Brevkassen: Hvordan får jeg mændene i mit kollektiv til at bidrage mere?

Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar
Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar

Mia Mottelson

Moderne Tider
25. marts 2023

Jeg bor i kollektiv med nogle meget vidunderlige, sjove og omsorgsfulde mennesker m/k. Problemet er, at the mental load altid tilfalder kvinderne: Vi er dem, der planlægger arbejdsdage og fællesspisninger, skriver indkøbssedler og brokker sig, når der ikke bliver gjort rent.

Jeg har prøvet at sænke mine standarder og ladet være med at gøre noget – så bliver intet gjort. Jeg har prøvet at tale med de bløde og feministiske mænd, som selvfølgelig anerkender problemet, men bare ikke selv kan se, at der jo er nogle, der skal planlægge en påskefrokost, førend der er en påskefrokost, man skal møde op til. Hvad skal jeg gøre?

— Kollektivisten

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Problemet er, at the mental load altid tilfalder kvinderne: Vi er dem, der planlægger arbejdsdage og fællesspisninger, skriver indkøbssedler og brokker sig, når der ikke bliver gjort rent."

Svaret er simpelt. Lad være.

Gert Friis Christiansen, Søren Fosberg, Ole Olesen, Mogens Holme og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Find et andet sted at bo, så kan de selv rode med deres rod, dovenskab og laden stå til. Livet er for kort til at altid at skulle servicere alle andre

Gert Friis Christiansen, Christina Meyer, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Nova Lone Jespersen, Elisabeth Tryde og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det gør du sandsynligvis ikke (får mændene til at bidrage mere), thi modsat hvad de fleste tror, så er formålet med at bo i kolletiv ikke meget forskellig fra der driver de fleste mod et mere traditionelt familemønster, nemlig gennem arbejdsdeling at slippe for de opgaver man ikke føler sig hverken egnet eller kaldet til. Men i spørgsmålet om hvorvidt du har valg den rette boform, der kan kollektivet godt have en fordel i og med der sjældent er langt fra indkaldelse til debat og fremmøde. Det afhænger alt sammen af din lyst til og glæde ved debat. Er du mere den stille type, der bare gerne vil have fred og ro til at passe dine egne sager, så skal du nok have fat i boligannoncerne.

Inger Pedersen

"... Vi er dem, der planlægger arbejdsdage og fællesspisninger, skriver indkøbssedler og..."

Hvem har bestemt, at der skal være arbejdsdage og fællesspisninger og indkøbssedler...?

Hvis I starter med at droppe indkøbssedlerne, bliver dovendidrikerne vel sultne på et tidspunkt?

Gert Friis Christiansen, Lasse Schmidt, Herdis Weins og Henrik Svejstrup anbefalede denne kommentar

Tag en alvorlig snak med deres mødre.

Inger Pedersen

Steen Voigt
25. marts, 2023 - 19:28

"Tag en alvorlig snak med deres mødre."

UPS - jeg troede, det handlede om voksne mænd...
Bor mødrene der også?

Søren Kristensen

Nemlig.
På den anden side, hvis mændene ikke af og til renser en vandlås eller lapper en cykelslange, så er du nok tilbage ved boligannoncerne.

For overblikkets skyld kunne du fx. prøve at lave en liste over ting som mændene i dit kollektiv gør for dig eller for fællesskabet og som du enten selv ikke gør eller ikke kan finde ud af at gøre. Hvis dit papir, selv efter at vredet din hjerne, forbiver blankt, så er det nok de forkerte mænd du har valgt at bo sammen med - med mindre, selvfølgelig, at de er så intellektuelt stimulerende eller charmerende, at deres personlighed opvejder deres manglende praktiske færdigheder. Men igen, hvis det var tilfældet havde du nok ikke valglt at bringe spørgsmålet til tovs, til at begynde med.