Brevkassen: Min mand skal altid liiige ordne noget på sin telefon

Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar
Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar

Mia Mottelson

Moderne Tider
4. marts 2023

Min mand skal altid liiige ordne noget på sin telefon. Lige tjekke, hvor langt en pakke er nået, svare i en vennetråd på Messenger, tjekke vejret, læse en nyhed, der popper op. Det er, uanset om vi sidder og spiser, er midt i en leg med børnene eller ude at gå i skoven. Jeg har forsøgt at sige, at det da godt kan vente. Men han bliver irriteret og siger, at det jo kun tager et øjeblik.

Hvordan beder jeg ham glo mindre på sin telefon uden at opdrage på ham?

— Den frustrerede

Svar I:

Jeg vil foreslå, at du ikke beder ham om at lade være, når han tjekker sin telefon. Altså lige når det sker. Det kan være svært at lade være, men det kan hurtigt komme til at virke, som om du retter på ham eller, ja, opdrager ham. Og ingen gider at opdrage på deres ægtefælle, ligesom ingen ægtefælle kan lide at blive opdraget på.

Mit bud er, at det vil have større effekt, hvis du tager en snak med ham om det, når I har noget tid for jer selv. Fortæl ham, at det frustrerer dig, og at det ødelægger de ellers gode stunder for dig, når han ikke er helt til stede. Så kommer han forhåbentlig selv frem til den konklusion, at han bør stoppe.

For selvfølgelig er hans opmærksomhed ikke helt hos jer, når han er på posthuset, sammen med vennerne eller læser avisen, om end det er digitalt. Og I fortjener hans fulde opmærksomhed.

Min mand foreslog mig for nogle år siden at slå notifikationerne fra for mine apps på telefonen. Det er faktisk virkelig rart. Og jeg formår sjovt nok stadig at bruge (for meget tid på) Instagram, Den Blå Avis, min indbakke, en dum horoskop-app, tre forskellige vejr-apps og så videre.

Alternativt: Smid hans telefon i det nærmeste vandløb på næste skovtur.

— Lene Munk

Svar II:

Det lyder, som om din mands telefon er en naturlig forlængelse af hans krop, og at han ikke har noget ønske om at ændre det. Det lyder så til gengæld, som om du gerne vil ændre ham. Det er okay.

Mine venner og jeg gør nogle gange det, at vi ’phone-stacker’, når vi er på bar eller spiser middag eller bare rigtig skal hygge os. Så lægger vi alle vores telefoner i en stak midt på bordet, så ingen kan kigge på dem, og så er der ellers dømt nærvær. Det gør vi, fordi nogle i vennekredsen har behov for at opdrage på nogle af os andre. Og det er okay.

Du kan gøre noget tilsvarende: Foreslå ’mobilfri zoner’, hvor I kan være ekstra nærværende. For eksempel hver dag mellem 18 og 20, eller når I ser tv eller spiser chips eller hver søndag eftermiddag, eller hvad ved jeg. Hvis man vil ændre nogen, kommer man ikke uden om en vis grad af opdragelse.

— Rasmus Elmelund

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her