Kryptokrise
Læsetid: 10 min.

Deres virtuelle mursten blev handlet for millioner. Nu er de blevet i tvivl om, hvorvidt kryptokunst er fremtiden

Da hypen var på sit højeste, skabte tre fyre fra Assens kryptokunst for millioner. Men så forsvandt de digitale penge mellem hænderne på dem. Vi har mødt Thomas Hanscomb, Ivan Petrus og Emil Bjørn, der om nogen har mærket op- og nedturene på kryptomarkedet det seneste år

Petrus havde gennem længere tid handlet med aktier og var tiltalt af tanken om iværksætteri, mens Thomas Hanscomb derudover var draget af hele »kryptospacet« og den internetkultur og ironi, der prægede universet.

Frederik Danielsen

Moderne Tider
26. november 2022

For godt et år siden og inden, der var noget, der hed Ukrainekrig, inflationskrise og rentehævelser, havde kryptoverdenen kurs mod månen.

Valutakursen på de to suverænt største kryptovalutaer, Bitcoin og Ethereum, nåede i november sidste år dagligt nye højder, salget af NFT’er – digitale kunst-, samle- eller spekulationsobjekter afhængigt af, hvem man spørger – boomede, og kryptobranchen var kommet styrket ud af coronakrisen, som flere skeptikere ellers havde spået ville blive dens endeligt. Nu sprang store markedsspillere som Pepsi og Adidas og globale ikoner som Paris Hilton, Lionel Messi og Madonna også med på krypto- og NFT-vognen.

Med på den vilde rejse var også tre fyre fra Assens på Fyn på 19 og 20 år. De solgte i august sidste år en serie af 500 digitale mursten for 30 dollar stykket som små kunstværker på NFT-børsen Open Sea.

Derfra gik det amok.

I løbet af tre måneder blev de pixelerede mursten handlet på kryds og tværs mellem brugerne på børstjenesten for i alt 845 Ethereum, dengang svarende til cirka 24 millioner danske kroner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steen Ole Rasmussen

Der savnes fundamental respekt for distinktionen mellem det, der er genstanden for investering, her "kryptoværdierne i sig selv", fx bitcoins selv og så det marked med markedsværdi, der gør disse genstande for investering til sin handelsvare.

Når en børs går neden om og hjem, så påvirker det priserne på det, der handles på børsen, dvs. investeringsobjektets markedsværdi.

De børser, der har handlet med kryptoværdier, har typisk en anbragt sig selv i en af den mangfoldigheder af den globale økonomi, som er sorte!

De er uregulerede, dvs. de er upålidelige.

Når de går ned, fordi de er svindelforetagener, så tager de deres aktiver med sig i graven, dvs. de penge, som tilhører den i forhold til kryptovalutaernes omverden.

De består sådan set i fordringer på kryptoværdier. Det er disse fordringer der forsvinder, ikke kryptoværdierne selv.

De har sat prisen på kryptoværdierne som de formuleres og handles i almindelige penge.

Når de forsvinder fra børserne, der går ned, så mangler de som det, der er, nemlig penge/efterspørgsel, der sætter prisen på et investeringsobjekt, her kryptoværdier.

Pointen er, at de fleste, som går ind i kryptomarkedet, ene og alene gør det med investeringer i kryptoværdier som om de alene var spekulationsobjekter.

Kryptopenge er betalingsmidler.

De fungerer som betalingsmiddel, dvs. penge. Men de bruges kun sparsomt som sådan.

På et tidspunkt vil der opstå en generel viden om, at de er penge, dvs. værdier i sig selv, som skal bruges som sådan, ikke kun som investeringsobjekt.

Når den dag kommer, så er de det, som nationalbankdirektører og almindelige liberale pengemagere frygter vil ske.

Når man ikke vil ind om relationen mellem kryptoværdierne i sig selv og markedsværdien af dem, så er det fordi man er ude i et ærinde, der ikke tåler dagens lys.

Nogle kalder det fake news.

Jeg kalder det finanssektorens marketingstricks for egne penge.

De sidder over alt, i medier, politisk system, nationalbankerne, de såkaldte videnskabelige økonomisk fakulteter på universiteterne, finansministeriet altandetlige.dk

Jens Mose Pedersen

Pyramidespil

Jesper Kloppenborg, Kim Petersen, Jacob O, jens christian jacobsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

" Det er alt sammen bare noget vi leger " !

Her er noget info om FTX der er gået konkurs, og milliarder er væk.

Vil anbefale at se dem i række følge.

https://youtu.be/ieu3VzKkp1c
https://youtu.be/b2bAca9cAP4

Og her er der noget relevant om digitale penge.

https://youtu.be/j05fPzz4YS8

Alt fra den samme YouTube kanal.
Han tager tit sager op der ikke ligefrem når til aviserne her i landet.

Penge er ikke værdier i sig selv, de er blot symboler for de transaktioner, mennesker foretager imellem hinanden, som medfører retten til forbrug.

HVID VASK

så kort kan det vel skrives

finn larsen

Ja, crypto generelt og FTX skandalen især har udstillet den traditionelle presses totale mangel på evne til at være værdifuld for deres læsere.

Og nu får vi så en "tre fyre fra Assens & hvad de føler om det hele" historie.