Reportage
Læsetid: 21 min.

Den svenske ungdom går andre veje end Greta Thunberg: Mød ’generation Jimmie’, der stemmer langt til højre

Mange troede, at svenske unge ville stemme grønt ved det seneste valg, men i stedet trak mange mod højre. Vi har mødt Sverigedemokraternas ellers ret pressesky ungdomsparti, Ungsvenskarna, og ledt efter en forklaring på det nationalkonservative tidehverv

Denice Westerberg er 20 år gammel og næstformand for Ungsvenskarna. Når hun skal hjem om aftenen, tager hun altid Uber – aldrig metro eller bus. Går hun tur med hunden Madicken om aftenen, bærer hun peberspray.

Therese Jahnson

Moderne Tider
11. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I et kælderlokale i det centrale Stockholm sidder to unge mænd skulder ved skulder i en sofa og kigger ned i deres telefoner.

»Har du set det her?« spørger den ene og vender sin skærm mod sidemanden.

Han viser et billede af en restaurant, der ligger meget tæt på, hvor en bombe netop er detoneret, og glasskår ligger blæst ud over hele gaden.

»Sindssygt,« siger sidemanden og propper et stykke snus op under overlæben.

»Jeg har hørt, at der har været 18 eksplosioner på bare 17 dage her i Sverige,« siger han og ryster opgivende på hovedet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

En oplysende artikel, som giver stof til eftertanke.
Ser vi ikke sammen tendens i ungdommen i Danmark, med Liberal Alliances store fremgang i tilslutning blandt de unge? Samt Alex Vanopslaghs stjernestatus.
En skam at det i så høj grad er lykkedes at gøre klimaproblematikken til et spørgsmål om billig energi.
I øvrigt er flere af problematikkerne om vold, usikkerhed og bekymring for fremtiden forståelige både reelle og forståelige.

David Zennaro, Anne Bruun, Susanne Kaspersen, Erik Fuglsang, Antoniette caldera, Carsten Bjerre, Søren Fosberg, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen, Claus Nielsen og Annette Munch anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Burde man undre sig over den udvikling?
Selv uden at påstå at kende hverken unge eller Sverige særlig godt kan jeg det ikke.
Heller ikke hvis de på et tidspunkt overhaler Danmark, Norge og andre på "strammerkurs".

Carsten Bjerre, Holger Nielsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvor er det skønt at høre den svenske ungdom sætte sig op mod parnasset( Stockholm eliten, de multikuturelle, kulturradikale, selvopløselig venstrefløj ), som er tæt på at have ødelagt Sverige. Flot !

Per Christensen, Jørgen Munksgaard og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo, hvad der sker, når borgerlige regeringer har magten igennem mange år, mens man vokser op. Så er det den tankegang, der kommer til at dominere ens verdensbillede, og derfor er det ganske farligt for tiden, der kommer, at det lykkedes Foghregeringerne at sidde så længe.

Lisbeth Glud, David Zennaro, Torben Arendal, Anne Bruun, Susanne Kaspersen, Peter Wulff, Rasmus Kristiansen, Inger Pedersen, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, erik pedersen og Jesper Kloppenborg anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

Enhver generation "Greta" har brug for en generation "Jimmie" som sin dimentralle modsætning.

Skulle man anvende et nutidigt eksempel af relevans, så har vi en regering, der vil afskaffe store bededag, til dette henviser de blandt andet til finansministeriets beregninger.

I samme dur sagde Statsministeren i et interview i Weekendavisen fornyligt: "Når vi kan se, at det kun er starten, fordi vi får færre erhvervsaktive og flere, der har behov for velfærd, er vi nødt til at have en diskussion, som vi nok burde have haft for år tilbage. Vi har en pligt som regering til at sige, at regnestykket ikke går op i fremtiden". "Enten er det et markant ringere velfærdssamfund, eller også er det andre prioriteringer, der skal laves. Men det fordrer også, at vi hver især kommer til at skulle gøre en større indsats".

Dette er en direkte undsigelse af Finansministeriets opgørelse af, at de offentlige finanser er mere end holdbare frem til år 2100 ifølge fremskrivningerne.

Finanspolitisk holdbarhed er et begreb, som dybest set handler om fordeling mellem generationer, herunder falder både generation "Greta" og generation "Jimmie", i stedet for at snakke om dem, burde vi så ikke diskutere den nuværende regerings "cherry-picking"...!!

Jane Jensen, Susanne Kaspersen, Rasmus Kristiansen, Inger Pedersen, Søren Fosberg, Lise Lotte Rahbek, Jan S. Jensen, Kim Morten Nissen, Holger Nielsen, erik pedersen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kim Morten Nissen

Er det muligt, at undgå at få historien til at gentage sig?
Det hele kører jo bare i ring, om og om igen...!

Hvem har brug for Greta, når EU og Washington er på klimaets side, synes at være de etablerede politikere og mediers "go to" for tiden. Markedet vil selv løse vores problem med nye teknologier. Så puha, vai klarede den. Vi skal bare lave nogle enorme puljer med dine skattepenge, så laver virksomheder alt i grønt. Den dårlige nyhed at at det er en ren tros sag, og klimaet alligevel vil ændre sig betydeligt og vi er ikke nået et hak videre. That's capitalism baby!

Så vi fik heller ikke et klimavalg, men et valg som handlede om de radikales narcissisme. Men vi fik vel også et Jimmievalg. Partiet der tog navn efter Sverigsdemokraterne nemlig Danmarksdemokraterne fik 14 mandater. Og vi har stadig DF og NB. Men partierne er i opposition, så vi bemærker det ikke.

Så er der selve volden, som hærger Sverige. Vi har allerede en del knivoverfald og anden vold. Uden at have en idé om hvordan, men lad os få løst det (helst uden politi). For et samfund som er bange (for vold), er er frygteligt samfund at leve i. For foruden selve volden er det overreagerende, hævngerrigt, nationalkonservativt og censurende, som bare fanden.

Morten Petersen

Honestly….

Desværre den mest forudsigelige udvikling.
Sverige vil formentligt også overhale DK højre om.

Man skal vidst være både blind, døv og bo i de mest priviligerede områder af samfundet for at negligere de problemstillinger svensker står overfor.

Jane Jensen, Torben Arendal, Per Christensen, Erik Fuglsang, Danny Hedegaard og Jørgen Munksgaard anbefalede denne kommentar