Begge positioner i debatten om køn har en pointe: Køn er biologi – men det er også under konstruktion

Kønnet er det, det er. Det er ikke noget, vi bare lige finder på. Men ikke desto mindre er det heller ikke uden konstruktion
Judith Butler regnes mere end nogen anden for hovedkraften i den ’kulturalisering af kønnet’, der har fundet sted i de seneste tre årtier.

Judith Butler regnes mere end nogen anden for hovedkraften i den ’kulturalisering af kønnet’, der har fundet sted i de seneste tre årtier.

Ricardo Rubio/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
21. januar 2023

Vi bliver ved med at tale om køn. Kønnet er noget af det allermest påtrængende virkelige for ethvert menneske. Det bestemmer os og provokerer os. Vi kunne ønske os fri af det, men det vender hele tiden tilbage og stiller os nye spørgsmål, ydmyger os eller får os til at le. »Afskaf kønnet!« skrev nogle unge kommunister engang på deres banner til 1. maj. Det er let at dele deres frustration over de endeløse uretfærdigheder og umuligheder, der knytter sig til kønnet, men det er svært at se løsningen for sig.

Det er også let at tegne to positioner op i diskussionen om kønnet, som begge på hver sin måde har ret, men som også begge er intenst optaget af at bekæmpe den anden. Køn er biologi, siger den første, og biologien er ikke en social konstruktion. At hævde, at vi selv har konstrueret vores køn, svarer til at hævde, at tyngdekraften er en konstruktion, og så kan det nok være, at denne fejlagtige hypotese kan modbevises ved at bede dens forsvarer om at træde ud fra altanen på fjerde sal.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Så enkelt og så klart.

Colin Bradley

@Steffen Gilese - haha! Ja klart som mudder.
"Vi har ikke adgang til en uformidlet sandhed om kønnet, fordi sandheden netop altid er formidlet, og kønnet findes i det hele taget ikke som en uforanderlig, entydig kategori hinsides enhver konstruktion."
Nej vel? Faktisk har vi ikke adgang til en uformidlet sandhed om noget som helst i verden så dvs hele verden er en social konstruktion? Bare Butler kunne have stoppet der hvor hun blev berømt for at have sagt at "Gender is performative" så var alting godt fordi der egentlig ikke er noget væsentligt fravigende med denne udtalelse ift hvad feminism i foregående 20 år havde sagt. Gender er jo netop ikke køn. Køn er ikke performative. Man bliver ikke mand eller kvinder af køre bil, drikke øl, passe børn, have sex, vælge bestemt professioner osv. Alt man kan gøre ved at performe disse ting er at konforme eller afviger fra de kønsstereotyper der findes i et samfund og ja - diskurs er måden hvorpå vi opdager, viderefører og forstår indholdet af disse stereotyper og beslutte os for om vi ønsker eller ej at passe vores selv til stereotyperne. Men vi vælger ikke vores køn uanset hvor ihærdigt vi forsøger at lave en social konstruktion af det. Køn har allerede været et biologiske faktum millioner af år inden mennesket kom til at vandre på jordkloden, skønt der ikke var noget menneskelig diskurs til at definere det som køn. Inden der var noget "konstruerende blik" der kunne konstruere køn. Medmindre naturen selv har noget konstruerende blik. Mennesket har nok konstrueret mere omkring køn end noget andet men har ikke konstrueret kønnet selv.