Selv som nøjsom nordbo med forkærlighed for sjælens røgtelse er vinteren hård at komme igennem, også på madfronten. Rodfrugter og andet gemmegrønt smager godt, bevares, men man kan virkelig lære at kende sin knoldselleri godt i løbet af de seks måneder, hvor landets marker ligger golde hen. Men så er der heldigvis citrusfrugterne: sommerfarvelysende kugler, der skinner i mørket. Saftspændte riddere klar til at befri os fra skørbug og tristesse.
For ikke så længe siden kunne man i dagligvarehandlen købe citroner og appelsiner og et net mandariner i vintersæsonen – måske en lime, hvis man spurgte brugsuddeleren pænt. Men i de senere år er udbuddet eksploderet, og hyperaromatiske bergamotter, bitre pomeranser, japansk yuzu, finger limes, der gemmer på sartgrønne perler af eksplosiv limesaft, samt den skulpturelt kringlede citrusfrugt buddhas hånd er alle inden for den almindelige forbrugers rækkevidde. For ikke at tale om noprede kaffir-limefrugter, limetta-citroner og flere andre.
Det foreslås hermed den nøjsomme nordbo at besøge den lokale grusgrav og plukke havtorn uden klimaaftryk. Peter Johansen, kratlusker