Putter du snapsen i fryseren, kan du nok slet ikke lide den

December er snapsetid, men drikker du egentlig julesnapsen rigtigt? Danmarks største snapsenørd hjælper dig sikkert gennem julefrokosterne – og kommer med en opskrift, du kan nå at lave inden jul
December er snapsetid, men drikker du egentlig julesnapsen rigtigt? Danmarks største snapsenørd hjælper dig sikkert gennem julefrokosterne – og kommer med en opskrift, du kan nå at lave inden jul

Emma Koldbæk

Moderne Tider
3. december 2022

Der findes helt grundlæggende to slags mennesker. Dem, der kan lide snaps, og dem, der ikke kan.

Niels Stærup hører til blandt de første, og faktisk er han så vild med snaps, at han ved siden af sit job som bankmand driver hobbyvirksomheden kryddersnaps.dk, hvor han sælger sine egne krydderiblandinger, så andre også kan komme i gang med at lave snaps.

Den første lavede han allerede som 14-årig, og siden er det blevet til næsten 450 forskellige smagsvarianter. Blandt de værste var én lavet på vingummier, fortæller han:

»Det blev bare til en stor klistret klump, som satte sig fast nede i flasken, hvor den så lå og sugede al spritten til sig.«

Og blandt de bedste var porsesnapsen, som egentlig blev til ved et uheld: 

»Jeg havde plukket porse, hældt sprit over og sat 12 sylteglas til at trække et par uger i et skab. Men jeg glemte alt om dem og fandt dem først igen tre år senere,« siger Niels Stærup om snapsen, der var blevet så stærk, at den fungerede bedst som ekstrakt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kartoflen kom først til Europa efter middelaldrens afslutning.

Martin Christensen

Det hedder sig at Steen Steensen Blicher satte snapseflasken på kakkelovnen for at fremme den gode smag.

En god sildemad og en temperet rød Aalborg, eller i disse tider en julesnaps det er bare godt. Og snapsen skal nydes, ikke bælles.
Og et godt råd, jeg fik til ølsmagning: er der karrysalat ell. lign er det rigtig godt med snapsen først, da den affedter munden, så man også kan nyde og få fuldt udbytte af smagen af den gode øl.
Velbekomme.

Der findes helt grundlæggende to slags mennesker. Dem, der har mistet sin smagssans og dem der ikke har.

O.P Anderson er den bedste snaps; og den drikkes tempereret!

Når der er anledning til det, vil jeg gerne slå et slag for Harald Jensen. Det er en fornem dansk akvavit, men den bliver stort set ikke markedsført af spritfabrikkernes nuværende usentimentale norske ejere. Derfor kunne man frygte, at mærket på et tidspunkt stille og roligt likvideres.
PS: På restauranten Zalt i Kompagnistræde i København tilbydes den norske linieakvavit som det eneste mærke. Er det upatriotisk eller er det skammeligt?

Søren Kristensen

Det ene udelukker ikke det andet. Snapsen skal selvfølgelig være kold - og gerne iskold - for at kunne minde dig om genius loci - dit sted i verden: det kølige nord. Men når den klare drik først er kommet ind i varmen skal den have tid og lov til til at folde sig ud - gerne sammen med smagen af sild, hvis det står til mig. Den skal med andre ord helt rund i kæften før den, i modsætning til rødvinssmagning, synkes. Vi er jo ikke idoter. Men selvfølgelig, hvis du ikke kan lide smagen af snaps, står det dig frit for at køre den direkte ned. Bare du drikke med, det er trods alt det vigtigste.

Et stykke rugbrød af god kvalitet, grevefedt, gammel ost, sky og løg og dertil en porsesnaps, der selvfølgelig ikke må være kold, og en porter. Ved indtagelsen følges Søren Kristensens ovenstående anvisning både for øl og snaps. Den perfekte afslutning på julefrokosten. Porsesmagen blander sig på herligste vis med den gode smag af osten. Velbekomme.

Lad da være med at drikkesnaps, hvis du ikke kan lide det. Jeg spiser ikke sylte uanset det for mange også hører med til julefrokosten. (Så bliver der også mere til dem, der godt kan lide det)