VALG 2022
Læsetid: 11 min.

Løkkes kongemagerdrøm varede kun et par timer. Men midtervælgeren kan meget vel afgøre de næste valg

Midten var blevet dømt ude på forhånd, men endte med at spille en vigtig rolle i valgkampen. Og selv om Moderaterne lige præcis ikke fik de afgørende mandater, er der vokset en ny type svingvælger frem, som udfordrer ’Blå Bjarnes’ dominans i dansk politik

Peter Nygaard Christensen

Moderne Tider
5. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Det store konferencerum på Islands Brygge er plastret til med lilla. Der er musestille, og siddende såvel som stående i det proppede lokale har blikket stift rettet mod den storskærm, der løber langs en af væggene. Vi er til Moderaternes valgfest, klokken er knap ti minutter i et, og 99,8 procent af valgets stemmer er talt op. Mandatfordelingen på skærmen hedder 86 til rød blok, 73 til de blå, og 16 afgørende mandater til Moderaterne.

Så spreder en hvisken sig på tværs af rummet. En midaldrende mand viser skærmen på sin telefon til sidemakkeren. Tallene i hjørnet af storskærmen begynder at rykke på sig. 100 procent af stemmerne er optalt, 87 mandater går til de røde, står der nu. Moderaterne får alligevel ikke de afgørende mandater. Og mens godt den ene halvdel af rummet lavmælt begynder at klappe af det trods alt flotte valgresultat, overdøves klapsalverne hurtigt af »nej, nej, nej!« og spredt gispen. Ti minutter senere er festen brudt op.

»Det var jo det, det hele handlede om, så vi kunne få en regering over midten,« siger Rasmus Lund Nielsen til Information ude foran festen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Kort sagt:

De privilegieblinde (overvejende velhavende, veluddannede mænd) har i øjeblikket overtaget i magtkampen om vælgerne.

De ser ikke forskellen på arbejdsudbud og reel beskæftigelse, de er lidt ligeglade med hvor den udenlandske arbejdskraft kommer fra, men går ud fra den er helt nødvendig, ligesom de ingen kvaler har ved at stramme skruen overfor de syge og handicappede ledige endnu engang.

Det er åbenbart bare nødvendigt.

Kristian Knudsen, Torben K L Jensen, Torben Skov, Sonja Rosdahl, Holger Nielsen, Sune Keller, Arne Albatros Olsen, Estermarie Mandelquist, Else Mortensen, Steen K Petersen, Claus Petersen, Lars Jørgensen, Espen Bøgh, Mogens Holme, Kim Houmøller, Ole Olesen, erik pedersen, Katrine Damm, johnny volke, Inge Lehmann, Carsten Munk, Susanne Kaspersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Bemærkning til -"Når Moderaterne har formået at appellere til så mange vælgere, skyldes det i Karin Liltorps optik, at partiet har fokuseret på at fremlægge konkrete politiske løsningsforslag:"-
Undskyld men jeg må være meget tungnem - hvilke konkrete poliske løsningsforslag?
Jeg kan kun huske , at der blev talt om noget og nogen, men ikke hvad og hvordan noget skulle udføres og hvad noget skulle løse.

Torben K L Jensen, Inge ambrosius, Jan Damskier, Torben Skov, Sonja Rosdahl, Holger Nielsen, Arne Albatros Olsen, Tina Peirano, Else Mortensen, Steen K Petersen, Claus Petersen, Espen Bøgh, Mogens Holme, Ole Olesen, Lotte Jørgensen, Bjørn Pedersen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Katrine Damm, Inge Lehmann, Carsten Munk og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Jeg fatter ikke hvad folk ser i den lille svindler. Hele partiet er et "Projekt Løkke"
Taburetklæb af værste skuffe.

Kristian Knudsen, Anni Jensen, Torben K L Jensen, Torben Skov, Holger Nielsen, Estermarie Mandelquist, Steen K Petersen, Espen Bøgh, Mogens Holme, Jørgen Tryggestad, Torben Arendal, Kim Houmøller, Ole Olesen, Helle Brøcker, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Lars Jensen, erik pedersen, Inge Lehmann og johnny volke anbefalede denne kommentar

Moderaterne/Lars Løkke Rasmussen har fået uvurderlig gratis partistøtte af medierne.

De har uden belæg, som også her, ukritisk konstant kaldt Lars Løkke Rasmussen som værende en midterpolitiker.

Han har altid været en politiker på højrefløjen, der har ført højrefløjs politik. Og som Dorte Sørensen henviser til hvilke konkrete politiske løsningsforslag?

Lars Løkke Rasmussen, en politiker, der konsekvent i flere årtier har haft fingrene i andre folks penge og sat tilbud om køb af politik hos Privatlars i system.

Hvor har han vist anger eller forståelse for læring i den her valgkamp, der antyder han ville føre anden politik end han altid har ført?

Mener information og andre medier virkelig, at den slags politik og opførsel udgør midten af dansk politik?

Er det ikke et sørgeligt billede, hvis dette er definitionen i nutidens Danmark på et demokratisk midterparti og politik?

Propaganda virker, hvorfor erhvervslivet også glædeligt bliver ved med at hælde millioner af kroner på reklameudgifter. Reklame er et gammelkendt synonym for propaganda.

At referere Lars Løkke Rasmussen og co, konstant for et midterparti er kort og godt propaganda.

Så hvorfor kører mange medier inklusive information gratis propaganda for Lars Løkke Rasmussen?

Kristian Knudsen, Anni Jensen, Torben K L Jensen, Jan Damskier, Torben Skov, Sonja Rosdahl, Holger Nielsen, Sune Keller, Arne Albatros Olsen, Estermarie Mandelquist, Steen K Petersen, Claus Petersen, Lars Jørgensen, Mogens Holme, Ole Olesen, Lotte Jørgensen, Helle Brøcker, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Hanne Kok og erik pedersen anbefalede denne kommentar

DIY–opskrift på ultratynd Moderat fernis – rør pegepinden noget højreom og venstreom og lad stå lidt i midten til den vælter af sig selv – påsmør tykt på bedste medieflade og lad svæve til tør – ved let skrab i overfladen ses de mest vidunderlige schatteringer af superbia avaritia luxuria invidia gula ira acedia – med fare for nogen kontaktafsmitning !

Dorte Sørensen

"Bemærkning til -"Når Moderaterne har formået at appellere til så mange vælgere, skyldes det i Karin Liltorps optik, at partiet har fokuseret på at fremlægge konkrete politiske løsningsforslag:"-
Undskyld men jeg må være meget tungnem - hvilke konkrete poliske løsningsforslag?"

Ja, jeg tror, der må være faldet et "ikke" ud af teksten...

Anni Jensen, Torben Skov, Sonja Rosdahl, Holger Nielsen, Else Mortensen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Dorte Sørensen, 04. november, 2022 - 11:49

Der kom ganske rigtigt ingen konkrete forslag - MED INDHOLD, om hvad der skulle laves om, ændres osv., fra fedtspilleren Lars Løkke, - men derimod var der nok kritik af regeringen for de sidste 3 år ingen reformer at have gennemført.

Det har været lidt regeringen at tænke så meget på reformer, - dem uden konkret indhold fra Lars Løkke, da regeringen har været dybt engageret i corona-krisen, og gjort alt hvad den kunne for at redde så mange menneskeliv fra døden, der første 2 år, og siden har krigen i Ukraine optaget regeringens arbejde med at sørge for vi klarer os igennem vinteren med de svingende og udeblevne forsyninger af brændsel til rimelige priser og i rigelige mængder.

Det eneste konkrete ars Løkke har foreslået er "Nedlæggelse af - der selvsamme regioner" som han i sin tid som Indenrigsminister i Venstre regeringen var med til at oprette, - og som kostede flere hundrede mio..

Det er de regioner han igen vil bruge flere hundrede mio. på at nedlægge igen, - og hvor skal pengene tages fra, - sygehuse, ældrepleje, skoler, uddannelse, - ligesom sidst - og hvad skal det hedde denne gang, for sidst hed det vist omprioriteringsbidrag.

Omprioriteringsbidrag minder ikke kun om Strm P.s tegning, om manden der fodrer hunden med dens egen hale, - det er næsten det samme, blot med den forskel, at her forsvandt en del af pengene - bl.a. i form af "gaver" til de private hospitaler.

Hvem husker ikke da Lars Løkke som Indenrigsminister forærede de private hospitaler over 1 mia. årligt, - uden at stille krav om nogen ydelser fra de private hospitaler i form af medvirken til uddannelse af sygeplejepersonale. eller andet.

Læsning og orientering via de elektroniske medier, gav også indblik i hvad nogle brugte pengene til iflg. egne udsagn, - "pengene var blevet sat ind på pensionskontoen"!
(man stod jo ikke lige og manglende dem)

Venstre med Jacob Ellemann virker ikke så lidt "håndsky" over for et bredt samarbejde, og han virker meget afvisende, - det er som om der i blå blok er ankommet en amerikansk republikansk holdning af antidemokratisk natur, - for det lader til at skinne igennem ar holdningen er; "Alt eller intet"!

En meget trist og antidemokratisk holdning vi ikke tidligere har set i dansk politik, og som Lars Løkke jo tidligere har stået for i de regeringsperioden han har deltaget i.

Torben K L Jensen, Inge ambrosius, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Holger Nielsen, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Brian Andersen, Inger Pedersen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Noget, som dem, der uanset hvordan verden nu ser ud, stemmer på det samme parti gang på gang på gang - det gælder et segment hos de borgerlige, men især "beton" vælgere på venstrefløjen - bør skrive sig bag øret:

Flere og flere vælgere stemmer nu engang på det, som ser ser mest fornuftigt ud for de pågældende på det pågældende tidspunkt. Det er dem, man foragteligt kalder for svingvælgere . Men som i virkeligheden bare er vælgere som ser rationelt på virkeligheden.

Arrh... nu skal I da heller ikke gøre manden uret:

Der KOM da en "vision" om at omorganisere den kollektivt finansierede folkepensionen fra det bestående til en individuelt opsparingsbaseret do...

Manden blev efter sigende aldeles rasende, da han blev konfronteret med den og bedt om at forklare...

Det kan jeg godt forstå.
For konsekvenserne hænger i min optik aldeles ikke sammen med de løfter om guld og grønne skove - måske i fadbamsers tåger - , han ellers har udstedt.

For hvad vil der ske, hvis hvis vi hver især og individuelt skal spare op til vores alderdom?

Nationaløkonomer må her rette mig, hvis jeg tager fejl...- jeg tager gerne imod vejledning for at blive klogere :-)

- Hvis du og jeg - hr. og fru menigmand indser, at vi jo ikke ser det som attraktivt at sulte g fryse på vore gamle dage - at vi har fået de sådan ca. 1,4 gennemsnitlige afkom - OG at de i forvejen er travlt optagede af både at tage sig af ekstra-arbejde yngelpleje og udsigt til samme opgaver som hos os ift. svigerforældre - hvad gør vi så?

JAMEN VI SPARER SGU DA BARE OP!

Vi gemmer hver en overflødig krone, sætter dem i banken - iær nu hvor minusrenter er væk - til "det, der jo nok kommer engang!.
Og det gør yngelen og svigerforældrene da også.
RETTIDIG OMHU!
Alt andet ville være både tosset og uansvarligt.

Og . hvad vil der så ske, kære Lars Løkke?

Først går handelslivet i stå: Folk køber kun det absolut nødvendige - eller genbrug - jeg er startet og kan genkende det.

Så går transport-sektionen i stå: Der er ikke mere brug for transport af varer, der ikke mere bliver købt.

Så går produktionen i stå: Der er ikke mere brug for at producere varer, der hverken bliver købt eller transporteret.

Så går energiproduktionen i stå: Der er ikke mere brug for at lave energi til at producere til noge, der...

Så går ejersk.abet af alle disse sektorer: Handel - transport - produktion - energi - whatever...?

Ja, DEN del er jeg spændt på at se...

Jeg er ikke helt sikker på, kære Lars Løkke Rasmussen, at du har alle dine sponsorer med i din "vision" om folkepensionens kollektive afskaffelse med ...

Men KLIMA og MILJØ vil juble!
TÆNK, alt det lort, vi fremover kunne slippe for!

Men mon ikke det var en aldeles utilsigtet bivirkning i din "vision" om folkepensionen?
Og dertil ugennemtænkt...

Jørgen Mathiasen

Hvis den blå Bjarne i det gule Danmark er blevet erstattet af manden i midten som den, der bestemmer regeringsdannelsen, så kan man i det mindste forvente, at nogle af lovene i den danske udlændingelovgivning, som har skadet landets internationale omdømme, vil blive trukket tilbage.
Så ser vi lige, om landbruget også bliver adfærdsreguleret...

Arne Albatros Olsen

Man kan sige at , der er en vis ydmyghed over ordet moderat.

Men Lars L**t har sgu aldrig været moderat !

Martin Jacobsen

Lars Løkke Rasmussen har en plan: Han vil smadre enhver regering, medmindre han selv får kongekronen. Hans femte kolonne virksomhed viser netop, hvorfor man ikke kan have ham med i en midterregering.

Hvad er der så tilbage? Et decimeret Radikalt parti, som kun tænker på at vælte Mette Frederiksen? LLR vil helt sikkert også sabotere en ren rød regering, ved at flytte mandater over til blå blok.

Løkkes drøm om at blive konge gør at Finansloven falder sent på plads i år

DRdeadline CEPOS og Arzrouni luftede problemet med at den brede blegrødborgerlige regeringsgrød på tværs over midten demonterer vælgerne og Folkestyret – uanset hvad der end måtte regeres eller ej i en valgperiode er der ikke noget at vælge imellem mere end mere af det samme midtersammenrend og radikaliserede yderfløje – spænding og dynamik går helt ud af politik – så hvem skal vi stemme på næste gang ? Kartellet ? – om demokratisk Folkestyre kan man mene det bedre at Folket kan være uenige om og utilfredse med politik end politikere der er enige om at være utilfredse med et ustyrligt Folk !