Brevkassen: Min farmor insisterer på at være vært juleaften. Jeg synes, hun er for gammel

Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar
Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar

Mia Mottelson

Moderne Tider
17. december 2022

Julen nærmer sig jo, og den skal holdes hos min farmor på 93. Hun er dårligt hørende, efterhånden også lidt dårligt seende, træt i kroppen, og det er en hård omgang for hende, når 15 mennesker rykker ind hver anden jul.

Sidste gang, da hun var 91, tænkte jeg, at det måtte være klart for alle, at hun ikke kunne mere. Hun faldt i søvn i sin stol klokken 21.

Men nu vil hun altså holde jul igen, og familien er splittet. Nogle synes, det er fint, mens vi er andre, der bliver kede af at se hende stresset og rundforvirret. Så hvad skal man stille op? Skal jeg omfavne, at det er sådan, det bliver, at famse bare bliver træt og forvirret – eller prøve aktivt at fravriste julen en gammel kone, der gerne vil? Hvad tænker I?

— Joachim

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jamen selvfølgelig skal julen holdes hos farmor, hvis der ellers er plads til det.

MEN: Hold (mere eller mindre i fysisk form) et familieråd, hvor I udnævner en koordinator, der indhenter farmors ønsker til mad og drikke og aftenens øvrige forløb - og herefterpå tydelig vis leder og fordeler opgaver, så farmor simpelthen får en take-away-jul.
Ja, måske den sidste...

Claus Nielsen, Anne M. Berg, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Ja, lad dog farmor være vært - men insister på, at I andre sammen køber ind og ordner alt det praktiske, evt. lad farmor udstede praktiske anvisninger. Så kan hun sidde i sin stue, nyde I er der, se frem til julemiddagen og lade sig opvarte. Lad det være jeres julegave til hende - fysiske gaver har hun i den alder ikke så meget brug for.
Kom i gang med at koordinere det og lad formor vide, I ordner det praktiske. Lad hende vide det NU, så hun begynde at glæde sig til en hyggelig jul - måske den sidste.

Claus Nielsen, Anne M. Berg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar