Et liv er forbi: Under besættelsen lærte hun at gå, under befrielsen lærte hun at tale

Annemarie Outze var datter af modstandsmanden Børge Outze, som også grundlagde Information. Selv om hun ikke gjorde stort væsen af sig, var hendes familiehistorie vild, og hun var førstehåndsvidne til en dramatisk del af danmarkshistorien

Annemarie Outze på skuldrene af sin far, Børge.

Privatfoto

Moderne Tider
3. december 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Den knap toårige Annemarie havde ikke set sin far længe, da en lille båd den 1. maj 1945 lagde til ved Amager Strand, og en mand gik i land. Båden kom sejlende fra Sverige, og med raske skridt gik manden hen mod et hus på strandvejen.

Her låste han sig ind, og familielegenden siger, at hans kone blev så overrasket, at hun nærmest besvimede i hans arme. Datteren blev han også lykkeligt genforenet med efter godt fem måneders adskillelse.

Den hjemvendte var modstandsmanden og grundlæggeren af Information, Børge Outze, og den lille pige i strandvejsvillaen var hans datter, Annemarie Outze.

Hun blev født i 1943 og var et krigsbarn, som oplevede en meget dramatisk del af danmarkshistorien helt tæt på. Hun lærte at gå under besættelsen, at tale under befrielsen, og hun prøvede meget tidligt i sit liv at undvære sin far, som både blev fængslet af Gestapo og flygtede til Sverige, hvor han hjalp danske jøder på flugt fra nazisterne.

Selv om Børge Outze levede et offentligt liv, lærte Annemarie Outze først rigtigt om alle hans bedrifter, da hun som voksen ryddede op i hans ting, læste alle hans breve og bøgerne om hans virke.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her