Interessekonflikt?
Læsetid: 8 min.

Forskere, som roser slankemiddel fra Novo, bijobber for medicinalgiganten

Flere af de forskere, som i medierne har talt varmt om Novo Nordisks nye slankemiddel, Wegovy, modtager samtidig penge fra virksomheden. Mange steder er interessekonflikterne ikke deklareret. »Er klart et problem,« mener kritikere
Flere af de forskere, som i medierne har talt varmt om Novo Nordisks nye slankemiddel, Wegovy, modtager samtidig penge fra virksomheden. Mange steder er interessekonflikterne ikke deklareret. »Er klart et problem,« mener kritikere

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
21. januar 2023

Da Novo Nordisk før jul fik godkendt brugen af det nye slankemiddel Wegovy herhjemme, var medierne fyldt med historier om mennesker, som havde tabt sig med medicinen, og eksperter, som talte begejstret om brugen af den.

En af dem var Tina Vilsbøll, som er overlæge på Steno Diabetes Center Copenhagen og professor på Københavns Universitet.

»Det her er sindssygt spændende, og vi står over for et paradigmeskift i overvægtsbehandlinger,« sagde hun til TV 2 i en artikel om en kvinde, som har tabt sig 40 kilo ved at bruge Novo Nordisks middel Ozempic, der indeholder de samme virkningsstoffer som Wegovy.

Det fremgik imidlertid ikke af artiklen, at Tina Vilsbøll i 2022 modtog 200.000 kroner fra Novo Nordisk for undervisning og for at sidde i nogle af de såkaldte advisory boards i Novo Nordisk, hvor forskere rådgiver medicinalvirksomheden og modtager honorarer for det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Achim K. Holzmüller

Sagen minder om problematikken med Arne Astrup's i sukkersagen, hvor han påsto sukker ikke fedende, og efter afslutning af sagen i diverse udvalg om evt. uredelighed i hans påstande. Efter sagerne var afsluttet fremhævede han i diverse udtalelser at sukkerholdige drikke er fedende.
Og hvem ville idag påstå at sukker er ufarligt?
Med assistance fra de fra industrien honorerede videnskabsfolk er det nemmere at markedsføre nye præparater. Så også slankekure på alle medier i tekst og fotos, hvor en tykke ved siden af samme tynde person udtaler sig rosende om mirakelkuren.
Mon der i sidste ende kommer lignende kovendinger, som i Arne Astrup's sukkersagen?
En grundlæggende erkendelse er dog, stofskiftet ikke kan snydes, og at indtage substanser der prøver at undgå dette princip, medfører sideløbende, måske fysioligisk belastende reaktioner.
Og hvem kender dem eller burde publicere samme? Tiden vil vise ...

Estermarie Mandelquist, Mogens Holme og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Henrik Nielsen

Jeg går selv til behandling på Steno, og oplever læger og sygeplejersker som er dybt optaget af deres patienter og deres fag. Alligevel er det rigtigt at nævne at Novo eller andre støtter deres forskning.

Torben Lindegaard

@Achim K. Holzmüller 20. januar, 2023 - 08:05

Mon ikke Arne Astrup er et særligt korrupt eksemplar af lægerne ??

Jesper Johannsen

"Forskere, som roser slankemiddel fra Novo, bijobber for medicinalgiganten"

Er det ikke altid sådan det er? I et kapitalistisk konkurencesamfund er den enes død den andens brød som en lidt slidt frase. I USA har millioner af mennesker måttet erfare konsekvenserne, heraf har 100.000 vis betalt den ultimative pris. Livet. Det handler om en lang række skruppelløse mennesker, som hensynsløst har sendt 100.000 vis af amerikanere fra bunden af det amerikanske samfund i døden og millioner ud i en dyb afhængighed i en sag om stærkt smertestillende medicin, som brugerne følte sig tvunget til at indtage for at kunne holde ud fortsat at arbejde trods store smerter for at forsørge deres familier i et samfund, hvor der ingen hjælp er at hente. Fabrikanten tjente milliarder af dollars på produkter, sælgere blive rige og læger blev forgyldt for at udskrive så mange recepter som de overhovedet kunne.

Der er milliarder og atter milliarder af kroner i livsstils medicin og mange spiser det hellere end gerne. Spis en Big Mac og spis en pille mod kolesterol, spis en kage og tag en sprøjte insulin osv.

Med den linje denne her SVM regering har sat, skal vi i Danmark nu også til at gå The-American-Way og bunden, C holdet, må se sig nødsaget til at løbe videre på piller, når kroppen eller sjælen svigter. Og så er den form for piller meget meget billigere end en hver anden løsning i sundhedssystemet. En pakke lykkepiller koster en flad halvtredser, en psykologtime stater ved 750 kr. i timen.

Erik Bresler, Christel Gruner-Olesen, Estermarie Mandelquist, Steen K Petersen, Mogens Holme og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Henrik Nielsen

@Jesper Johannsen forskellen på antidepresiver og psykologhjælp er, at antidepressivers effekt på svær depression er veldokumenteret

Jesper Johannsen

Henrik Nielsen, det er lige så veldokumenteret lykkepiller ikke fungerer hos mange.

Estermarie Mandelquist, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Kim Houmøller og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Martin Gadeholdt Nielsen

Alt er som det plejer keep moving on

Thomas Jørgensen

Jesper Johannsen

Der er nu meget langt imellem opiod skandalen og denne artiklel. der er endnu længere imellem det danske sundhedssystem og det amerikanske endnu ;-) , der er også kilometer imellem vores retsvæsen heldigvis

Med den linje denne her SVM regering har sat. den ære kan de ikke få endnu med så kort tid bag rattet. Tænker den blev sat længere tilbage helle thorning og corydon skal da også huskes for at dreje den økonomiske politik skrapt til højre under en S regering.

Jesper Johannsen

Retningen er sat Thomas Jørgensen.