Hooliganisme
Læsetid: 18 min.

Vold som sport: Det danske hooliganmiljø er blevet stadig mere voldsomt og brutalt

I forsommeren blev en 29-årig dansk hooligan dømt for overgreb mod den teenagegruppe, han selv havde ledet. Sagen var ikke kun opsigtsvækkende på grund af dens omfang: Den gav også et sjældent indblik i hooliganmiljøets hierarki og normer
I forsommeren blev en 29-årig dansk hooligan dømt for overgreb mod den teenagegruppe, han selv havde ledet. Sagen var ikke kun opsigtsvækkende på grund af dens omfang: Den gav også et sjældent indblik i hooliganmiljøets hierarki og normer

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
26. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Han havde ikke kun mishandlet en flok teenagedrenge, han havde også omdannet dem til en voldsparat hooliganhær med sig selv i rollen som hærfører.

I juni blev Kevin Werner fundet skyldig i 1.300 tilfælde af vold og seksuelle overgreb mod 15 unge mænd og en kvinde, størstedelen af dem fra Vestegnens hooliganmiljø.

Det var især mødrene og kæresterne, som gav offentligheden et indblik i den mandsdominerede underverden under retssagen.   

Kvinderne havde ikke haft adgang til hooliganmiljøet, men de vidnede for åbne døre i Retten i Glostrup og havde på afstand bevidnet ofrenes mentale opløsning, for det drejede sig om deres egne teenagesønner eller ungdomskærester.  

En mor fortalte, hvordan hendes 15-årige søn jævnligt kom hjem med uforklarlige blå mærker og lå indesluttet i sin seng og sagde, at han ikke længere ønskede at leve.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg undrer mig ofte over Informations (brug af) overskrifter. Ofte er de skrevet på et dårligt dansk, eller som her er de misvisende. Hvem skriver dem?

Jeg synes da, denne overskrift er ret dækkende over artiklens indhold. Hvad skulle den ellers have heddet?

Jeg ved ikke med Information, men normalt er det redaktionssekretæren, som laver overskrifterne i en avis.

Alexander Zwisler, Rolf Andersen, Inger Pedersen og Jonas Efternavn anbefalede denne kommentar

Denne artikel er en af årsagerne til, at jeg hader fodbold. Jeg vil hverken se, eller høre en fodboldkamp, derfor ser jeg heller ikke VM. Derfor har jeg også boykottet DR lyd. De sender for meget fodbold på P4. Nu er jeg der med DR-lyd, at jeg hører radioavis om morgenen, og hvis jeg husker det til middag. Resten af tiden er det udenlandsk radio, og det er jeg godt tilfreds med. DR-lyd kommer ikke ind igen, før de stopper med at sende LIGA.

John Andersen, Anne Bruun og Ole Meyer anbefalede denne kommentar

Jan Damskier
26. november, 2022 - 19:16

Har du læst artiklen til ende - eller hørt den ?

Her er ikke så meget at sige eller også rigtig meget. Det gjorde ondt langt ind at læse om unge menneskers afstumpethed og hele det cirkus som klubtilhørsforhold har udviklet sig til
Tænk engang for mange år siden i 60 erne hvor Esbjerg var de store så kunne alle gå trygt til fodbold og familier sammen. Min datter var med på Odense stadion fra ca 74
og der skete aldrig noget.
Nu er der råb og skrig-ukvemsord og deling af tilhængere m.v.,. Og så skulle sport og konkurrence være sundt!

Holger Nielsen, Rolf Andersen, Lillian Larsen, Ib Christensen, Hanne Ribens, erik pedersen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Selv forstår jeg ikke det her med, at man skal slå eller tæske andre, for at føle sig bedre.
Slet ikke når det kommer til at andre skal gøre det for en.

Sikkert derfor jeg aldrig har fundet sport relevant for mig selv. Men jeg er ok med andre går op i det.

Hvor kæden hopper af er at, alle de her udgifter Hooligans ender med at koste samfundet, aldrig lader til at resultere i behørige afgifter.
Undercover agenter i alle klubberne er mange timer på politiets buget. Men stadig småpenge imod behovet for personale til kampene.

Er der ikke en måde at lade dem med behovet bære udgifterne?

Ved godt at det vil være symptombehandling. Men så længe der ikke er politisk vilje til at samle befolkningen i mere fornuftige grupperinger, kunne det være en midlertidig løsning.
Så længe vi slås indbyrdes bruger vi jo mindre energi på at modsætte os dem der udnytter os som malkekvæg.

Holger Nielsen, Ruth Sørensen, Mads Aagaard, Lillian Larsen og Anne Bruun anbefalede denne kommentar

Sport Konkurrence har efter min mening altid været en underlig måde at vise omverden sine evner i at præstere til det yderste - og når formålet er at blive den bedste som "oveni købet" kan vinde formuer så har hele den triste og usmagelige konkurrence udviklet sig masse-hysteri.

Sport og præstation kunne vel lige så godt være en anden form for underholdning - hvor en dygtig udøver viser hvad kroppen kan yde, uden vinding - men mennesker vil ha` "lig på bordet" - nu er der en alvorlig og hadsk tone over hele sportsverdenen.

Sport konkurrence er gået helt amok og har efterhånden udviklet sig til en slags nationalisme, hvor man holder med sin egen by eller sit eget land, selv om de konkurerende er elendige eller til grin.

Holger Nielsen, Viggo Okholm, Ib Christensen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Den grundlæggende psykologi er : Den stærkeste overlever.
Så enkelt- eller primitivt er det

i kamp.
I sport.
I politik.
I pengeverdenen.
På universitetet.
Men også i kunst.
Og vistnok også i kærlighed.

Hvis der opfindes andre regler for dette princip som alle lever med og under og som en selvfølge af dette: - ingen ser,
ville menneskeheden have helt andre problemer.

Dette er virkelig desværre slet ikke tilfældet.

Men at hade det hjælper ikke. Det bedste er at indse det.

Det Ib Christensen er lidt inde på med spørgsmålet: Er der ikke en måde at lade dem med behovet bære udgifterne? er da meget meget oplagt.
Samtlige fodboldklubber, og i særdeleshed superliga-klubber, bør afregnes alle politiets udgifter i forbindelse med afholdelse af klubkampe.
Jeg er sikker på det vil motivere klubberne til, for det først at indse nødvendigheden af, ikke at ønske sig en så ekstrem fankultur som åbebart uværeligt fører til vold, og dernæst motivere klubberne selv til at finde løsninger der kommer fodboldvold til livs.
Vi er kommet dertil at det sammensatte ord; fodboldvold, er helt naturlig sprogbrug!

Holger Nielsen, Eva Kjeldsen, Viggo Okholm og Ib Christensen anbefalede denne kommentar