Sådan brugte Egypten formandskabet for klimaforhandlingerne til at prioritere olielandes interesser

På dette års klimatopmøde var der ikke fremskridt på det vigtigste område, som handler om at nedbringe udledningerne af CO₂. Det skyldes blandt andet pres fra olieproducerende lande og et egyptisk formandskab, som varetog sine egne og nabolandes økonomiske og politiske interesser, siger kilder på baggrund af en gennemgang af forhandlingerne
De olieproducerende lande lykkedes blandt andet med at holde fossile brændsler ude af slutteksten ved COP27. Her ses delegerede fra Oman.

De olieproducerende lande lykkedes blandt andet med at holde fossile brændsler ude af slutteksten ved COP27. Her ses delegerede fra Oman.

Frederik Danielsen

Moderne Tider
26. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Der var stort set ingen nye tiltag for at nedbringe udledningerne.

Det er konklusionen efter FN’s årlige klimatopmøde, som på trods af fremskridt på nogle områder ikke bragte verden nærmere en løsning på det vigtigste, som handler om at nedbringe udledningerne af CO₂.

Det skyldes ikke mindst pres fra en række olieproducerende lande og et egyptisk formandskab, som i løbet af de to uger lange forhandlinger brugte sin rolle til at prioritere egne og en række olielandes interesser. Det siger både eksperter og kilder tæt på forhandlingsforløbet til Information.

De olieproducerende lande lykkedes blandt andet med at holde fossile brændsler ude af den såkaldte sluttekst. Det skete på trods af en opfordring fra omkring 80 lande om at indskrive et mål om »nedfasning af alle fossile brændsler« – et forslag, der blev fremsat af Indien og støttet af store lande som USA og EU samt en række udsatte lande som de små østater (samlet i gruppen AOSIS) og udviklingslande (i gruppen LDC).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er sørgeligt at det hele er så bundråddent under dét formandsskab.
Men at Thunberg og co. nu sagsøger Sverige for klimanøl. Det er et eksempel til kopiering. Det er nødvendigt at rykke - for menneskeheden - også de dumme svin.

Man kan i hvert fald sige, at vil vi gerne fortsætte med have den gode fornemmelse i maven, vi har fået, af al den bilden os selv ind at vi er nr. 1 på klimaområdet. Så skal vi fokusere på Saudi Arabien og Ægypten netop nu.

Ja, og hvordan gør vi det? Vi spørger en fra noget der hedder E3G. Der er smart-ass for Third Generation Environmentalism, der er smart-ass for købt, betalt og bragt til din døren af, ja, den som altid bringer junk til din dør.

Come on det er os der trækker i alle trådene vedr olie og Saudi Arabien.

Søren Rosenstand

Ægypterne sidder på den gren de saver i. Ørkenen spreder sig med stor hastighed, det frodig Nildeltaet skrumper, og det skal brødføde den eksploderende egyptiske befolkning på 100 millioner , som fordobles inden 2050. Nilen tørrer ud pga den stigende temperatur og de lande den løber gennem vil også have del i den feks Etiopien og Sudan. Egypten har svigtet, af kortsigtet økonomiske interesser.
....og hvad være er , så trænger saltvand fra Middelhavet ind og op af Nildeltaet pga de den stigende vandstand, og så kan der sket ikke gro noget...

Det burde egentligt være nemt at gøre noget effektivt for CO2 udledning i Afrika, og samtidigt mindske deres afhængighed af olie.
Hvis EU samlet giver i nærheden af 800mia kr. til Afrika i u-landshjælp, så burde vi kunne afse en del af dette til investeringer i CO2 besparelser i Afrika.
Hvis vi f.eks. køber for 4mia. dollar tyndfilm solceller og bruger 2mia på installation, så koster de os ganske vidst ca. 50mia kr. men årligt vil de producere så meget energi, at man ved en kwh pris omkring 50øre vil omsætte for noget i omegnen af 80mia kr. årligt. Dermed vil projektet kunne udbygge sig selv løbende fremadrettet, da det allerede efteropsættelsen genererer 7mia kr./måned til nye solcelleparker.
Men når det er at det genererer 7mia er det jo fordi at folk på elnettet bruger pengene på CO2 fri energi og samtidigt undlader at købe olie for de 7mia. Ganske vidst vil pengene stadig blive brugt i udlandet (for Afrika) men på solceller der vil give Afrika energi de næste mange år, og som langsigtet vil sikre, at en større del af deres energipenge recirkulerer i Afrika.