Det falder ikke alle tyskere lige let at elske deres hær

I Tyskland vokser modstanden mod at levere våben til Ukraine. Det skyldes en velbegrundet frygt for en ny storkrig, mener skeptiske røster. Protesten gambler med Europas sikkerhed, lyder modsvaret. Har tyskerne en særlig pligt til at hjælpe Ukraine – eller til at modarbejde krig?
 

 

Ifølge politiet deltog 10.000 i en fredsdemonstration under Sikkerhedskonferencen i München, og 600.000 tyskere har skrevet under på ’Manifest for fred’, som opponerer mod »våbenleveringens tiltagende eskalation«.

 

 

Ifølge politiet deltog 10.000 i en fredsdemonstration under Sikkerhedskonferencen i München, og 600.000 tyskere har skrevet under på ’Manifest for fred’, som opponerer mod »våbenleveringens tiltagende eskalation«.

Imago/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
25. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Marlene Schwarz er ikke i tvivl: Tyskland er med sin våbenstøtte til Ukraines kamp mod Rusland med til at fremprovokere en tredje verdenskrig. En krig, der sandsynligvis vil indebære brug af atomvåben.

»Vores protest har nul og niks at gøre med at være russofil eller ’Putin-Versteher’ (Putin-sympatisør, red.),« siger den 36-årige demonstrant og kigger ud over et hav af flag, hvor hvide fredsduer på blå baggrund dominerer, men hvor der også er blandt andet russiske flag, tyske flag, AfD-flag og regnbueflag.

»Det har med almindelig sund fornuft at gøre. Mere krig er jo en vanvittig løsning på konflikten i Ukraine.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Danny Hedegaard

Et rigtigt godt læserbrev på Berlingske.dk

Jeg gengiver det her:

Russisk logik
De nys mobiliserede russiske styrker har ry for at være både dårligt uddannede og dårligt udrustede. Det giver god mening økonomisk såvel som militært, når man påtænker den korte tid, soldaterne forventes at kunne kæmpe ved fronten. Så hellere investere i nogle ordentlige og solide trækasser, hvor de trods alt skal opholde sig noget længere.

Torben Riis, Aarhus
https://www.berlingske.dk/laesere/ruslands-ambassadoer-er-putins-bugtale...
----------------------------------
Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Per Christensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Man må trods alt glæde sig over, at Tyskland langt om længe frigav videreeksportlicenserne for Leopard kampvognene .... og man må
desværre give Kevin Kühnert ret i, at da licenserne så blev frigivet,
så faldt interessen for at sende Leopard kampvogne til Ukraine
gevaldigt blandt de andre europæiske lande.

Vi danske kan f. ex. ikke undvære een eneste af vores
44 stks. Leopard 2 kampvogne.

Foruroligende nok, så har producenten af Leopard kampvognen,
Krauss-Maffei, problemer med at holde gang i produktion og
beskæftigelse på grund af manglende ordretilgang !!

Det er fuldstædig barokt i disse tider; men ikke engang Tyskland, der
dog har besluttet sig for at sende 14 stks. Leopard 2 til Ukraine, har
afgivet erstatningsordre til Krauss-Maffei.

Per Christensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Disse antikrigs-repræsentanter kan mene, hvad de vil! Vil de lægge den anden kind til Putins magtdemonstration? Sidde i kolde kældre, blive tortureret og kaldt nazister? Deres udsagn lyder som en gratis omgang snik-snak! Kan de få Putin i tale og overtalt ham til at trække sig og overholde internationele aftaler og grænsedragninger! Næppe!
Jeg har tiltro til rå magt overfor Putin, som desværre går ud over hans soldater. Send flere våben og Putin hjem

Kurt Wissendorf Møller

Peter Beck-Laursen
Som antikrigsrepræsentant, som du kalder det, er det mig magtpåliggende at gøre dig opmærksom på, at ukritisk medløberi er mere end farligt. Nødvendige refleksioner over enhver krigs konsekvenser bør rationelt analyseres. Ikke bare være et halleluja. Det er derfor, vi antikrigsrepræsentanter er så vigtige, så det hele ikke løber løbsk.

Anne Bruun, Peter Mikkelsen, Ejnar Søndergaard, Per Dørup, Hans Aagaard og erik jensen anbefalede denne kommentar
Jørn-Erik Rasmussen

En meget interessant artikel. Som sædvanlig bliver vigtige sager og forhold i nutidens Tyskland heldigvis udsat for en demokratisk diskussion.
Diskussioner som i vidt omfang er præget af historisk, politiske, værdimæssige og filosofiske tilgange. Fælles er perspektiver som et særligt tysk ansvar for bestræbelser på undgåelse af krig og overholdelse af frihed og menneskerettigheder.
Diskussionerne er et sundhedstegn - formentlig ingen - eller kun få - ønsker et Tyskland, der marcherer i takt.
Lemmingeffekt er ikke et sundhedstegn. Derimod bør åben, fri og ansvarlig diskussion - grundet i vor forstand og ledende frem til fornuftige fælles muligheder og løsninger - være vor stræben.