Nationalisme
Læsetid: 3 min.

Nyt forslag fra Modis parti risikerer at starte en indisk sprogkrig

Indiens hindunationale regeringsparti mener, at engelsk fylder for meget på bekostning af hindi. Mange i de ikke-hinditalende delstater er dybt uenige. I et land med en myriade af sprog og dialekter har ideen om ét nationalt tungemål altid været kontroversiel
En studenterbevægelse i byen Chennai i delstaten Tamil Nadu demonstrerer imod Modis forslag om at udbrede hindi som officielt sprog i Indien.

En studenterbevægelse i byen Chennai i delstaten Tamil Nadu demonstrerer imod Modis forslag om at udbrede hindi som officielt sprog i Indien.

Arun Sankar

Moderne Tider
26. november 2022

Hvad vil det sige at være inder? Landet, der muligvis allerede næste år overhaler Kina som klodens folkerigeste nation, har alle dage været et fællesskab af forskelligheder. Det gælder også sprogligt. På tværs af regioner og etniske grupper er millioner af indere ude af stand til at kommunikere med hinanden. Hindi er det ubetinget største sprog og tales af over en halv milliard. Men derudover findes der 121 større sprog og en myriade af mindre, som anvendes i mere begrænset omfang. Dialekter er der 19.500 af, viser den seneste officielle opgørelse fra 2011.

Lige siden republikkens dannelse i 1947 har emnet været politisk følsomt. Landets første premierminister, Jawaharlal Nehru, tilrådede forsigtighed.

»Man skal være så liberal som muligt og ikke forsøge at undertrykke et sprog,« er Nehru citeret for at have sagt i bogen Nehru and the Language Politics of India af Robert D. King.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det lader til, at den folkevalgte regering i verdens største demokrati virkelig gør de rette ting.

Inkl. A-våben-programmet...

Lad os hylde dem!

"BJP’s magtbase er delstaterne hen over midten og det nordlige af Indien, der kaldes for hindubæltet."
Nej, HINDI-bæltet, ikke hindubæltet. De fleste sydindere er også hinduer, men de har ikke hindi som modersmål.
(Og det var ikke en slåfejl, for det gentages).

Søren Kristensen

Jeg ved ikke meget om Indien og befolningen, men synes i alle fald det er synd hvis de, i bar iver efter at få revanche mod den vestlige kolonialisering som de unægteligt har været ofre for, skiller sig af med alt det gode som englænderne trods alt tilførte landet, herunder et fælles sprog - som oven i købet giver visse fordele i en ligeså unægtelig globaliseret verden. Når Indien for alvor sætter turbo på udviklingen som industrination kan sproget (engelsk) hurtigt vise sig at være den måske afgørende konkurrenceparameter i forhold til andre lande som fx. Kina. Omvendt vil yderligere regionale konflikter i Indien, understreget af de der vedrører sprog, naturligvis være kontraproduktive.