Brevkassen: Min kontorfælle vil snyde sig til dagpenge med min hjælp – hvad gør jeg?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Har du en nød, du ikke kan knække, så hit med den – vi giver ikke op, før vi har prøvet
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Har du en nød, du ikke kan knække, så hit med den – vi giver ikke op, før vi har prøvet

Mia Mottelson

Moderne Tider
31. december 2022

Jeg er en del af et fantastisk kontorfællesskab sammen med dygtige, sjove og kreative mennesker. Jeg har en selvstændig virksomhed, og for et par dage siden spurgte en af mine kontorfæller, om han ikke måtte skrive til a-kassen eller jobcentret, at han er i virksomhedspraktik hos mig. Det er noget med, at han så kan få dagpenge, og det har han tidligere gjort ved en anden fra kontoret.

Det er jo en proformapraktik, og jeg har ondt i røven over, at han gør sådan. På den anden side er det en virkelig akavet situation for vores kontorfællesskab at skulle afvise ham. Jeg får helt ondt i maven af det. Hvad skal jeg gøre?

— Mavepinen

Svar I:

Først røvsmerten: Er den der, fordi du synes, at systemet er meningsfuldt og rimeligt, og at en faktisk virksomhedspraktik ville give ham læring, arbejdserfaring og kontakter, som vil være et skridt til at hjælpe ham ind på arbejdsmarkedet? I så fald skal du da stå ved det: Ja, du vil gerne tilbyde praktikken (eller finde ham en), siger du, men en rigtig én, hvor han kan få nye færdigheder og til slut en oprigtigt god anbefaling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hallooo!

Tag da liige og tænk dig om en gang:
Vil du virkelig have sådan en klyne til at være en del af jeres arbejdsfællesskab???
Jeg spø´r da bare!

Vil du i nogen som helst sammenhæng kunne stole på ham?

Du kan risikere at blive medvirkende til socialbedrageri.
Det er en forunderlig billigelse de to brevkasseredaktører kommer med!
Mvh Thor Andersen

erik pedersen, Mogens Holme, Erik Fuglsang, Viggo Okholm, Inger Pedersen og Ditlev Palm anbefalede denne kommentar

Både min mand og jeg (begge med selvstændig virksomhed) blev i maj kontatet af en god veninde der var i skiftet imellem to jobs.
Det nye ønskede hun først at tiltræde medio august da hun gerne ville have ferie, men da hun ikke ønskede at bruge af sin feriepenge vil ville hun gerne at hun kunne skrive jobsamtaler/møder med vores respektive virksomheder ind i sin joblog og dermed bibeholde dagpengene.
Vi sagde begge pænt nej tak hertil, men uvidende om hvad hun rent faktisk gjorde.

Lise Lotte Rahbek

Jeg synes det brevs udlægning er temmelig uldent.
Hvis fyren er en del af et kontorfællesskab, har han enten en selvstændig virksomhed eller et job.
Man kan ikke bare sådan lige springe ind i en virksomhedspraktik uden at være tilmeldt jobcenteret som ledig.
En praktik er ulønnet, men ja, man kan få en overførselsindkomst på betingelse af, at man er tilmeldt jobcenteret som ledig.
Man kan ikke bare sådan lige skifte mellem selvstændig virksomhed og ledighed og praktik. Hvis vedkommende er tilmeldt JC som ledig, kan vedkommende vel også få dagpenge UDEN praktik.

Jeg forstår ikke hvad det er for en situation/problematik, der forsøges beskreven. Noget halter gevaldig

Lise Lotte Rahbek

Jeg har heller ikke været ude for, at man bare kan skrive til JC at man er i praktik og opgive et virksomhedsID og så ikke mere. Den slags skal aftales med JC
Meget underligt