Filosof Michael Sandel: Biden har genopdaget den politiske frihed – men glemt at fortælle om det

Den verdensberømte amerikanske filosof Michael Sandel udgav for 25 år siden sit hovedværk, som var en analyse af det demokratiske forfald, der er kulmineret i de seneste ti år. Men i dag ser han tendenser til, at demokratiet slår igen og kræver en økonomi, som bygger stærke fællesskaber

Collagerne er lavet med udgangspunkt i fotos af: Miguel Riopa, Brendan Smialowski, Miguel Riopa, Akg-Images/AFP/Ritzau Scanpix.

Jesse Jacob

Moderne Tider
11. februar 2023

Det var hverken Trump eller Facebook eller de nye vrede bevægelser, som bragte det amerikanske demokrati på vildveje. Allerede mange år inden, disse fænomener blev en ny epokes kendetegn, oplevede mange amerikanere, at de var blevet fremmede og ufrie i deres eget land.

»Der var i 1990’erne en følelse af, at den moral, som bandt fællesskabet sammen, lige fra familien og lokalområdet til hele landet, var i opløsning, og at borgerne havde mindre og mindre kontrol over de kræfter, som styrede deres liv,« fortæller den amerikanske filosof Michael Sandel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Lykkeberg er skeptisk overfor tanken om fælles værdier! Overraskende. Men så er han jo her i trygt selskab med en meningsfælle. Lidt beroligende kaminpassiar om hvor vigtig 'frihed' er, hvor ubetydeligt brød på bordet er og hvor ligegyldig borgerretsbevægelsen og krav om lighed er blevet i monolitten USA.

Morten Balling

Apropos Michael Sandel, så findes der et helt sublimt semester i politisk filosofi, fra Harvard med Sandel som endnu mere sublim underviser. Det ligger altsammen på Youtube, og koster gratis. Du kan starte med første forelæsning her, hvor Sandel opridser de klassiske problemer med (nytte)etik, og så er du sandsynligvis hooked:

https://youtu.be/kBdfcR-8hEY

Selvom jeg ikke altid er enig med Sandel respekterer jeg ham dybt for det han ved og det han kan. Som underviser er han ind imellem up there med Feynman og Walter Lewin.

Ilja Wechselmann

er det ikke også bemærkelsesværdigt at Richard Sennet: The Fall of Public Man fra 1977 er gledet ud af hukommelsen? Han forklarede systematisk, hvad der nu blot gentages. Nyheden er begrænset til en ajourføring.
Ilja Wechselmann

Ilja Wechselmann

og hvad med Putnams analyse af sammenhængskraftens forfald i det amerikanske samfund osv., osv.
Ilja Wechselmann