Klimakonferencen i Egypten er blevet kaldt en ’afrikansk COP’. Hvad vil det betyde i praksis?

På søndag begynder FN’s klimakonference, som i år bliver afholdt på det afrikanske kontinent. Det forventes at få betydning for, hvad der skal forhandles om. For eksempel er udviklingslandene langt mere optagede af spørgsmål som klimatilpasning og kompensation for den historiske udledning, end man er i Vesten
Mange afrikanske lande er som konsekvens af klimaforandringerne ramt af tørker og oversvømmelser – for eksempel er Afrikas Horn på tredje år ramt af en tørke, som ventes at ramme flere end 25 millioner mennesker.

Mange afrikanske lande er som konsekvens af klimaforandringerne ramt af tørker og oversvømmelser – for eksempel er Afrikas Horn på tredje år ramt af en tørke, som ventes at ramme flere end 25 millioner mennesker.

MADS CLAUS RASMUSSEN

Moderne Tider
5. november 2022

De seneste tre årtier har verdens lande stort set hvert år været samlet til klimatopmøde.

Det første år blev konferencen afholdt i Tyskland, det næste i Schweiz, og siden har konferencen fundet sted i byer over hele verden; Kyoto, København, Paris, Glasgow, Madrid, Durban, Katowice, Marrakesh og så videre. I år bliver klimatopmødet, COP27, afholdt i Egypten.

Formelt er det en klimakonference som de foregående. Ligesom sidste års COP på det europæiske kontinent eller tidligere konferencer i andre dele af verden er det et møde med 198 lande i forhandlingslokalet og ét punkt på dagsordenen: at løse klimaforandringerne.

Men valget af værtsland har alligevel betydning for, hvordan dagsordenen bliver formuleret, og forhandlingerne tilrettelagt. Og som den egyptiske udenrigsminister og kommende formand for COP27, Sameh Shoukry, sagde tidligere i år:

COP27 er en »afrikansk COP«.

»Egypten vil lytte meget nøje til de afrikanske lande og andre udviklingslande, som er ramt hårdt af de negative effekter af klimaforandringerne,« sagde han.    

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Man kunne begynde at se på dette

https://www.cms.int/sites/default/files/publication/fact_sheet_congo_bas...

Og- begynde med staks..,

Det har Andedammen nok pt for travlt med deres snadren til lige foreløbig-

Jesper Johannsen

Paris er måske den mest succesrige COP til dato. Og målet med de 1,5 grader nås endog før tid :-(

Nu gælder det om at bevare optimismen.

Darwins Nightmare:

https://youtu.be/izl_1um_FF0

- der er ikke danske undertekster. - Ikke for sarte sjæle.

og med det her

https://e360.yale.edu/features/a-big-oil-project-in-africa-threatens-the...

har jeg bidtaget med mine kommentarer, - og håber selvfølgelig at verden finder fornuften og optimismen. Optimismen er en glad smiley, men jorden sender en sur. Der skal nok meget til, før den gider mennesket. (Læs: det menneske der ødelægger planeten er oftest det industrialiserede, hvide pengebegærlige og udnyttende,- den hvide mand). Grundlæggende.
Tak for nu og god debat! - :-)

Jimmy Marquardsen

klimatilpasning er uundgåelig, men kompensation?...'den bliver svær, og sikkert noget de rigeste lande vil prøve at undgå.

Svend Erik Sokkelund

Billedet til artiklen illustrere problemet: Den hastigt voksende befolkning udpiner jorden og fælder, hvad de kan til brænde til madlavning. Det er friske grene med grønne blade kvinden kommer slæbende med, så hun kan få ild under gryden.
Men samtidigt er hun med til at udpine jorden, så ørkenen breder sig mod syd med foruroligende hastighed.
Får & geder æder resten.
Solenergi ville kunne levere den nødvendige energi, men kræve en kompliceret teknisk og undervisningsmæssig udvikling.

Kompensation vil være det eneste anstændige, da det er de rige lande, der bærer ansvaret for den globale opvarmning, men de fattige lande, der lider under følgerne.

Anders Thornvig Sørensen

Kompensationen fra de rige landes side må i givet fald betales som en ekstra indsats for egen regning for at standse drivhuseffekten. Hvis det i stedet blot skal være forøget udviklingshjælp under et andet navn, bliver der måske aldrig vedtaget noget.