De iranske kvinder har det perfekte svar til præstestyret

Modet i de iranske kvinders protester bør selvfølgelig vække respekt – men det bør deres subtile dialektik også
Moderne Tider
5. november 2022
De iranske kvinder viser blandt andet deres protester ved at brænde deres tørklæder og klippe deres hår.

De iranske kvinder viser blandt andet deres protester ved at brænde deres tørklæder og klippe deres hår.

SalamPix/ABACA

Friedrich Nietzsche skrev engang med vanlig fyndighed, at askesen er et orgie. Den dydige moralske livsførelse udøver ikke sin tiltrækning på mennesker, fordi den stiller et bolværk op over for drifterne og lærer os at begrænse dem. Det er lige omvendt. Moralen tilbyder i virkeligheden et festfyrværkeri af grænseoverskridelser og begær, hvis man blot kigger den efter i sømmene. Hvis man skulle være i tvivl, behøver man blot rette blikket mod vore dages Iran.

Den iransk-danske filminstruktør Ali Abbasi leverede for nylig i Politiken en slagkraftig formulering om situationen i Iran: »Ingen tænker så meget på sex som det iranske præstestyre, hvis hele regelsæt går ud fra, at iranske mænd vågner klokken syv med stiv pik og går ud for at voldtage den første, den bedste.« Lidt groft sat op kan det meget vel se ud, som om det er denne angst for de seksuelle drifter, der har været dominerende i de godt fyrre år i Iran med præstestyre og moralsk politi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

En virkelig begavet analyse, der rammer kernen i sagen enkelt og selvfølgeligt, uden at forenkle. Bravo! (italiensk adjektiv i maskulinum singularis, ud fra antagelsen at skribenten er en enkelt mand. Hvis ikke: Brava!)

Nogle mænd er bange for kvinder, og bange for sig selv – kunne være omskrive det til. Ikke kun et muslimsk fænomen: f.eks. handler et europæisk hovedværk som Wagners Parsifal, hvis musik er en uendelig, sensuel gang ‘masturbation éternelle' (pardon my French – Tristan & Isolde er endnu værre), grundlæggende om at mænd er bange for kvinder der kan tænkes at le af dem. Pinligt. Gad vidst hvor mange vestlige mænd der er klar over det, når de hører den. Selv holdt jeg op med det da pointen gik op for mig.