Libanon
Læsetid: 14 min.

Mine penge eller dit liv: Mød Beiruts nye bankrøvere

I kaosramte Libanon er en ny type aktivister dukket op: vrede bankkunder, der begår væbnede røverier for at få deres egne opsparinger udbetalt
I et Libanon i dyb økonomisk krise er der blevet indført en grænse for, hvor meget bankkunder må hæve. Så i sommer besluttede 42-årige Bassam al-Sheikh Hussein sig for at hæve alle sine penge med et haglgevær og en dunk benzin.

I et Libanon i dyb økonomisk krise er der blevet indført en grænse for, hvor meget bankkunder må hæve. Så i sommer besluttede 42-årige Bassam al-Sheikh Hussein sig for at hæve alle sine penge med et haglgevær og en dunk benzin.

Dalia Khamissy

Moderne Tider
21. januar 2023

Den 11. august greb en arbejdsløs, 42-årig libaneser sit haglgevær og hankede op i en stor dunk benzin.

I T-shirt og badesandaler gik Bassam al-Sheikh Hussein ind i en filial af Libanons Føderale Bank i Beirut. Han havde tænkt sig at begå et røveri. Da han var inde, smækkede han den tunge gitterport efter sig for fuld kraft.

»Det lød som en eksplosion,« fortæller han.

I banken var der syv-otte ansatte samt to mandlige kunder og en kvinde, der kastede sig på gulvet ved synet af den bevæbnede mand og tiggede om at blive skånet, mens hun dunkede hovedet mod gulvet. Hussein fik beroliget hende og lod hende forlade bygningen.

»Jeg gjorde intet overilet,« siger han.

»Jeg var velovervejet. Rolig og fattet.«

Han hældte benzin ud over skrivebordene, og en olieagtig, skarp stank steg op. Bankens medarbejdere klagede over, at den gav dem kvælningsfornemmelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her