Analyse
Læsetid: 4 min.

De baltiske lande har været et fristed for liberale russere og deres medier. Gælder det også fremover?

I denne uge fik en liberal russisk tv-station frataget sin sendetilladelse i Letland. Reaktionerne på sagen udstiller en kløft i Europas kollektive hukommelse
Lukningen af det eksilerede nyhedsmedie TV Dozjd risikerer at være kontraproduktiv for modstanden mod Putins regime, lyder det fra flere russiske systemkritikere, heriblandt Aleksej Navalnyj.

Lukningen af det eksilerede nyhedsmedie TV Dozjd risikerer at være kontraproduktiv for modstanden mod Putins regime, lyder det fra flere russiske systemkritikere, heriblandt Aleksej Navalnyj.

Moderne Tider
10. december 2022

Det fremstod som et dramatisk skridt: I denne uge besluttede de lettiske myndigheder at inddrage sendetilladelsen for det eksilerede russiske nyhedsmedie TV Dozjd (TV Regn) med henvisning til »trusler mod den nationale sikkerhed og den sociale orden«.

Det skete efter en udsendelse, hvor journalisten Aleksej Korostelev opfordrede til at hjælpe russiske værnepligtige med udstyr og fornødenheder ved fronten. Her omtalte han også de russiske styrker som »vores hær«, hvilket i kritikeres øre blev opfattet som en støtteerklæring til Ruslands krigshandlinger i Ukraine. Den liberale tv-station fyrede efterfølgende Korostelev, men det formildede altså ikke myndighederne.

Dozjd er blandt en lang række regimekritiske russiske medier og uafhængige journalister, der har søgt til Baltikum for at undgå censur og politisk forfølgelse. Det gælder blandt andre netmediet Meduza, der blev lanceret i 2014 med hovedkvarter i Riga, samt det traditionsrige, uafhængige medie Novaya Gazeta, der ligesom Dozjd så sig nødsaget til at gå i eksil i 2022. Alene Letland har i løbet af 2022 udstedt visum til mere end 470 russiske journalister og deres familier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Hvis man hjælper Ruslands krigsforbrydere, om det er med ord eller handling, har man ingen plads i den frie verden. Ganske enkelt: Ingen plads.
Der er så rigeligt i forvejen med russisk propaganda i vores egne medier, kolportere at Putins venner og støtter.
Det har intet med ytringsfrihed at gøre, og hvad de ellers påråber sig.
Ikke mindst når de selv støtter et land, som giver lange fængselsstraffe til dem, som protesterer mod krigsforbrydelserne i Ukraine.

Jan Kauffmann, Jacob Nielsen, Peter Hansen, Kristian Dupont, Holger Nielsen, kim Lahn og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

TV Dozjd udviklede sig fra en lalleglad station, der havde fest og underholdning som sin eksistensberettigelse til at være en regulær nyhedskanal, og SÅ blev den lukket.
Ærgerligt, men forståeligt, at Litauen har fundet det nødvendigt at reagere så skarpt på den hovedløse kommentar fra en medarbejder.

Forhåbentligt kan Litauen se fordelen ved fortsat at give husly til Meduza!

Torben Siersbæk

Æhhh...

TV Dozjd udviklede sig fra en lalleglad station bosiddende i Rusland og med sendere i Rusland.

Det var de russiske myndogheder, der lukkede kanalen I RUSLAND.

Derefter flyttede de.

Den her analyse er simpelthen ikke Information værdig.

TV-stationen havde fået adskillige advarsler. Den havde fx vist et kort, hvor Krim var russisk og omtalte ret konsekvent den russiske hær som 'vores hær'. Den her i artiklen udtalte støtte og afsendelse af udstyr til en russisk hær, der myrder borgere i en tidligere sovjetisk vasalstat, var det sidste strå.

Vi skulle helst blive bedre informeret af at læse Information. Ikke dårligere informeret.

Emil Davidsen, Alvin Jensen, Jacob Nielsen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Alt andet lige (virkelig!) er det juridisk "ærgerligt" at Letland ikke er i direkte krig med Rusland, for så kunne man bare henvise til landsskadelig virksomhed. Nu er de nødt til arbejde med en flygtig størrelse som moral. Omvend, er det sikkert en både god og dannende øvelse, der skærper sansen for at finde frem til egentlige værdier; for hvad skal vægtes højest i en given situation: patriotisme eller ubetinget ytringsfrihed? Den er jo svær. Selv store demokratier som USA og vores eget lille land (men endnu større demokrati) er ikke fritaget for diskussionen. Det fede ved det hele at ytringfriheden overhovedet er til diskussion og så længe Letland kæmper sammen med os andre for at bevare den (diskussionen) er der, trods alt, håb.

Danmark og EU bør sætte sig en spidsen for ytringsfriheden og frie russiske nyhedsmedier, samt give dem lov til at slå sig ned og arbejde herfra.

Der findes også flere udmærkede og kritiske russiske vloggere derude, som man også kunne give frit lejde, flere er flygtet til nabolande, men kan så ikke rejse videre pga. de er russere.

Men de her russiske stemmer som går op i mod den officielle holdning i Rusland, dem bør man yde meget mere støtte på den ene eller den anden måde i den frie verden.

Jeg så f.eks. gerne at Danmark valgte at blive fyrtårn for disse frie kræfter og inviterede dem til et sikkert og beskyttet helle her.

De danske medier burde også interessere sig mere for disse stemmer, der er meget limbo og ensformighed i de traditionelle medier.

Eksempel på interessante og anbefalingsværdige russiske vloggere her:

Zack the Russian: https://www.youtube.com/channel/UCqEjVpJcXig4hdPnXUxetpw

1420: https://www.youtube.com/results?search_query=1420

Natasha's Adventures: https://www.youtube.com/@NatashasAdventures

Willy Johannsen

Når andre mennesker ser fjernsyn, ser jeg YouTube - ganske vist på mit TV.
Jeg har ingen almindelige tv-kanaler.
Jeg begyndte 24.02, så jeg har efterhånden set mange hundrede for ikke sige tusinde indslag om krigen i Ukraine ol.
Nogle er lavet af kendte medier, CNN, BBC, DW osv, som man ved, man kan stole på. Og så er det et hav af indslag, hvor man siger til sig selv: Det her kan vist ikke have sin rigtighed. Det lærer man efterhånden.

Der er der en hel del russiske vloggere, som er utroligt nyttige, ikke mindst "1420". Tallet refererer til den skole, vloggerne har gået på i Sankt Petersborg.
Men selv de russiske propagandavideoer kan - uforvarende - give glimt af en virkelighed, man egentlig ikke har tænkt sig at vise.
Hvad er det for mennesker, man ser i baggrunden.
Hvad foretager de sig.
Hvad tøj har folk på.
Er der huller i asfalten?
Er der rust på bombeflyenes landingshjul?
Er cockpittes instrumenter up to date?

Natasha's Adventures var lang tid min favorit. Hun er bund sympatisk, og så kom man rundt i de fjerneste russiske afkroge, så man virkelig kunne sammenligne med russiske glansbilleder.
Jeg skal da lige love for, at der er russere, som lever trist. Selv om hun aldrig udleverede nogen. Nu er hun desværre endt i Georgien. Hvad jeg ikke bebrejder hende.

Det jeg savner mest ved den slags videoer: Jeg vil vide, hvem der står bag.
Heldigvis kan søgen på internettet hjælpe med til det.
Men de russiske trolle og propagandafabrikker er durkdrevne...
Og mange falder sikkert i.
Så det er godt med noget udlugning....

Torben Siersbæk, Alvin Jensen, Jacob Nielsen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

@Willy Johannsen
10. december, 2022 - 13:17

Du har nemlig en god pointe mht. Natasha hende har jeg fulgt i over et år og altså inden krigen brød ud.

Hun er netop interessant pga. det uskyldige indblik hun giver i de livsbetingelser og den hverdag de fleste russere har og lever i langt væk fra udstillingsbyerne Skt. Petersborg og Moskva.

Jeg kan kun anbefale at man også ser hendes ældre vlogs fra inden krigen, nogle er utroligt informative og andre kan godt være lidt tynde, men indsigt i et større og mere ærligt Rusland det får man.

Torben Siersbæk, Alvin Jensen, Willy Johannsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar