Reportage
Læsetid: 12 min.

Sharm el-Sheikh er bygget til charterturister, ikke klimadiplomater. Det blev tydeligere dag for dag under COP27

Der er liggestole på stranden og shuttlebusser mellem hotellerne. Men der mangler mødelokaler, respekt for menneskerettigheder og styring af de politiske forhandlinger ved FN’s klimakonference i Egypten. Reportage fra Sharm el-Sheikh – blandt hjælpsomme betjente, frustrerede diplomater og henrykte turister

Gianni er fra Italien og på ferie i Sharm El-Sheikh. Han har hørt, at der er klimatopmøde i byen, og han kalder klimaforandringerne »forfærdelige«, men lige nu nyder han de sidste dage. Af ferien.

Frederik Danielsen

Moderne Tider
19. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

På en strandstol ti meter fra vandkanten ligger Gianni.

Han er 60 år og meget solbrændt efter snart to uger i den egyptiske badeby Sharm el-Sheikh, hvor han hver dag har været på stranden i sine røde badebukser og med et guldkors om halsen.

Den ældre mand har været her næsten hvert år de seneste 20 år.

»Det er fantastisk,« siger han. 

Gianni taler engelsk med italiensk accent og peger op mod en fuldstændig skyfri himmel med en finger.

»Der er sol, stranden er vidunderlig, og der er italiensk mad.«

Byen er bygget til Gianni. Den er opført og indrettet til de hundredtusindvis af turister, som hvert år kommer hertil i tusindvis af fly for at blive indkvarteret på nogle af de mange hundrede hoteller. Midt ude i en ørken. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak for det indblik.
Næste år går det løs i et olieautokrati og forholdene bliver sikkert endnu ringere.
Så det ...

Michael Borregaard

Uanset i hvilket land "sammenkomsterne" foregår, lover de guld og grønne skove. De lyder alle lidt ligesom George Bush sr., i 1988, da han sagde, at hvis man ikke tror vi kan bekæmpe klimaforandringerne, så kender man ikke det hvide hus magt.

Men. Bare rolig. Elitens fingeraftryk er allerede sat på de "nødvendige" klimahandlinger og kontrollen af samme, i oktober 2020 udgav det såkaldte Council on the Economics of Health for All, dette kan man eksempelvis læse om i rapporten: "Avoiding a climate lockdown".

Selve betænkningens tekst(er) er faktisk ganske "snedigt" opbygget og tidspunktet for udgivelsen det samme. De argumenterer ikke direkte for klima-nedlukninger men diskuterer i stedet for hvordan "vi" kan forhindre dem.

Det korte og lange i rapporten, som blev skrevet af en økonom hos WHO, kan koges ned til følgende: De "ønsker" selvfølgelig ikke at lukke os inde, men, de bliver muligvis nød til at gøre det, hvis vi ikke følger deres råd.

I psykologien kaldes dette for ´illusionen om selvkontrol. Problemet heri er, at det er en illussion, teserne deri er lige så gennemsigtige, som de er svage, a priori antagelserne om at enhver såkaldt klima-nedlukning vil, a) være nødvendig, og, b) være effektiv, er aldrig nogensinde blevet fastslået og bevist. Læg mærke til ordet enhver.

Rapporten bekræfter mere eller mindre Murphys lov, hvis noget kan gå galt, vil det gå galt.

Efter at rapporten blev udgivet blev den samlet op af World Business Council for Sustainabel Development. WBCSD medlemskaber er stort set alle større virksomheder i verden. Har kun en ting at sige, når ulvene vogter fårene og garanterer for "Economics Health for All" så kan det kun gå g...!!

Jeg synes det er sært at de ikke kan vise os eksempler på fremtiden, så almindelige mennesker ved hvad de skal se frem mod.
I øjeblikket kører samfundet jo i en koger ( det er et udtryk hashrygere bruger om stærk tobak lol) hvor de tror at de skal være 30 år forud for alle andre, og derved ødelægge livet for de lavest lønnede i Danmark.
Hvis ikke Indien, Kina, USA, resten af Asien, og EU ønsker at gøre det der skal til, så skal Danmark ikke være 30 år forud for alle andre med at gøre hvort samfunds levevis dyrere - specielt ikke når det er forholdsvis dyrere for de fattige, føj for pokker.