gode betingelser for at finde en partner, er flere danskere end nogensinde singler. Så hvorfor lykkes det ikke? Vi søgte svar hos forskerne, livsstilseksperten – og på dansegulvet til singlefest
Tal fra Danmarks Statistik viser, at mere end 1,7 millioner danskere er enlige. Tallet dækker ikke nødvendigvis over singler, men giver alligevel et fingerpeg om, at antallet af singler befinder sig på et historisk højt niveau. Her er vi til fredagsbar arrangeret af Events4Singler.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at mere end 1,7 millioner danskere er enlige. Tallet dækker ikke nødvendigvis over singler, men giver alligevel et fingerpeg om, at antallet af singler befinder sig på et historisk højt niveau. Her er vi til fredagsbar arrangeret af Events4Singler.

Kasper Løftgaard

Moderne Tider
19. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Lyset er dæmpet på Hotel Absalon på Vesterbro i København denne fredag klokken 19. Fire unge bartendere står klar til at servicere aftenens gæster, som er 75 mennesker, der har tilmeldt sig arrangementet Fredagsbar via sitet Events4Singler. Et arrangement, der skal få danske singler ud af stuerne og væk fra deres smartphones for at møde deres – måske – fremtidige partner ude i virkeligheden. Her er ingen på forhånd planlagte stævnemøder. Til gengæld er der tændte stearinlys på bordene, der omgiver dansegulvet, som aftenens DJ senere vil fyre op under.

De fleste af mændene er trukket i skjorte, og kvinderne er iklædt kjoler. I aftenens anledning har mange også fundet både øreringe og halskæder frem. Med fadøl og Phil Collins starter samtalerne ved bordene, som er præget af en forsigtig afstand mellem deltagerne. Andre står for sig selv lidt endnu og spejder ud over forsamlingen.

En af dem er Betinna Jensen på 57 år, der er selvstændig og har været single det meste af sit liv med undtagelse af et enkelt forhold på godt to og et halvt år. Hun er »seriously single«, som nogle af hendes veninder siger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Women (kunne også bare være people), can´t live with them, can´t live without them - eller som en kendt dansk filosof (og single) sagde: gift dig eller gift dig ikke, du vil fortryde begge dele. Der skal nok være mange flere bonmots der dækker den samme indsigt.
I øvrigt er det bemærkelsesværdigt hvor elegant overskriften springer fra at flere danskere end nogensinde er single til at stadfæste at de (vi) allesammen er ude på at finde en partner, i og med at linjen fortsætter: - så hvorfor lykkes det ikke? Kunne det være fordi tallene afspejler aspirationerne, mens de flerste egentlig bare drømmer og at være en person som er let at leve sammen med, mens deres erfaringer siger det modsatte?

Holger Nielsen, Ninna Maria Slott Andersen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

"I takt med at kvinderne har fået længere uddannelser, har deres ønsker og forventninger til potentielle partnere altså ændret sig. Og udbuddet af højtuddannede mænd afspejler så at sige ikke den efterspørgsel, der findes hos det modsatte køn".

Netop! Det er faktisk kun kvinder, der bevidst leder efter mænd, der er lige så højt uddannede, og skal tjene mindst lige så meget som dem selv. Tjeklisten er så at sige blevet længere, hvilket jo er fint nok, men der efterlader en masse gode mænd på perronen.

Holger Nielsen, Ninna Maria Slott Andersen, Claus Nielsen, Rasmus Kristiansen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det kommer nok aldeles an på hvad det er for et fællesskab,
man søger med den anden.
Nogle vil have børn, nogle søger et meningsfællesskab, nogle vil gerne have et fællesskab om interesser og hobbies, nogle vil diskutere højere tanker, nogle vil have et mere fysisk fællesskab - og måske/måske ikke er man villig til at gå på kompromis, hvilket
Det kan altså ikke nytte noget at bebrejde kvinder, at de uddanner sig og gerne vil tale med sin partner om det der giver mening for hende. Det skulle gerne være en tilnærmelse mellem to parter og ikke en underkastelse eller en assimilering, eller hva? Det gælder også den modsatte vej. Det er de færreste som gerne vil have en partner, som man ikke kan skændes med.
_______
Dette her provokerer mig: "Men hvis singlekulturen for alvor får tag i befolkningen, og flere også senere i livet fravælger faste parforhold, kan det få store samfundsmæssige konsekvenser:
»Demografisk kommer det til at betyde en nettonedgang i befolkningen, og det er skidt for arbejdsmarkedet og fremtidens forsørgerbyrde,« siger hun.

KLIMAKRISE; RESSOURCEKNAPHED: CO2-UDLEDNINGER!!!
Fat det nu.
Mennesker er ikke sat i verden for arbejdsmarkedets skyld. Paphoved.

Holger Nielsen, Alan Frederiksen, Ninna Maria Slott Andersen, Kurt Nielsen, Steen K Petersen, olivier goulin, Kenn Hommelgaard, Ebbe Overbye, Peter Hansen, Rasmus Kristiansen og Irene Clausens anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

* - hvilket

Det hænger helt sikkert sammen med en misforstået aggressiv feminisme som dræber alt naturligt, direkte som indikrete, spil og leg i mellem han og hunkønnet, samt en misforstået ligestillingsdebat, hvor det ikke accepteres at der er forskellige behov og ønsker indbygget i, og med udgangspunkt i, ens biologiske køn.

Det vill nogle gange være ønskeligt om man nogle gange talte om lige respekt i stedet for alt det andet!

Disse ting resultere i nogen grad til at gøre en del mænd til forvirrede og usikre vatpikke, kønsløse, kønsforvirrede, eller mænd der bare lukker helt ned da alt det "snak og diktering" er et, turn off, og umiddelbart i modstrid med deres naturlige biologiske drift hvor de ellers tiltrækkes af og gerne vil kurtisere det modsatte køn men ikke længere aner hvordan de skal (må) gribe det an. Det forventes stadig derude, at det er hankønnet der tager initiativet i den sammenhæng, det er det initiativ man godt og grundet er ved at slå ihjel og det vil, alt andet lige, føre til færre forhold.

Der den tendens og dem der overfladisk bare bruger Tinder til at dække deres umiddelbare fysiske behov, men ellers ikke gider forholdet længere da kravene til dette i mange tilfælde, kan føles for tunge og uopnåelige, der er flere afarter af reaktioner derude og det gælder for begge køn, da det ene er påvirker og er afledt af det andet.

Personligt tror jeg at tendensen vil fortsætte, vi vil blive en kultur af eneboer. Meget "forvirring" skabes pga. at alt er til debat og i særdeleshed ofte lige godt og når alt er lige godt og lige tilladt, samt der stort set ingen grænser er, så skabes der usikre mennesker der ikke har nogle faste holdepunkter, rammer, kønsroller, kultur, historik osv. at hvile i, og så er det også at vi får alle diagnoserne ved siden af det andet som beskrevet foroven, for folk aner ikke længere selv hvem de er, hvilket køn de er, skal være eller må være.

Holger Nielsen, Carsten Bjerre, Claus Nielsen og Brian Andersen anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Gift, skøn kone og 3 dejlige børn. Det er meningen med livet Folkens. Så må man jo gå lidt på kompromis, med sine idiosynkrasier for at få det til at fungere, men det er det hele værd. Det er selvfølgelig et ansvar og der er selvfølgelig forpligtelser og der er selvfølgelig dage og uger, hvor man har mere ondt af sig selv end sine kære, men hvis man lægger sig lidt i selen og viser sig som en mand, så vil de elske dig for det. Præcis som du elsker din kone, når hun anstrenger sig lidt og viser sig som en kvinde. Lad være med at gøre det vanskeligt end det. Alle har sine roller og når du udfylder din og de deres, så kører det bare :-)

Holger Nielsen, Carsten Bjerre, Steen K Petersen, Peter Hansen og Brian Andersen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Så en gang en statistik, at de fleste møder hinanden på arbejdspladsen.
Hvis den er en byggeplads eller en grønthandel eller noget tilsvarende, så er problemet indlysende.
Vi mangler ganske enkelt mødepladser ol., hvor man kan mødes under afslappede former, hvor kommunikation er mulig - det er den eksempelvis ikke på et diskotek eller lignende med høj musik, som vel er et af de hyppigste mødesteder.
I det hele tager er vores samfund og vores klima ikke "kontaktvenligt".
Nogle samfund klarer sig med "arrangerede ægteskaber", det er vi ikke så meget til.
Peter Hansen gør højere højere oppe i tråden opmærksom på en række andre forhindringer. Som alle bidrager til problemene.
Jeg tror helt ærligt, at vi må se i øjnene, at vi har et uløseligt problem.
Vi vil fortsætte med at blive flere og flere enlige.

Holger Nielsen, Peter Hansen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

@Peter Hansen jeg er enig med dig om, at det forventes, at det er ham der tager initiativet og skriver til hende. Det er også derfor jeg har opgivet at lede efter en på datingsider. Der var en der fortalte mig, at hun forventede at jeg skrev først til hende. Hvorfor det er sådan, ved jeg ikke, men gætter på at det ligger langt tilbage i tiden, men for mig er tiden løbet fra denne indstilling. De siger de vil have ligestilling, men hvorfor kan de så ikke skrive først, hvis de vil lære en at kende. Det er i min natur, at jeg vil møde hende ret hurtigt, for hvis jeg ikke møder hende ved jeg ikke om, kemien passer og jeg har ikke lyst, til at udlevere en masse om mig selv, når jeg ikke ved om der er kemi. Nogle har også skrevet til mig, at jeg er meget hurtig og det virker på mig som om, de vil ikke mødes før de ved alt om dig, og hvis den berømte ikke er der, hvor meget ved man så ikke om den anden, og bliver det gemt eller glemt?

Jette Tømmerup

Jeg har lige læst en spændende artikel i Femina interview af Jytte Vikkelsøe, om hvad der sker i parforhold. Den bliver også sendt rundt på Facebook. Hvad har vi med i bagagen, og flytter "nissen" med, hvis vi ikke tager os af den?
Artiklen har flere vigtige vinkler med som ikke er med Informations artikel.