Autoritær ’sportswashing’ og boykotkampagner: Sådan udspillede VM sig i 1978

Moralske dilemmaer og et repressivt regime, der tørster efter positiv PR – parallellerne mellem VM i Argentina 1978 og Qatar 2022 er til at få øje på. Dengang endte turneringen som en sejr for både militærdiktaturet og FIFA
Moralske dilemmaer og et repressivt regime, der tørster efter positiv PR – parallellerne mellem VM i Argentina 1978 og Qatar 2022 er til at få øje på. Dengang endte turneringen som en sejr for både militærdiktaturet og FIFA
Moderne Tider
17. december 2022

Vidste man det ikke i forvejen, havde man nok ikke regnet ud, at man befandt sig i et land styret af et af de værste regimer på Jorden den 25. juni 1978 i Argentina.

Landet havde på hjemmebane netop slået Holland i VM-finalen, og fra tribunerne på Estadio Mâs Monumental strømmede de argentinske fans ind på banen. Over afspærringer og gennem væbnede betjente med schæferhunde – og de fik lov til det midt i euforien.

Knap en kilometer fra stadion var virkeligheden en anden.

Her sad ’de forsvundne’ indespærret på søværnets maskinmesterskole, som nu var central for fængsling, tortur og likvideringer af venstrefløjsaktivister og andre argentinere, der af den ene eller anden årsag blev betragtet som fjender af landets militærjunta.

Gennem væggene i cellerne kunne de indespærrede høre folkefesten på gaden.

»Jeg håber virkelig, at han var død, så han ikke skulle gennemleve den smerte,« sagde Taty Almeida godt 30 år senere om sin søn, der sad indespærret den aften – og aldrig kom hjem efterfølgende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her