Qatar
Læsetid: 5 min.

Lad os nu, please, fokusere på fodbolden, siger FIFA op til VM. Men den bøn bliver næppe hørt

FIFA og Qatar forsøger at sætte den forestående VM-slutrunde i et positivt lys, men gør i stedet bare det hele meget værre
»Nu er vores fokus på fodbolden, fordi #nowisall,« lød det i et brev fra Gianni Infantino (skaldet, i sort jakkesæt) og resten af FIFA-toppen til fodboldlederne fra de 32 lande, der skal deltage i VM i Qatar. Turneringens hashtag opsummerer på kluntet vis FIFA og Qatars holdning: Now is all – lad os glemme historien og alt det, der er sket de seneste 12 år.

»Nu er vores fokus på fodbolden, fordi #nowisall,« lød det i et brev fra Gianni Infantino (skaldet, i sort jakkesæt) og resten af FIFA-toppen til fodboldlederne fra de 32 lande, der skal deltage i VM i Qatar. Turneringens hashtag opsummerer på kluntet vis FIFA og Qatars holdning: Now is all – lad os glemme historien og alt det, der er sket de seneste 12 år.

Ibraheem Al Omari

Moderne Tider
12. november 2022

Kritikken har været konstant, siden Qatar i 2010 blev tildelt værtskabet for VM i fodbold. Fra spørgsmål om selve tildelingen, der stadig har et skær af noget fordækt over sig, til de overtrædelser af basale menneskerettigheder, som gennem forberedelserne til turneringen har været til debat. I 12 år har kritikken af overtrædelser af basale menneskerettigheder for migrantarbejdere, kvinder og LGBT+-personer stået på, og nu er der kun en uge til, at turneringen bliver sat i gang.

Det havde da også næsten karakter af en bøn på grædende knæ, da Gianni Infantino og Fatma Samoura, henholdsvis præsident og generalsekretær for Det Internationale Fodboldforbund (FIFA), i sidste uge sendte et brev til formanden for Dansk Boldspil Union (DBU) og resten af fodboldlederne fra de 32 lande, der skal deltage i årets verdensmesterskaber i Qatar. En bøn om at lade kritikken stoppe. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

“ et skær af noget fordækt”
Det ER fordækt
FIFA er en bund udemokratisk organisation Det illustreredes blandt andet af tildelingen af VM til Quatar

Stella Nielsen, erik pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Per Christensen

Steen Simonsen, det handler ikke om hvorvidt/hvor meget FIFA er demokratisk. Det handler om at det er amoralsk og korrupt og dets medlemmer, inkl. Danmark, tillader at det er det.

At DBU ville spille i trøjer med et budskab... haha...

Havde DBU haft moral og anstændighed, så havde vi trukket os for længst. Eller endnu bedre: på selve dagen hvor turneringen går i gang, for maksimal opmærksomhed samt forhindre FIFA i at udpege en føjelig substitut.

Stella Nielsen, Sine Jacobsen, erik pedersen, Ib Christensen, Gitte Loeyche, Inge Lehmann og Ole Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg er helt enig med PC:
DBU udstiller deres egen dobbeltmoral ved at tale imod, men deltage alligevel. DBU skulle for længst have meldt fra, og andre landes fodboldforbund ville have gjort det samme, men pengene styrer, både over og under bordet!
End ikke i min stue kommer det ind......føj for s....

erik pedersen, Per Christensen, Gitte Loeyche, Inge Lehmann og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Qatar er grundlæggende ikke andet end den danske højrefløjs ideal samfund. Her er samfundet opdelt i tre klasser. Øverst på A holdet har du ca. 300.000 qatarer, som er de eneste ud af en befolkning som har qatarisk statsborgerskab. De får penge fra staten, omkring 150.000 kr. om måneden i gennemsnit, samt alt hvad de har behov for stillet gratis til rådighed af staten. Er du syg og vil gerne på verdens førende hospital på din sundhedsmæssige udfordring i f.eks. USA til 50.000 dollar om dagen. Du siger bare til og får det hele betalt. Det samme gælder uddannelse, bolig, bil og alt muligt andet. Så har du B holdet. De består hovedsageligt af fagspecialister fra vesten, hvis opgave det er, at få landet Qatar til at fungere. De er højt lønnede og for bolig, bil, sundhed m.v. gratis stillet til rådighed. De kan ikke få statsborgerskab. De er omkring 500.000 borgere. Og så er der C holdet. Den aller største del af befolkningen. Ca. 2.200.000 borgere fra hovedsageligt fattige asiatiske lande. De udfører alt det praktiske arbejde i landet med renholdelse og service i alle ender og kanter. Det er dem som bygger Qatar hver dag, dag og nat. De for en minimal løn og må ellers klare sig så godt de kan. De må kun forlade landet, hvis de har deres arbejdsgivers tilladelse. Og mister de arbejdet har de under 24 timer til at forlade Qatar. Den eneste rettighed de har er at arbejde 24/7 til en minimal løn. Det er blandt dem der er døde ca. 6.000 ved opførelsen af WM i fodboldt faciliteterne. Der har været eksempler på de ikke har haft adgang til vand under arbejdet i op til 50 graders celsius. Hvor mange der dør af dem ellers uden for denne her WM opbygning ved jeg ikke. Men der "spares" ikke på dem. De er slaver uden rettigheder.

Det kan godt være tingene er lidt grove i Qatar. Men grundlæggende minder det om det borgerlige idealsamfund, som det blå hold i Danmark har arbejdet på i over 20 år, hvor de velhavende fra A holdet på måske 15% af befolkningen lever økonomisk på ryggen af resten af samfundet. B holdet på måske 35% holder landet og C holdet i gang. Det er funktionærer, politi og ordensmagt og lignende med gode lønninger og pensionsforhold. Og så er der C holdet. Dem, som udfører alt det praktiske arbejde, som er nødvendigt for at samfundet overhovedet fungere og at A holdet kan leve det frie liv i luksus og B holdet har en god hverdag som de stiller sig tilfredse med. C holdet skal arbejde for en hver pris. Helst uden muligheder for at undvige til dagpenge, kontanthjælp, folkepension eller anden form for tidlig pension som Arne-pension, efterløn og lignende. De skal arbejde til så lav en løn som mulig, så mange timer som mulig og så længe som mulig og ikke pensioneres før de falder om. Skabe værdier og service til først og fremmest A holdet og så bider til B holdet for at holde dem i god stemning. Det er deres eneste opgave.

Per Christensen

Jesper Johannsen, det du skriver om Qatar passer nogenlunde.
Resten, dvs. det om Danmark, er noget vrøvl og det ville være rart om du kunne holde dig til emnet.

Jesper Johannsen

Per Christensen, det er et spørgsmål om perspektiv. Og her er vores så tilsyneladende forskellige.