Poul Pedersen blev født på sit kontor. Han kom til verden i forældrenes seng en morgen for 67 år siden, og sengen stod præcis på den plads, hvor han i dag troner på sin kontorstol som administrerende direktør for Thise Mejeri.
Eller troner er måske så meget sagt. Mejeriingeniøren Poul Pedersen sidder godt nok tilbagelænet i stolen med hænderne bag nakken, men han arbejder på et bette kontor mellem lamelgardiner, røde og hvide ringbind og en printer, der ligner et pragteksemplar fra 1990’erne.
Herfra har han været med til at vende Thise Mejeri fra en konkurstruet virksomhed med fem medarbejdere til en hæderkronet andelsvirksomhed med 72 andelshavere. Mejeriet har i dag cirka 300 medarbejdere – de fleste lokale – og en årlig omsætning på 1,2 milliarder kroner.
Det er de konkrete tal, men pionererne omkring Thise Mejeri virkeliggjorde også en fremsynet idé, som ved opstarten i 1988 blev hånet som udtryk for virkelighedsfjernt hokuspokus: De gjorde økologisk landbrug til en forretning, og det hele skete i landsbyen Thise på limfjordshalvøen Salling.
Køber stort set udelukkende Thise mejeriprodukter og har gjort det i over 10 år. Jeg gør det, fordi det er økologisk, velsmagende (mælken smager faktisk af mælk og ikke pap), prisen er den rette oven i købet. Og så er det slet ikke Arla som alt andet ellers er blevet det. Før var der hundredevis af mindre mejerier i Danmark med hver deres særegen produktion. Nu er det hele Arla.
Karlegymnastik :-)
Det synes jeg er et plus ord.
Det' æ så ring'
Tak Thise for aldrig at miste tilliden til det universelle Begreb: Lidt Men Godt.
TAK for ord og billeder. "Saftsusemig", opløftenede, velformuleret og informativ læsning. TAK Thise for "jysk" klogskab.
( hvorfor pokker skal det være så svært at bevise: Jeg er et menneske? )
For læsere, der måtte komme gennem Nordvestjylland, kan det stærkt anbefales at lægge turen forbi Thise Mejeri. Det ligger i Nordsalling,nord for Skive, men man kan også komme dertil med færgen fra Hvalpsund eller over broen fra Nykøbing Mors.
Hvorfor lægge vejen forbi? Fordi Thise Mejeri har Danmarks nok mest specielle osteforretning. Her kan man udelukkende købe Thises egne produkter, men udvalget er langt større end det, vi finder i butikkerne. Det er virkelig en god oplevelse. Tak køletaske med!
Thise Mejeri er et af de smukkeste eksempler på, at det er muligt at holde fast i de oprindelige kooperative værdier og principper.
Som, nej, ikke blev opfundet i Danmark af Danskere med stort D, uanset om vi helst vil tro det og stædigt forsvarer fortællingen - for hvad skal vi ellers holde skåltaler for vores nation om?
Arla og Coop m.fl. er blevet til kæmpestore multinationale koncerner, der p.g.a. særligt fordelagtige skatteregler for lige netop deres forretningsmodeller, har kunnet ophobe enorme pengetanke uden at levere andet tilbage til samfundet end en latterligt lav skat.
Og med hvilket formål: at kunne opkøbe og lukke små lokalsamfundsbaserede virksomheder og erobre markedsandele fra alle andre konkurrenter, danske som udenlandske.
Og nu vil Arla have økologiske mælkebønder til at "omlægge tilbage" til konventionel drift. Med begrundelsen, at der er "overproduktion" af økologisk mælk. Løgn og latin. Afsætningen er faldet, fordi priserne er blevet for høje under en samtidig inflation af priserne på alt andet. Arla havde rekordomsætning sidste år kunne sagtens have tålt at sætte priserne på økologiske mælkeprodukter lidt ned for at holde omsætningen - og økologien - oppe.
Hele det danske samfund er til grin ved at give skattefordele til den slags destruktive monstrøse foretagender.
Bliv thise-mand m/k! Det er vejen frem