For 44 år siden blev østtysk spion udvist for at forføre sig til statshemmeligheder

I denne uge blev Claus Hjort Frederiksen, ligesom Lars Findsen, tiltalt efter paragraf 109 i straffeloven. Kun én gang tidligere har den været i brug: Da den østtyske spion Jörg Meyer i 1978 blev anholdt og siden udvist for at have lækket fortrolige dokumenter
I denne uge blev Claus Hjort Frederiksen, ligesom Lars Findsen, tiltalt efter paragraf 109 i straffeloven. Kun én gang tidligere har den været i brug: Da den østtyske spion Jörg Meyer i 1978 blev anholdt og siden udvist for at have lækket fortrolige dokumenter

Illustration: Jesse Jacob. Foto: L. Normann/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
25. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Omkring årsskiftet i 1973 faldt den 20-årige vesttyske sømand Rudolf Samiec i vandet ved den belgiske havneby Zeebrugge. Det var midt om natten, og Rudolf Samiec var døddrukken, så efter få minutter i det iskolde vand omkom sømanden, der oprindeligt var født og opvokset i Østtyskland.

Derfor overgik alt papirarbejdet omkring dødsfaldet fra Vesttyskland til Østtyskland – og her kunne man godt bruge sådan en afhoppers identitetspapirer. Med Samiecs i Vesten mindre opsigtsvækkende vesttyske identitet fabrikerede man et falsk pas og eksamenspapirer, som Stasi kunne overføre til en af deres yngre spionaspiranter. Stasi arbejdede allerede sammen med en begavet ung mand på samme alder, der lige havde afsluttet psykologistudiet på universitetet i Rostock, og i september samme år rejste østtyske Jörg Meyer så ind i Danmark som afhopperen Rudolf Samiec under påskud af at ville læse dansk på universitetet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lasse Lavrsen

Jeg kan sagtens huske Informations dækning af "Rudi-sagen",
og det er interessant om læse om "Rudi"s senere skæbne.

Det er jo tilsyneladende gået meget godt;
men hvordan gik det "Karen" senere i livet ??

Henrik Plaschke

Torben Lindegaard:

Hvis jeg ikke husker helt galt, skiftede ”Karen” navn og gled efterfølgende ind i det danske samfund som en almindelig borger – med et andet navn og en anden identitet. Det er dog blot min hukommelse, der fortæller mig dette.