Brevkassen: Min underbo vil ikke have, jeg holder nytårsfest. Skal jeg bare gøre det alligevel?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Har du en nød, du ikke kan knække, så hit med den – vi giver ikke op, før vi har prøvet
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Har du en nød, du ikke kan knække, så hit med den – vi giver ikke op, før vi har prøvet

Mia Mottelson

Moderne Tider
17. december 2022

Vores lejlighed er gammel og helt elendigt lydisoleret, og vi begik i tidernes morgen den fejl at give vores underboer vores telefonnumre, og nu får vi jævnligt henvendelser, hvis vi går rundt i eller taler i vores lejlighed om natten. Vi holder sjældent fester – det vil sige tre-fire styk det seneste år – af den slags, hvor man opholder sig i lejligheden og danser efter midnat. Men nu vil vi pokkers gerne holde en ordentlig nytårsfest.

Derfor skrev vi til underboerne i november, om de mon var hjemme nytårsaften, rykkede dem en ekstra gang for svar uden at høre tilbage og endte så med for nylig blot at konstatere i en sms, at nu holder vi altså en fest. Den besked svarede de straks på, og de ærgrede sig både over, at vi ikke havde rykket dem en ekstra gang for svar, og over festen, fordi de altså er hjemme til nytår.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

§ 8. Politiet kan forbyde benyttelse af højtalere, musikanlæg, musikinstrumenter eller lignende, når benyttelsen må antages at være til væsentlig ulempe for de omkringboende eller forbipasserende.

Kim Houmøller, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Peter Mikkelsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det bedste jeg har oplevet af nabohensyn var en ung mand som årligt holdt flere fester.
Dem varslede han med en seddel i opgangen en uges tid i forvejen, og så kommer det skønne:
Han skrev et slut-tidspunkt på for festen.

Ja de støjede, ja de sang, grinede, trampede og råbte på opgangen, men jeg vidste at kl. omkring det tidspunkt, der var skrevet på sedlen, blev der ro igen.

Josephine Kaldan, Herdis Weins, erik pedersen, Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Peter Mikkelsen, Inge Lehmann og Ulrik Bjørn Jeppesen anbefalede denne kommentar
Flemming Jensen

do it

Søren Kristensen

Som overbo har man et særligt hensyn til sin underbo, som i sagens natur har færre våben i arsenalet end den der ultimativt kan vælge bare at hoppe i gulvet, evt. med sko på! Når det er sagt, så er der én aften/nat om året hvor sensitive sjæle gør klogt i enten at forflytte sig til rolige omgivelser, fx. ude på landet eller barrikadere sig med høreværn, tykke dyner og en heroisk tålmodighed. Den aften er sevfølgelig nytårsaften og heldigvis er der kun er én af dem om året; så når den er overstået - uanset hvad man har måtte finde sig i - er der 364 nætter at se frem til.

Jonathan Frosten

Det er nytårsaften. Giv den gas! ;)
God jul og godt nytår

Willy Johannsen

De få gange i mit liv, jeg har holdt fester, mens jeg har boet i lejlighed, har jeg sat et opslag om festen op i god tid og skrevet, at hvis folk følte sig forstyrret, måtte de meget gerne møde op og deltage i festen.
En enkelt gang benyttede en underbo sig af det. Det resulterede i, at vi siden snakkede sammen.

At være asocial er bestemt ikke en kvalitet!

Martin Sørensen

Ååå.hvor er det dejligt at bo i provinsen, I et klassisk parcelhus kvarter..

Holder min naboer fest ja så gør de bare. Og omvendt så holder vi da også bare fest. Uden vi forstyrrer hinanden.... nogensinde.

Jesper Johannsen

Når man holder fest i en etageejendom, så er det ikke kun underboen eller overboen, der får sin fred og ro ødelagt. Det er alle lejligheder i bygningen. Larm fra højt musik og råbende og skrigende mennesker forplanter sig i det meste af bygningen. Så der er grænser for, hvad man kan tillade sig, hvis man bor sådan et sted. Og hvis alle holder fest fire gange om året og der f.eks. er 25 lejligheder i byggeriet så er der fest 100 gange om året. Potentielt hver fredag og lørdag aften og nat året rundt. Så er det sjove svært at få øje på. Og der er altid mulighed for at leje et fest lokale i nærheden til formålet.

Og så er der dem, som kommer hjem sent om natten fra en fed bytur i lystig tilstand og som mener de lige skal give den det sidste gas og sætter musik på, når de kommer hjem klokken 03.00 om natten. Det kan hurtigt blive et rent helvede at bo sådan et sted.

Flemming Kjeldstrup

Tre-fire fester om året er godt nok mange! Jeg forstår godt at naboen griber chancen til at sige nej, når de bliver spurgt!

Jesper Johannsen

På dr.dk er der lige en afstemning om reglerne for affyring af fyrværkeri for private skal ændres og være mere restriktive. Hel 79% siger ja. 6% ved ikke. Med andre ord, der er kun 19%, som mener fyrværkeri affyring som nu er ok. Det samme resultat kan man sikkert få, hvis man spørger musik, larm og skrigeri i byerne er OK. En lille andel af befolkningen mener det er deres ret at terrorisere resten med deres larmende adfærd. Soundboxe, som forvandler hele boligkvarterer til open air koncert døgnet rundt om sommeren. Kommunerne gø intet for at stoppe det. Tværtimod. De ansætter eventmanagers til at få sat godt gang i byen med det ene larmende arrangement efter det andet for at tiltrække unge mennesker til byernes uddannelsesinstitutioner. Hvad resten af befolkningen mener om det er de skrup ligeglade med. Og hvorfor alverden skal de mest larmende arrangementer foregå i tætbefolkede områder? Om foråret glæder man sig til sommeren. Indtil det brager løs igen. Helt hen til uge 28, 29 og 30, hvor alle rejser på ferie.

Og sådan er det år efter år. Uden protester bliver taget alvorlig. For larm hele sommeren er jo en folkelig tradition. Og så er der penge i det for det lokale erhvervsliv.

Skønt, når Informations eksperter i dansk liv uanset klasseforskelle er enige. Vi ved jo, når det gælder Information, så har de selv været der. Ikke som Berlingske eller Jyllands-Posten, hvor overklassen hersker. Der aner de jo ikke hvordan en lejlighed er indrettet. "Hvordan får de plads til alle badeværelserne," spørger menneskerne fra de øvre lag. "Har de allesammen vinduer til gulvet?" "Kan man skide og nyde udsigten uden nysgerrige blikke?"

Jo, man fornemmer det, når Informations eksperter giver gode råd, så kender de det fra egen krop og sjæl. De har selv været der. Og der blev festet igennem i bofællesskabet gennem hele uddannelsen i tiden mellem værelset hjemme i forældrenes parcelhus og huset i idylliske omgivelser, som det hurtigt blev til efter ansættelsen.

"Så arh, hvis du lige drosler ned fra tre-fire fester, så..."

I en anden kommentar regnes der på antallet af fester, hvis alle naboer gjorde det samme. Men da må på baggrund af Informations eksperters livserfaring indirekte forstå, at dér er nogle mere lige end andre. "Og alle holder jo ikke de fester, så lad lige dem, der vil, gøre det, og flyt ud på landet imens." For vi har jo allesammen et sommerhus, eller i det mindste kender vi da nogen, der hjertens gerne tager imod støjrædde mennesker nytårsaften. Vi kan selvfølgelig også tage på hotel. Eller bliv hjemme og tag da noget nervemedicin. Men glem den planlagte relativt stille, fredelige og hyggelige nytårsaften derhjemme med et glas vin (og sodavand til børnene) og måske lidt sjov underholdning på fjernsynet.

Der findes boligselskaber, der har selskabslokaler. Sikken en fed fest, de kunne holde sammen, alle dem, der elsker høj musik, dans og skrig og skrål. Også lidt forstyrrende, jo, men dog mere på afstand.