Reportage
Læsetid: 9 min.

»Det her er ikke blødt feministisk gøgl eller kling klang«

En ny trend inden for ledelse spirer frem. Den hedder ’regenerativ ledelse’ og handler om at gøre op med gamle logikker om evig vækst og effektivisering og i stedet indrette fremtidens arbejdsliv ud fra naturens livgivende processer. Vi tog med 200 danske ledere i skoven

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
25. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Et par Teslaer svinger lydløst ind på gruspladsen og parkerer side om side med store Volvoer, sorte BMW’er og dyre Audier. Ud af bilerne træder det ene menneske efter det andet ulasteligt klædt i dyrt outdoortøj. I deres Gore-Tex Pro og softshelljakker er de klar til at tilbringe to timer i den kolde danske natur, langt væk fra de mødelokaler og direktionsgange, de normalt færdes på.

Godt 200 ledere har nemlig tilmeldt sig et fyraftensarrangement i Silkeborg, hvor de med bålmad, mosevandring og faglige oplæg skal høre, hvordan naturen kan lære dem at blive bedre ledere.

For naturen har fattet det. At selve betingelsen for vækst og liv er restitution, og at der skal efterår og vinter til, før det igen kan blive forår og sommer, hvor alt spirer og springer ud. Og når vi fører et arbejdsliv ud fra den industrielle æras logikker om evig vækst, optimering og effektivisering, styrer vi direkte mod afgrunden, fordi vi negligerer, at der også skal hvil og pauser til, for at mennesker kan trives i en organisation.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Rene Rasmussen

Forunderligt at se, hvordan artiklen ukritisk forholder sig til kapitalens nye annekteringer af naturen. Her i en forglemmelse af, at enhver ledelse afhænger af kapitalens jagt på profit. Men når skoven tilsyneladende kan ’give’ folk den balance, som ledere har brug for i denne jagt, skal naturen selvfølgelig også inddrages. Den ’vilde’ natur optræder som et reservoir for rementalisering af de ansatte, her lederne. Det er forståeligt, at en stor virksomhed som Nova Nordisk, der i øvrigt jævnligt slæbes i retten i bl.a. USA pga. bivirkninger af dens produkter, som indgår utallige forlig og som må betale kæmpe bøder, kan støtte Information, der udgør en pionerer inden for naturkapital.

Ulla Gottliebsen, Mette Rasmussen, Grethe Kierkegaard, erik pedersen, Mette Johansson, Eva Schwanenflügel og Steen Obel anbefalede denne kommentar

Jeg må ønske Krifa til lykke med, at det er lykkedes dem at få Information til at reklamere for sig ved at lave en mikrofonholder-reportage om et nyt tiltag for deres medlemmer.

Ulla Gottliebsen, Jesper Kloppenborg, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Anne Svendsen, Mette Johansson, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Maya Drøschler

Bliver ærgerlig over overskriften/banneret. Når bare det ikke er feministisk, kan alle roligt komme? For minus feminisme er det noget cool stuff? Og slet ikke 'blødt', som man måske skulle tro, når det handler om at komme ind i den regnerative vibe, mærke bregnerne - og det store, grønne filosofiske løv? Synes tænkningen er spændende, men det er ærlig talt en billig præsentation af den.

Siri Reiter, Jesper Kloppenborg, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er da altid et fremskridt fra de 'kanindræberkurser' og andre overlevelsesbaserede symboltestninger, lederne før dyrkede.

Nu er det pipfuglekurser for millionærer.
Hvor befriende og meditativt.

Næste trin er rumturisme med Elon Musk for at opleve the Overview Effect..

Peter Ussing, Jane Jensen, Christian Mondrup, Lise Lotte Rahbek, erik pedersen, Mette Johansson og Steen Obel anbefalede denne kommentar

"at 59 procent af lederne føler, der bliver drevet rovdrift på dem. At de føler sig udnyttede, ...."
Hvordan føler ledernes egne medarbejdere, føler de sig også udnyttede?

Jesper Kloppenborg, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Mette Johansson og Steen Obel anbefalede denne kommentar
Mette Johansson

Så er der vist kun at tilføje et "vor herre bevar's"

Jane Jensen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Torben Kjær Andersen

Mon de vakte ledere tænker over, at en stor del af det moderne og hippe udendørstøj sandsynligvis er imprægneret med stoffet indeholdende pfas?

Ulla Gottliebsen, John Johansen, Eva Schwanenflügel og Jesper Kloppenborg anbefalede denne kommentar
Grethe Kierkegaard

Overraskende, at journalisten slet ikke stiller et kritisk spørgsmål, f.eks. hvornår står et menneske "rent og råt i sig selv", er stilheden godt blot fordi den gør folk lidt utilpasse, og som flere har nævnt, bliver naturen ikke bare en ressource, hvor ledere skal lære det mest banale, at alt levende dør. Eller at en leder gerne vil lidt mere o skoven med sine børn, uhu!
Jeg har sympati for bevægelsen, men kunne godt have tænkt mig en kritisk vinkel.

Jane Jensen, Eva Schwanenflügel og Jesper Kloppenborg anbefalede denne kommentar
Maya Drøschler

Grete, enig med dig (og andre), men ser om ikke andet tydelige spor af komik i tekst og billeder (det havarerede banner). Her er et teksteksempel: “En tilfældig forbipasserende, som er ude at lufte sine hunde, går forbi og gør store øjne. Godt 200 mennesker har klemt sig ind mellem træerne og står helt tavse og prøver at finde ud af, hvad de skal stille op med sig selv. En kvinde sætter sig på hug og roder rundt i skovbunden. En anden nulrer en bregne, og en tredje har valgt at bruge tiden på at stirre ind i barken på et træ.” At fremstille situationen komisk er også et slags statement.

Jane Jensen, Lise Lotte Rahbek, Christian Mondrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Snorre Näsman

@Maya: Jeg skulle lige til at indsætte præcis samme citat :) Dog af den årsag, at jeg ikke forstår den lette sarkasme, Information ofte anvender i beskrivelserne af de observerede. Er det nødvendigt at grine af folk for at forstå dem?
Jeg ser regenerativ ledelse som en rigtig god vej mod en virksomhed, der ikke primært er drevet af profit, men af at bidrage til at løse de udfordringer vi står over for. Profit er nødvendigt for at nå dette mål, men er ikke et mål i sig selv. Det er en absurd tanke for de fleste ledere i dag, og her kan regenerativ ledelse være en måde at få justeret sit fokus på. Al ære til Krifa for at tilbyde deres medlemmer det omtalte arrangement. Personligt ville jeg nok have fået et ret begrænset udbytte, men sådan vi er jo heldigvis så forskellige :)

Maya Drøschler

Torre, kan godt se din pointe, man kan opfatte det som tarveligt. Omvendt er det en gammel - og opbyggelig - disciplin at gøre nar ad magten. Sådan kan man også forstå det ironiske strejf, altså som en kritik.

Personligt har jeg det stramt med et begreb som 'naturlig ledelse', der henvises til i artiklen. Indrømmet, jeg ved ikke, hvad begrebet helt nøjagtigt indebærer, men jeg tror, det ville være bedre at undlade at bruge prædikater som naturlig og unaturlig - om noget. Natur er ikke naturlig, den er fuld af pesticider, højspændingsledninger, datakabler, motorveje, plastik osv., men endnu mere problematisk er det, at den 'unaturlige anden' altid opstår sammen med den naturlige første. Og hvis man først er gjort unaturlig, er man på røven.

Desuden finder jeg det problematisk, at naturen (hvis den findes som sådan) endnu engang frames som passiv scenografi og baggrund for menneskelig behovsopfyldelse. Sådan læser jeg artiklen - og det bliver altså lidt åndssvagt, jeg er ked af at sige det.

Jeg synes generelt, den regenerative tænkning er spændende og relevant, men bryder mig ikke om den måde, den materialiserer sig på i dette tilfælde.

Og så er jeg, PS, stadig ikke kommet mig over udtrykket 'feministisk gøgl'.

Eva Schwanenflügel, Peter Ussing og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Maya Drøschler

Beklager, Snorre hedder du. Min sjuskede fejl!

For at redde verden, må vi nødvendigvis ændre den kollektive bevidsthed, som har ført os ud i uføret.
Om det her "anitfeministiske gøgl" kan gøre det er måske lidt uvist, men forhåbentligt en begyndelse til at vi vesterlændinge melder os ind i naturen igen og bliver et konstruktivt bidrag til den.
Skumfiduser og mariekiks tyder ikke på, at kursuslederne er nået helt i mål selv.
Tak til Information for at oplyse om de her initiativer.
Den kritiske sans har informas læsere vel selv.

Morten Balling

Well det er da bedre end dengang en ordentlig leder ikke kunne være en ordentlig leder uden at have bidt hovedet af en kanin, selvom hele seancen ligesom satte tingene i relief :)