Steffen Bach tilbragte 13 timer om dagen hos en japansk sensei for at blive Danmarks bedste knivsliber

Man siger, at kniven er kokkens vigtigste redskab. Derfor undrede det den tidligere Geranium-kok Steffen Bach, at mange kokke faktisk ikke ved ret meget om knive. Derfor gik han i mesterlære i Japan
Man siger, at kniven er kokkens vigtigste redskab. Derfor undrede det den tidligere Geranium-kok Steffen Bach, at mange kokke faktisk ikke ved ret meget om knive. Derfor gik han i mesterlære i Japan

Emma Koldbæk

Moderne Tider
12. november 2022

Når 32-årige Steffen Bach introducerer sig selv, siger han, at han er knivsliber. Og hvis du tror, at han så er sådan en, der sidder inde i Kop & Kande og sliber dine gamle køkkenknive skarpe igen, så kan du godt tro om igen.

For Steffen Bach er uden tvivl den i Danmark, der ved allermest om knive. Han laver dem selv, og han har som en af de ganske få i verden været i lære hos en Japansk sensei for at blive Danmarks dygtigste knivmager. Faktisk er de kun tre ikkejapanere i verden, som har gennemført den gamle japanske mesterlære. En franskmand, en amerikaner og så Steffen Bach.

»Så titlen ’knivsliber’ er måske lidt flad. Det kan jeg godt høre. Men vi har bare hverken en tradition for det herhjemme eller et sejt ord for det på dansk,« siger Steffen Bach.

Han inviterer på kaffe i sit nye showroom på Frederiksberg, hvorfra han driver virksomheden Suba Knives, og når de to store slibesten, han har bestilt hjem fra Japan, kommer engang til foråret, bliver stedet også til et værksted, hvor han kan stå og lave knive. Lige nu lugter her stadig lidt af maling, og der ligger knive hist og pist.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ens knive er ens vigtigste værktøj i køkkenet. Jeg er så gammel at jeg har lært i en tid uden maskiner. En tid hvor kokkene selv skar kød og fisk ud (..et håndværk som nu er forsvundet fra køkkenerne) En tid hvor hver kniv havde en helt speciel funktion og var altafgørende for ens arbejde.
Når pynt og "Innovation" bliver vigtigere end håndværket, forsvinder viden og interesse for så vigtige ting som knive.
Måtte håndværket og kniven vende tilbage til køkkenerne !!!
(Jeg er 65 år gammel og har arbejdet 42 år som professionel kok)

Ete Forchhammer , Willy Johannsen, Arne Albatros Olsen, Mikael Aktor, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Nikolaj Lykke Nielsen

En, der sliber knive (og sakse), hedder en skærsliber eller skærslipper.

Jens Ole Mortensen, Søren Fosberg, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Hvis man ikke har mulighed for at rejse til Japan. Så er der på YouTube rigtig mange videoer, hvor man kan se, hvordan knive bliver smedet og slebet.
Mange af dem er japanske, men der er rigtig mange andre rundt om i verden, som også mestrer det.

Jeg har ikke den slags TV-kanaler, som folk har flest, men jeg foretrækker også langt at se, hvordan en dygtig håndværker arbejder* frem for Vild Med Dans og den slags.

Per Christensen, Carsten Sperling og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar