Uønsket graviditet
Læsetid: 21 min.

Er det danske abortsystem fornuftigt eller formynderisk? Caja og Signe endte med at tage til Sverige

Omkring 800 kvinder søger hvert år om at få en abort efter 12. uge i Danmark. Men ikke alle får tilladelse. 50 år efter abortloven blev vedtaget, sætter eksperter spørgsmålstegn ved indretningen af det danske system

Caja Lehmann Jensen blev uønsket gravid, da hun var i begyndelsen af 20’erne. Gynækologundersøgelsen viste, at hun var i 13. uge. Aborten fik hun i Sverige.

Sigrid Nygaard

Moderne Tider
4. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Telefonen vibrerer på sofabordet. Signe har gået og ventet på et opkald i nogle dage. Med det samme er tommelfingeren klar til at trykke på det grønne ikon på skærmen.

Der er blevet holdt et møde om hendes sag, forklarer stemmen i røret.

»Og jeg må desværre meddele dig, at du ikke har fået tilladelse til at få en abort.«

Signe kan ikke holde sammen på sig selv, tårerne vælter frem. Personen i telefonen forklarer, hvorfor de mener, at hun godt kan være forælder til barnet. Imens tænker Signe bare:

»Hvad fanden skal jeg gøre?«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Uønskede graviditeter er en central del af at drive landbrug, i hvert fald industriel dyrkning af kød.

Det burde ikke være en del af det danske sundhedsvæsen. Hvis nogen har gode forslag, til at transplantere fosteret, eller dyrke det i en kuvøse, så kan de jo melde sig, men en udmelding om, at du bare lige skal være ufrivillig inkubator i flere måneder, den hører ikke til i dette årtusinde.

Slagtning af babyer, så mor kan komme hurtigere tilbage på markedet, er ikke en korrekt fremstilling af sagen. Du kan jo ikke forlange en transplantation af en bid af min lever, til en person, som ellers risikerer at dø, selv hvis det er et langt mindre indgreb, end en graviditet. Du bør heller ikke kunne tvinge gravide til at agere inkubator.

Vi skal simpelthen derhen, hvor man altid har ret til at trække sit samtykke til graviditeten tilbage, lige præcis når man vil.

erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Frederik Schwane anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Uffe Helleum
Et herligt nemt synspunkt på abort du har. Enkelt, ligetil og helt uden dilemmaer.

Abortgrænserne i EU-landene viser med al tydelighed, hvor kompliceret spørgsmål om abort må være:

"Fra nul til 24 uger: Se abortgrænserne i alle EU-lande"
https://www.altinget.dk/artikel/fra-nul-til-24-uger-se-abortgraenserne-i...

Mødrehjælpens hjemmeside:
"Regler for sen abort – hvis du er længere henne end 12. uge
Er du i en situation, hvor du ønsker en abort, men er længere end 12 uger henne, skal du ansøge Abortsamrådet om tilladelse. Det kan du frem til udgangen af 22. graviditetsuge. En godkendelse af aborten kræver, at de tre fagpersoner i samrådet vurderer, at væsentlige grunde taler for at afbryde graviditeten. Det kan for eksempel være, at:
Dit fysiske eller psykiske helbred er i fare på grund af graviditet eller fødslen eller i forhold til at skulle have ansvaret for et barn
Barnet er i risiko for at få en alvorlig fysisk eller psykisk lidelse
Voldtægt, incest eller en anden strafbar handling er skyld i graviditeten
Det vurderes, at du ikke vil kunne drage omsorg for barnet"

Jeg så en dokumentar om sene aborter i Danmark. Efter den 22 uge er der ikke længere tale om fostre men om bittesmå børn (efter min vurdering). Ifølge dokumentaren blev der foretaget aborter herhjemme så sent som i den 24ende uge. Personligt blev jeg meget i tvivl om det burde være tilladt med så sene aborter. Jeg var rystet og jeg er ikke nem at ryste.

Asiya Andersen

12 uger er 2,7 måned. Hvis vi skal tale om samtykke, så burde man på 12 uger kunne gøre op med sig selv, om man ønsker at fuldføre graviditeten. Jeg er ikke religiøs, men når vi vil til at fordrive forstre i 24. Uge, så mener jeg faktisk, at vi begiver os ud i noget, der ligner drab.

Hvis vi skal til at udføre aborter så sent som i 24.uge, må vi samtidig, gøre op med os selv, om vi vil forsøge at rede børn født før 28.uge .

https://www.rigshospitalet.dk/undersoegelse-og-behandling/find-undersoeg...

Jeg er for abort, men kun for abort så tidligt i forløbet om muligt.

Alvin Jensen, Henrik Svejstrup og Kim Morten Nissen anbefalede denne kommentar
Anna Regine Irgens Bromann

@Asiya Andersen

Det er værd at huske, at man regner den første graviditetsuge fra den første dag i kvindens seneste menstruation, dvs. at man slet ikke er gravid i de første to af de 12 uger. Mange kvinder opdager en graviditet, når næste menstruation udebliver - alt efter ens cyklus vil de fleste altså være fire eller fem uger henne, før de overhovedet ved, de er gravide.

Hvis man bruger hormonspiral eller p-piller uden pause som prævention, så er man vant til ikke at få sin menstruation og vil derfor ikke opdage dette første graviditetstegn. Så kan der let gå endnu flere uger, før man opdager graviditeten.

Det er altså ikke rigtigt, at man har 12 uger til at tage sin beslutning i.

uffe hellum, John Johansen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Frederik Schwane og Lone Hansen anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

I stedet for at antage den formynderiske rolle, kunne man måske stole lidt mere på, at mødrene har gode grunde til at have behov for en abort efter 12. uge. Også selvom det kan have store psykologiske konsekvenser for dem selv. Måske man kunne udskifte formynderiet med mere rådgivning og støtte.

uffe hellum, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Lone Hansen anbefalede denne kommentar

Leif Vestergaard Pedersen, Formand for etisk råd i en artikel på altinget.dk:
"Ifølge denne opfattelse har det befrugtede æg og det tidlige forsteranlæg en relativt ubetydelig etisk status. Derfor tæller kvindens ønske om at få barnet eller få en abort mere, end hensynet til fosteret. Men som fosteret udvikles, øges også dets etiske status – og på et tidspunkt er fosteret/det ufødte barns status måske ligestillet med kvindens/moderens.
Når det ufødte barn har samme status som kvinden/moderen, er abort ikke længere forsvarligt, hvis indgrebet alene sker af hensyn til moderen. Vurderingen af status for det ufødte barn og kvinden er i princippet konkret og kan ikke gøres til genstand for en endelig regel."

jens christian jacobsen

Det kunne være interessant med nogle tal for at nyancere synspunkterne:
Hvor mange kvinder, der er uden arbejde, uden uddannelse med et ikke-eksistetende netværk, der er under behandling for psykiske og/eller fysiske lidelser, søger rent faktisk om abort efter 12.uge? Altså fra det, der i gamle dage hed socialgruppe 5 og 6?
For det er vel for denne gruppe kvinder, det giver mening med en udvidet ret til abort efter 12. uge?

Vi bliver hele tiden nød til at opveje kvindens ratiheder med det ufødte barns. I starten er det nemt, men efterhånden som det for føleser og bliver levedygtigt uden for livmoderen kommer ve hen hvor det faktisk bør regnes for en for tidlig fødsel og så skal den lille have lovkrav på hjælp til at overleve. Derfor skal vi ikke meget over de 12 uger før det kan give store problemer.
Der findes allerede historier om hospitalspersonale der får traumer fordi de ikke må hjælpe en levedygtig abort. Oven i dette er der også nogen af de kvinder der får sen abort der måske i virkeligheden ikke selv har valgt det. Det kan være familie eller en komunal sagsbehanler der prasser det igemmen.

@jens christian jacobsen -- Jeg tror skam der er masser af argumenter imod en abort. Derfor er der mange, som vælger at gennemføre en graviditet, selvom timingen ikke er ideel.

Der, hvor jeg er komplet unuanceret, er at jeg ikke mener, der er behov for noget "samråd" eller "enighed". Hvis kvinden og hendes læger beslutter en abort, så kan hun kun få tilbudt nuanceret information om alternativer, hvis hun faktisk ønsker det.

Uvedkommende meninger og forslag og tvang er, for mig at se, akkurat ligeså uetisk som at påtvinge en graviditet på en fødedygtig kvinde, som ikke selv er blevet gravid. Hvis vi ikke skal tvangs-inseminere din lillesøster som rugemor, så skal du heller ikke forhindre andre kvinder i at vælge en abort.

Asiya Andersen

@Anna Regine Irgens Bromann

Det har du selvfølgelig ret i, det burde jeg som mor til tre have husket på. Det ændre bare ikke på, at jeg mener at der må være en grænse for hvornår, det er etisk okay at foretage en abort.

Ofte bliver terminen jo også rykket, når den gravide først er blevet scannet i "12 uge", og jeg mener ikke vi skal ud i at fordrive fostre i 22 uge.

Marianne Jespersen

Uanset hvad er der etiske dilemmaer. Man kommer nok ikke uden om at skulle forholde sig til om vi vil acceptere fri abort når man på skanning kan se barnets køn. Synes vi fostre skal kunne vælges fra pga af fx. køn. Samrådene er samtidigt også noget formynderiskt og deres tilgang tll sociale forhold for uklart og forskelligt. Det er naturligvis et problem. Også den større automatik der ligger i såkaldte fostermedicinske grunde kan være problematisk og uklar, i nogle tilfælde er "bagatelgrænsen" ikke overvejet. Skal vi kun føde helt perfekte børn? Og hvem og hvornår skal det bestemmes. hvor den grænse går, hvad hvis helbredsproblemet kan behandles effektivt .
En reel problematik der bla. illustreres af Signe i artiklen er , at dem som er ambivalente udskyder beslutningen længst muligt. Måske skulle de hellere have tilbud om hjælp til afklaring end blot uendelig lang tid til at vakle.
Man bør i øvrigt lettere kunne få accept tidligt end senere som etisk udgangspunkt . I øvrigt bør vi undervise bedre og mere konkret i folkeskolen i hvordan man undgår at blive gravid hvis man ikke har lyst til det. Uanset hvad er en uønsket graviditet og abort nemlig en ubehagelig situation som man så vidt muligt bør undgå. Der mangler stadig en del klarhed for kvinder i at have lært at registrere om de er blevet gravide. Test kan jo foretages ofte og ret tidligt og gentages. Test kan jo også gøres til en vane og rutine når der er mindste anledning til tvivl. Gratis test .